donderdag 11 juni 2015

YESS!! GESLAAGD!

Aan een martelende onzekerheid is gisteren voor menig middelbare scholier/student een einde gekomen. Yes! Ik ben geslaagd. Of, krachtterm, ik moet nog weer aan de bak.

Bovenstaande afbeelding is gistermiddag in de Sijgersmaheerd gemaakt. De linker foto in de Froukemaheerd. Het gezegde 'de vlag mag uit' is hier van toepassing. Dochter of zoon des huizes sluit een belangrijke episode in haar/zijn leven af. De schooltijd/studie is afgerond. Feest!

Op vakantie, de teugels laten vieren, even je tien weken nergens druk over maken. De toekomst dient zich daarna onherroepelijk weer aan. Verantwoordingen, verplichtingen, misschien een vervolgstudie of solliciteren. Maar nu even helemaal niet, feest, want ik ben geslaagd!

Waar komt de traditie om de schooltas 'in de wilgen' te hangen eigenlijk vandaan?
Het vlaggen met schooltassen waarschijnlijk een recente traditie. In Zuid-Holland is vlaggen ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk lijken vooral scholen te vlaggen. In maart 1949 hangt de driekleur bij voorbeeld uit ter ere van de diploma-uitreiking op de ambachtsschool in Leiden.Als je de kranten bekijkt over de afgelopen 100 jaar dan verschijnen de eerste artikelen in de jaren zestig. In een artikel over de waarde van HBS- en Gymnasiumdiploma stelt een auteur in 1964 dat veel ouders de vlag hebben uitgestoken voor het slagen van hun kinderen. Blijkbaar is dat dan gebruikelijk en een gewoonte. Van tassen en andere schoolse versieringen is dan nog geen sprake. In de jaren zeventig ontstaan tegengeluiden en gaan er stemmen op om het gebruik van de officiële vlag hiervoor te verbieden. Het is een koninklijke vlag en die dient niet voor diploma-vreugde aangewend te worden. Voorstanders zijn er ook. Die wijzen er op dat het 'haarkloverijen' zijn. De vlag uitsteken bij een diploma is onschuldig en duurt maar een korte periode.
Vanaf de jaren zeventig gaat men in Zuid-Holland de stok versieren. Aan de vlaggenstok hangt de tas en soms ook een slinger van schriften. De betekenis van de 'schooltasvlag' is voor iedereen duidelijk. Je laat aan de buitenwereld zien dat je geslaagd bent. http://www.ouders.nl/forum/6-puberteit-12-18/vlag-met-tas

Geen opmerkingen: