zondag 7 juni 2015

GEKRAKEEL ROND RADIO BEIJUM

"Begin je in de wijk Radio Beijum, en dan krijg je direct weer commentaar, gezeur en gezanik."
Was getekend, Radio Beijum-initiatiefnemer Lammert Doedens.

Beijum en media. Sinds jaar en dag staat die combinatie onder spanning. In een ver verleden was er strijd tussen 'Beijum' en het Dagblad van het Noorden als 'we' vonden dat er te negatief over de wijk werd geschreven.
Het verhaal tussen de bewonersclub van Beijum en het ontstaan van Beijumnieuws en Lijn6 is meer dan bekend, genoemde wijkwebsites timmeren al jaren vrolijk aan de weg zonder bemoeienis en paternalisme. De Beijumkrant is aan bloedarmoede, want geen vrijwilligers genoeg (...), kopje onder gegaan, daar waar de wijkwebsites bloeien.

Eind vorig jaar werd Radio Beijum gelanceerd. Na een paar rustige uitzendingen ging het vorige week min of meer mis. Het goede aan de aflevering was dat er openlijk kon worden gedebatteerd over Buitenfitness en de locatie die dit initiatief in de wijk verdient. Ook het gebrek aan respect dat Buitenfitness volgens ondergetekende in de wijk ten deel viel door toedoen van de wijkclub, kon worden uitgesproken.

Ergerlijk was dat gasten die aan tafel werden uitgenodigd drie uur bleven zitten, terwijl het toch echt de bedoeling is dat die na hun inbreng weer weggaan of aan de bar gaan zitten.

Lammert Doedens stuurde die avond een persoonlijke mail naar alle betrokkenen rond. Met als inhoud zijn persoonlijke bespiegelingen.
Een gedeelte uit de mail:
“Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt.(Matheus 7) "Jullie hebben jullie godsdienst en ik heb mijn godsdienst." (Koran 109:6)
Hierin wordt opgeroepen om ook bij tegenstellende meningen en inzichten elkaar en elkaars mening in ieder geval te respecteren en elkaar die ruimte gunnen. Want allen dan kan er verder gebouwd aan iets van een wereld voor de generaties na ons.
Grand Café Trefpunt, thuishaven Radio Beijum
Door de initiatiefnemers is daarom Radio Beijum opgericht. Vandaag had ik en ook anderen in ieder geval het gevoel dat het gewerkt heeft, Vanochtend zaten Beijumers aan tafel die over een aantal dingen verschillend dachten en deken, maar na vanochtend gaat er samengewerkt worden er wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor Buitenfitness, er wordt samengewerkt bij de aardbevingsproblematiek en er wordt een kalender gemaakt.
De duurzame Beijumer scheurkalenderen die gaat vijf jaar mee. Een samenwerkingsproject van Radio Beijum, Het Trefpunt en de Bewonersorganisatie Beijum. Een kleinigheid. Nee? Wie het kleine niet eert is het grote niet waard. Als die kalender in december in de winkel ligt is het een jaar na de oprichting van Radio Beijum. En dat product zal het teken zijn dat de sociale cohesie in de wijk terug is.
Binnen een half etmaal stond de persoonlijke mail zonder overleg of toestemming op de site van de wijkclub. En dan krijg je het gedonder weer. Waar is het respect en en de communicatie met 'de wijk' gebleven?

Wat de blogger betreft blijft er nog jaren een wijkclub in Beijum bestaan. Maar het zou zinvol zijn als deze mensen eindelijk eens iets aan zelfreflectie gaan doen. Hoe kan het toch dat er constant gedonder is als ze zich met een wijkinitiatief bemoeien? Zijn ze er nou voor de cohesie? Of toch meer voor de tweedeling? Het ging ten tijde van papieren wijknieuws al mis toen bestuursleden van de wijkclub meenden op de stoel van de wijkredactie te moeten gaan zitten. Laat redacteuren nieuws brengen, en ga zelf een beetje zitten 'besturen.' Of dat nou met papier, internet of radio te maken heeft.

Gisteravond reageerde Lammert Doedens:

"Vorige week zaterdag heb ik een persoonlijke beschouwing geschreven over wat ik bij een ochtend uitzending van Radio Beijum voor gevoel had gekregen. Blijkbaar kun je hier in de wijk niet zoiets doen want daar komt direct commentaar, reactie, gezeur, gezanik en gemekker over en op. Het wordt ook zonder overleg geplaatst op een site met een opmerking erbij 'Nou ik heb nog een paar taalfouten eruit gehaald.' Dit was niet de manier waarvoor Radio Beijum wat mij betreft bedoeld was. Hoe dan ook, ter overdenking voor de zondag het volgende.
Wat mij betreft: de honden blaffen maar de karavaan gaat verder.
Plaats dit ook graag op alle sites."

