zaterdag 27 juni 2015

EINDELIJK EEN ZOMERAVOND MET VUURKORF EN BIER


We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is het zover. Echte zomeravonden, de vuurkorf aan en een glas bier of wijn erbij. 

Tijdens een van de langste dagen van dit jaar werd het pas tegen kwart voor elf vanavond echt donker. Eigenlijk is duisternis de beste tijd om vuur te ontsteken, maar ondergetekende kon vanavond niet zolang wachten en tegen half tien ging de vlam in een stapel hout en takken. Pilsje erbij, heerlijk.

Zie bovenste foto. De blogger is een matige drinker maar tijdens een zomeravond achter in de tuin lust hij er wel een. Het bier wilde niet schuimen, glazen die in de vaatwasser hebben gezeten willen op dit gebied niet altijd meewerken. Een probleem? Schei uit.

Hoe steek je een vuurkorf aan? Ook geen probleem. Een hoop kranten onderin? Kan, maar die dwarrelen alle kanten op, niet prettig voor de eigen tuin en die van de buren. Aanmaakblokjes? Spiritus op het hout? Kan, maar kijk uit voor steekvlammen.

Het is niet echt een vuurkorf dat bij de blogger in de tuin staat, maar een in de klei gegraven ijzeren ton. Takjes onderin, ontvlambaar spul erbij, dikke balken bovenop plaatsen en knetteren maar. Het moet even goed vlam vatten, is dat eenmaal het geval dan kun je dikke stukken hout opladen.

Het leven is goed in Beijum. Vooral als je met dit weertype een extra woonkamer tot je beschikking hebt (tuin).

De halve maan klimt hoog in de lucht, sterren dienen zich in de wolkeloze hemel aan, kikkers in de sloot kwaken hun lustige liederen (23:45 uur). Vanaf Kardinge komen ambulance- of politie-geluiden deze kant op. Als er maar niks ernstigs gebeurd is. Past niet op zo'n prille zomeravond.

Het is niet bepaald milieuvriendelijk, maar wat ruikt zo'n houtvuurtje lekker!

Er schijnt een hittegolf onze kant aan te komen. Zon, vuur, bier, zwoele avonden. Ga zo door zomer.

Update 0:50 uur, wat een vuurwerk was dat. Wat is er loos?

3 opmerkingen:

emmy zei

fantastisch vind ik het als mijn buren dit soort grapjes uithalen.
Stank in huis, last van de ogen en keel.
Heerlijk zo'n zomeravond waar je het hele huis af moet sluiten omdat je anders s'nachts niet kan slapen omdat het vol met rook zit.

Als je geluk hebt dat denken ze aan de buren en doen het op een redelijk tijdstip weer uit zodat de ramen rond bedtijd weer op kunnen maar helaas woon ik tegenover een stelletje aso's dus helaas pindakaas. Mijn raam is precies tegenover hun tuin dus kan tot 4 uur s'nachts meegenieten van hun stomme geouwehoer en de stak van hun vuur.

in het weekend vind ik het nog niet eens zo erg maar doordeweeks zou ik ze willen wurgen.

Anoniem zei

@ Emmy

Ook ik hoorde het aan de andere kant van Beijum, en wat kun je er tegen doen?:
Zeg er wat van. Gewoon aankloppen en zeggen dat ze er mee moeten stoppen.
De volgende keer doe ik dat in ieder geval wel, nacht of niet. Belachelijk dit.
Niet luisteren? Gewoon politie bellen. Het mag niet, bovendien slapen er veel kinderen en mijn dieren zaten gelijk in de stres.

Willem Pauwelussen zei

Ik heb eens gegoogled op burengerucht en gevonden dat het maximum toelaatbare geluid is:
overdag (07.00 - 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
's avonds (18.00 - 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
's nachts (23.00 - 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A.
Men noemt dit de gemiddelde piekbelasting, gemeten aan de gevel.

Ter vergelijking:
40 dB is een rustige woonwijk overdag ofwel een koelkast op 1 m
50 dB is een normale woonwijk overdag ofwel een goede motorafzuigkap in de laagste stand
60 dB is de grootste pit van een gasfornuis in de hoogste stand, ofwel een goede motorafzuidkap in de middenstand ofwel het ritselen van een krant
70 dB is een autosnelweg op 25 m afstand ofwel een waterstraal in de wastafel op 1m afstand ofwel een elektrische grasmaaier op 7 m.

Volgens het wetboek van strafrecht (artikel 431) is nachtelijk burengerucht in ieder geval verboden. De politie kan dit beboeten met een richtbedrag van € 90,00.

En wat het bier betreft: nooit die glazen met zeep wassen want dat slaat de eiwitten dood die het schuim vormen.