zondag 7 juni 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (234)

Soms (vaak) is het maken van een foto eenvoudiger dan het op naam brengen van het gefotografeerde onderwerp. Dat was dit keer niet anders. Het moet wel een wesp zijn, maar welke soort? En als dat niet te achterhalen is, tot welke familie behoort de wesp? Ik denk dat het een bladwesp is.

De bekendste wesp is de “limonadewesp”. Deze wespen zijn geel van kleur en hebben de karakteristieke zwarte dwarsstrepen op het achterlijf, ze zijn 1 tot 1,5 cm lang en hebben zeer sterke, stevige kaken en twee paar doorzichtige vleugels. De overgang van borststuk naar achterlijf is sterk ingesnoerd (wespentaille). Maar de limonadewesp is helemaal geen wespensoort, het is de bijnaam voor de gewone wesp en de Duitse wesp. De wesp krijgt deze bijnaam als zij ons hindert wanneer we buiten zitten te eten of te drinken. Limonadewespen zijn bijna nooit schadelijk, ze kunnen wel hinderlijk zijn. Een wespenprik kan erg pijnlijk zijn.

Maar er zijn veel meer soorten wespen of beter gezegd, veel meer families. De bladwespenfamilie is er één van en deze familie is erg soortenrijk, met veel variatie in kleur en bouw. Er komen in Nederland ruim 400 soorten voor waarvan de meeste erg klein zijn. Een aantal kleine soorten zijn bladmineerders en eten de plant van binnenuit op (ze maken mijngangen in het blad). Meerdere grotere soorten lijken op "gewone" wespen, maar de verschillen met gewone wespen zijn goed zichtbaar. Bladwespen hebben bijvoorbeeld geen wespentaille, het borststuk is vergroeid met het achterlijf. Alle bladwespen zijn voor de mens ongevaarlijk! 
Bladwespen worden ook wel zaagwespen genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan het feit dat bij een aantal soorten de vrouwtjes een zaagje hebben aan de legbuis. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld een opening in een bladnerf zagen waarin ze vervolgens de eitjes kunnen afzetten.
De larven zien er rupsachtig uit en worden ook wel schijnrupsen genoemd. De larven zijn vegetarisch. Grote populaties van bepaalde zaagwespsoorten kunnen grote economische schade toebrengen aan bossen en cultuurplanten.

De gefotografeerde “bladwesp” zat op look-zonder-look. Het beviel haar / hem daar blijkbaar goed, want ik heb er twee keer een aantal foto’s van gemaakt en daar zat bijna twee uur tussen. Ik denk dus dat het een bladwesp is, maar hij / zij behoort niet tot de echte bladwespen. Echte bladwespen hebben voelsprieten met 7 tot 13 segmenten en de voelsprieten van de gefotografeerde bladwesp hebben minimaal 20 segmenten. Bladwespen hebben een brede kop en aan dat criterium voldoet dit exemplaar wel. Waarschijnlijk is het een lid van de familie spinselbladwespen. Ze zijn breed gebouwd, hebben een afgeplat lichaam en draadvormige voelsprieten. In Nederland en België komen ca. 25 soorten voor.

Info: Wikipedia en natuurlijkweert.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Luit, hoe je het ook omschrijft, je maakt zulke prachtige foto's. Hulde.

Kees K.

Luit Staghouwer zei

Dag Kees,
Bedankt voor je leuke reactie. Het is prettig om te weten dat mijn bijdragen aan Beijumnieuws worden gewaardeerd.
Groetjes,
Luit