8 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Oud-CDA-voorzitter prof. dr. Piet Steenkamp gebruikte de prachtige zin “De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder”.
Zie: http://www.parlement.com/id/vg09ll9ar8zy/p_a_j_m_piet_steenkamp
Het is een subliem spreekwoord.

Citaat:
“Eén van zijn bekendste uitspraken was: "De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder" (over het moeizame, maar gestage fusieproces van de drie christendemocratische partijen).”

Zie verder:

http://plazilla.com/page/4295078907/honden-spreekwoorden-met-hond-of-honden

Deze is wel toepasbaar op JV van de BOB:

“Er zitten altijd veel honden om het aas. Mensen zijn er snel bij als er iets te halen valt.”


Hint: Radio Beijum moet gewoon zijn eigen gang gaan. Stoorzenders en hijgerige solisten van buiten (een mediaondernemer met domeinnamen en JV als aasgier) niet serieus nemen. Zoek de kracht in jullie zelf!


Zie verder mijn reacties bij:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2015/06/het-vrije-weekend-van-de-fietsenmaker.html

Anoniem zei

Dit begrijp ik niet helemaal, wat heeft de BOB nou met Radio Beijum te maken?

Jan Bakker zei

Toch wel jammer dat Beijum geen wijkkrant meer heeft. Zelfs de kleinste wijk in de stad heeft een eigen buurtkrantje. Je mist op die manier veel buurt-info. Natuurlijk heb je deze fantastische site, maar een krantje op papier is toch niet digitaal te vervangen.

Kees Huizenga zei

Antwoord aan Jan Bakker

Eind juni verschijnt er een glossy over Beijum. De heer Jaap van Leeuwen deelde dit op 30 mei 2015 mede op Radio Beijum.

Het is mij niet duidelijk of Leander Media deze glossy zelf geheel financiert met advertenties of dat op deze glossy een subsidie zit uit een NLA-potje voor Beijum en/of de SDC Noorddijk.

Ik sluit niet uit dat deze glossy een proefproject is. Deze glossy van juni 2015 heeft in ieder geval een artikel over Radio Beijum.

Aan de beheerder van Beijumnieuws heb ik in het recente verleden verteld of gesuggereerd dat het denkbaar is dat de Regiokrant Groningen voor de Beijumers een bijlage of een dubbelpagina kan hebben voor specifiek nieuws over Beijum. Deze bijlage kan onder meer gevoed worden met nieuws van Beijumnieuws, Lijn6.com, de MJD van Beijum, het wijkteam WIJ Beijum, de SDC Noorddijk, de Buurtcentra in Beijum, het Trefpunt, de Boerderijum/NDE, de Vensterscholen, de ondernemers en ZZP'ers in Beijum en de BOB.

Een grote wijk als Beijum met bijna 13.000 inwoners verdient een papieren Beijumkoerier. Nut en noodzaak van een nieuwe Beijumkrant kan een toekomstig discussieonderwerp zijn op Radio Beijum. Het voorstel van de heer Hans Koopman van lijn6.com van vorig jaar om een doorstart te maken van de Beijumkrant kan nieuw leven worden ingeblazen. Toch?

Kees Huizenga zei

@ Anoniem: John Veldman zat op 30 mei 2015 drie uren in de uitzending van Radio Beijum (hij zat drie uren aan de uitzendtafel). Hij was uitgenodigd om over Buitenfitness Beijum te praten.


Zie verder een intelligente notenkraker van Lijn6.com (auteur: Hans Koopman) van vandaag:

http://www.lijn6.com/index.php/lijst/politiek-22/commentaar/3352-radio-beijum-onderwerp-buitenfitness


Tip: lees de reactie van Johan Fehrmann onder dit pikant belegen commentaar!

Willem Pauwelussen zei

Als we het toch hebben over een historische parallel.
Ik weet niet of ik het allemaal juist heb begrepen maar ik herinner me het volgende.
Toen Steenkamp bezig was het CDA te formeren was duidelijk dat Willem Aantjes daar mogelijk de politiek leider van zou kunnen worden.
Maar Aantjes was duidelijk de spreekbuis van de linkervleugel in de christendemocratie.
Plotseling kwam zijn verleden in WOII boven water.
Dat werd breed in de media uitgemeten, met de schrijver van de boekenreeks over Nederland in WOII als de autoriteit die dat allemaal wist en bevestigde.
De herinnering aan WOII lag in die tijd nog zo gevoelig dat Aantjes politiek ermee was afgeslacht.
Later, toen het CDA al jarenlang in kannen en kruiken was, kwam men opeens spijt daarvoor betuigen.
Met Henk Krol gebeurde iets dergelijks toen hij een te grote bek opentrok over de schandalige manier waarop in Nederland de gepensioneerden worden behandeld.
Ik hoop van harte dat ons in Beijum soortgelijke processen bespaard blijven.
Mijn opvatting is dat dat alleen kan als we naar elkaar blijven luisteren.
En als iemand zich respectloos opstelt, hem dat met respect mede te delen.

Anoniem zei

Het NLA-potje is per januari 2015 niet meer, dit nav.opmerking Kees H. De wijkvernieuwingsbijdrage om bewonersparticipatie te stimuleren in wijken en buurten in een achterstandssituatie is opgehouden. Gemeente en corporaties moeten het nu weer rechtstreeks zelf doen als de achterstandssituatie tot actie noodzaakt, al dan niet in samenspraak met bewoners. En achterstand weer moet benoemd worden, ipv. juist mooie sterke kracht te benadrukken, om geld uit de PR-pot van de politiek en woningcorporatiesbestuurderen te krijgen.

Kees Huizenga zei

@ Anoniem 9 juni 2015, 09:00 uur

Ik weet dat het stedelijk NLA en dus ook het NLA-wijkteam Beijum sinds 1 januari 2015 niet meer bestaat. Een evaluatierapport van het NLA-wijkteam Beijum over de periode 2011-2014 is mij niet bekend. Het NLA-gebeuren in de stad valt wel onder de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Vanwege de gemeentelijke subsidie aan het NLA (voor 50%).

De Initiatiefgroep Buitenfitness Beijum heeft in de tweede helft van 2013 een nieuwe begroting ingediend met een totaalbedrag van € 120.000. Zie de Beijumkrant van oktober 2013, pagina 3 (de NLA-pagina van "Samen Doen"). Op de plank ligt nog een mogelijke subsidie van € 40.000 vanuit het NLA-wijkteam Beijum. Dit geld is volgens mijn indruk nog gereserveerd voor Buitenfitness Beijum (nu bij de gemeente geparkeerd).

Zie hierover de Beijumkrant van oktober 2013, pagina 5. JV van de BOB schrijft in de vierde kolom:

"Ook moet de bijdrage vanuit het NLA als reservering worden beschouwd met een datum (1 juli 2014?) als deadline. Zodat, als het plan niet doorgaat, het bedrag op een andere manier kan worden besteed."

In de vijfde kolom schrijft JV van de BOB:

"Voor die € 40.000 kan in De Doefmat of een ander leegkomend gebouw wellicht een complete budgetfitnessruimte worden gecreëerd. De begeleiding kan met bijvoorbeeld de sportopleidingen van het Alfacollege worden geregeld. E.e.a. kan dan zelfs worden opgezet als (onderdeel van) een bewonersbedrijf." Einde citaten JV.

Hieruit (uit die getoonde "deadline") blijkt dat JV van de BOB in feite tegen Buitenfitness Beijum in algemene zin is. Waarvan melding. En passant komt het "bewonersbedrijf" in de gewenste optiek van John Veldman bovendrijven. Hij schreef zijn uitgebreid artikel, getiteld: "Buitenfitness in de Groene Long?", "namens het bestuur van de BOB". Het vraagteken in de titel is onjuist; het moet een uitroepteken zijn. JV wil immers geen buitenfitness in de Groene Long! De vraag is of dit artikel uitvoerig binnen het bestuur van de BOB is besproken.


Indien uit de resultatenrekening van het stedelijk NLA blijkt dat er nog geld over is voor de wijk Beijum, kan dit misschien voor een deel besteed worden aan een glossy of andere zaken. Ik weet dit niet zeker. Een glossy is wel behoorlijk duur. Een luxe uitgave. Ligt aan deze glossy een commercieel draagvlakonderzoek ten grondslag? Het bedrijfsrisico ligt bij Leander Media. Ook de verspreiding in Beijum. Krijgen personen met een ja/nee sticker op hun brievenbus deze glossy? Vergelijk de verspreiding van de Regiokrant Groningen, die ik altijd moet ophalen in het WC Beijum.