vrijdag 19 juni 2015

VERSCHRALING VAN GROND EN VAN GEDRAG


Kop + tekt: Willem Pauwelussen


‘Ooh papa, kijkes wat een grote zandbak?’
‘Ja kindje, zie ik wel.’
‘Mag ik daarin spelen?’
‘Nee.’
‘Aah! Waarom dan niet?’
‘Dat ligt er al heel lang, en dat zit vast stikvol met hondedrollen, vogelpoep en weet ik niet wat voor smerigheid.’
‘Oh?’


En zo rijdt papa met zijn kindje op het zitje aan het stuur het Heerdenpad verder af, het viaduct over. Ze zijn zeker niet de enigen die zich hierover verwonderen. Johan heeft er al een paar keer over gepubliceerd. Dus maar eens gebeld met stadsdeelbeheerder Peter Homan.

Eind vorig jaar, waarom hier een partij wit zand storten?
Het klopt inderdaad dat eerder de hopen zand stukken hoger waren, ‘het zand wordt opgevreten door de klei die eronder zit.’ Die klei, dat is erg rijke grond, die willen ze verschralen om daar leuke plantjes op te zetten. Na verloop van tijd heeft het zich vermengd, en dan is het  geschikt voor lanicera nitida, sneeuwbes, rozen, spirea en/of mahonie. Dat wordt me verteld door de jongens die hier in de Hiddemaheerd het onkruid weg wieden. Het maaisel zal worden verwijderd, anders werkt het ook weer als mest, wordt dus systematisch afgevoerd, aldus Homan. Maar waar dat zand wegkomt? Hij denkt dat het is neergestort bij het werk aan de Oostelijke Ring.

Nou, daar maar eens heen fietsen dan. Geert Reining, projectmedewerker, weet van niks. Nee hoor, dat zand wordt helemaal uit de zeebodem gezogen, hierheen gebracht en ze hadden het echt wel nodig voor die viaducten. Er was beslist niks over.

Ach, nou ik hier toch ben, kunt u niet van die verdrijfpunten maken in de weefvakken om te voorkomen dat de mensen dat als sluiproute gebruiken en de files langsrazen? Nee, dat is niet toegestaan volgens de wegenverkeerswet. Want dan duikt iemand de weg weer op, er is een ongeluk en dan zijn wij aansprakelijk Het kan wel maar dan zou het een politieke beslissing moeten zijn. En neemt u van mij aan meneer, daar wordt gewoon overheen gereden hoor.

En zo staan we nog enkele minuten gezellig tegeltjeswijsheden uit te wisselen over het verkeersgedrag van de gemiddelde Nederlander. Een schande is het! Maar wel gezellig.

Ook cannabis gedijt goed op schrale grond, er is jurisprudentie over dat het als tuinafscheiding is toegestaan, dus misschien aan de randen van het veldje? Leuke variant op het smulbos.

Geen opmerkingen: