dinsdag 17 november 2015

OLIFANTSPAADJE ALLEEN NOG VOOR WANDELAARS


Handig zo'n platgetreden tussendoortje. Maar moet dat nou ook met de fiets? Kan een of andere ambtenaar van de gemeente Groningen hebben gedacht. Sinds kort is de fietsmogelijkheid over dit olifantenpaadje naast de Heerdstee afgesloten.
Zie foto. Er is een laag hekje geplaatst. Daar kun je wel overheen stappen maar met de fiets is lastig.
Linksachter zien we de Emingaheerd en op de achtergrond staat het Gezondheidscentrum. Richting rechts split het fietspad, de Beijumerweg, zich in twee gedeeltes.

Uit een blogbericht van vier jaar geleden
Olifantenpaadjes zijn paadjes die niet gebruikt worden omdat ze er zijn, maar die er zijn omdat ze gebruikt worden: Ze ontstaan doordat mensen de route die de planoloog voor ze bedacht heeft afsnijden, zoals olifanten in de wildernis hun eigen route kiezen, en het pad ze in hun kielzog volgt. We doen het niet eens om tijdwinst te boeken, doceerde ´t Hart – de kortere weg kost soms zelf juist meer tijd, vanwege hobbels of het mulle zand – maar omdat ons onbewuste ons, zodra we een bocht in het oog krijgen, vertelt: Dat kan korter! Afsnijden! Nu! 

4 opmerkingen:

Han zei

Ja, zo'n paadje ligt er ook over het grasveld tussen de Bunnemaheerd en het Kettingpad....veelgebruikt! Jammer dat we van de gemeente altijd de aangelegde, en niet de door onszelf gebaande paden mogen volgen

Anoniem zei

Vanaf de dikke boom is men nu een veel breder en langer olifantspad gestart, speciaal geschikt als oprijlaan voor (grote) auto's van aanwonende bevolking en ook voor de doorgang van reusachtige gemeentemaaiers, m.a.w. weggegooid gemeenschapsgeld voor het net te korte, prijzige hekwerk.

Bert zei

Ik zou wel eens willen weten waarom na al die jaren ineens een hekje geplaatst moet worden, zeker nu het donkerder begint te worden. Oude gewoonten leer je immers niet af en dan ga je onderuit omdat het hekje vergeten wordt, ook omdat de lantaarns op die plek het vaak laat afweten.

Is het bedoeld als afstraffing van burgerlijke ongehoorzaamheid, want dat is in feite de achterliggende gedachte van een olifantenpaadje.

Anoniem zei

Ja Bert, jij moet een tik over de vingers hebben, want jij wilt steeds het openbaar groen vernielen.