maandag 22 juni 2015

ROEP OM EEN CENTRALE GROTE SPEELTUIN IN BEIJUM

"Eigenlijk willen we allemaal hetzelfde; een mooie grote speeltuin a la Stadspark wat echt DE ontmoetingsplek moet worden voor Beijum met uitdagende speeltoestellen voor alle leeftijden en picknicktafels zodat ook de ouders elkaar kunnen ontmoeten."
Op Facebook loopt sinds een week of twee een actie vanuit Beijumse ouders, vooral moeders, om een grote centrale speeltuin in het Groene Hart van de wijk te realiseren.

Het is toch super als we echt een plek a la Stadspark kunnen krijgen waar alle lagen van de bevolking elkaar kunnen treffen en er ook ruimte is om elkaars culturen te leren kennen want er valt heel wat van elkaar te leren en hoe fijn zou het zijn als het WIJ gevoel van vroeger weer zijn intrede zou kunnen doen door meer contact en meer sociale controle!
Komt hier een grote centrale speeltuin plus misschien Buitenfitness?
We zijn het er allemaal over eens dat al die kleine losse speeltuintjes weinig toevoegen aan een socialer Beijum of de ontwikkeling van onze kids, ze kosten de gemeente een hoop geld aan onderhoud en er spelen relatief weinig kinderen in de speeltuintjes en ze zijn ook niet echt veilig omdat het vaak verlaten veldjes zijn, terwijl er in een grote speeltuin wat uitgenodigd om er heen te gaan altijd mensen zullen zijn en daarom een veel veiliger plek is voor onze kids.
De kinderen kunnen zich heerlijk vermaken in een uitdagende speeltuin terwijl de ouders ook lekker met elkaar kunnen kletsen aan de picknicktafels.
JF: Binnen 48 meldden zich ruim 400 (!!) sympathisanten voor dit plan. Er gingen/gaan stemmen op om de grote speeltuin in combinatie met Buitenfitness te realiseren. Tot nu toe wordt dit Buitenfitness-plan door een handjevol mensen uit Beijum tegengehouden. Maar eens te meer blijkt dat de gemeente Groningen zich niet enkel meer kan verlaten op verouderde contacten in de wijk (en denken dat die de vertegenwoordigers van Beijum zijn).
De tijden zijn veranderd. Stel je voor, binnen twee etmalen een groep van ruim 400 mensen in de wijk die via Facebook een nieuw bewonersinitiatief lanceren.
De eerste contacten met de gemeente Groningen zijn gelegd.
Reacties op Facebook:
Van de Facebookpagina, zie onderstaande link.
Zoals ik toen al zei: wat we missen hier in Beijum is een grote, centrale speelplek waar ouders en kinderen uit de wijk elkaar echt kunnen ontmoeten. Zo'n plek waarvan je altijd weet "daar is altijd wel iets te doen of zijn altijd andere kinderen om mee te spelen". Wat zou het tof zijn als het ons gaat lukken!!
Waar zou zo,n speeltuin in Beijum moeten komen? Zou toch centraal moeten... Mijn suggestie zou dan zijn, grasveld bij de Beijumkorf... Ligt midden in Beijum!!! Toch???

SOCIALE LONG, SPEELTUIN BEIJUM
Afgelopen weekend is de naam van de actiegroep die zich inzet voor een centrale speeltuin in de wijk veranderd in Sociale Long, Speeltuin Beijum.
De naam is helder, wat is de beste plek voor een centrale speeltuin? In de Groene Long, het Groene Hart van de wijk natuurlijk.
De groenstrook die dwars door Beijum loopt is van alle Beijumers. En iedereen mag mee beslissen over wat we daar gaan neerzetten. Willen we alleen rust en stilte? Of ook reuring, gezelligheid en een centrale ontmoetingsplek?

Het massaal op Facebook ondersteunde plan van honderden ouders uit de wijk verdient een eerlijke kans.
https://www.facebook.com/groups/638044122996907/
(Een der initiatiefnemers mailde dat er niet bewust voor een gesloten Facebook-groep is gekozen)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Net zoiets in de Hunze? Leuk idee!

emmy zei

Ja, heel leuk. Maar er valt te merken dat het ouders zijn van erg kleine kinderen.
Want als je die facebookpagina leest willen ze de grote speelplaats inplaats van de vele kleine speelplaatsen. Dit is handiger als je kleine kinderen hebt. Peuters en kleuters die gaan niet zelf buiten spelen daar moet mama of papa altijd bij zijn dus waarom niet gezellig kletsen met andere ouders terwijl je je kinderen negeert.

Maar waar gaan alle kinderen tussen de 5 en 10 spelen na school? Sommige ouders werken en willen/kunnen niet elke dag met ze naar de grote speelplaats. Huishouding moet tenslotte ook gedaan worden. Waar gaan deze kinderen spelen als de speelplaatsen zijn verwijderd? Ze zijn te jong om alleen op pad te gaan. Mogen ze spelen tussen de auto's?

Vooral in de schoolvakantie willen ze na het ontbijt al buiten spelen en komen ze onder protest soms weer naar binnen. Waar gaan die spelen? Niemand is zo gek om 6 weken lang bij de grote speelplaats te gaan zitten of niet soms.

Als ze een jaar of 10 zijn mogen ze zelf op pad waar gaan die allemaal naar toe? Ja, de grote speeltuin want er is nergens anders iets te doen want dat moest allemaal weg. Dus heb je daar allemaal oudere kinderen zonder enig toezicht. Voorzie ik alleen problemen of ben ik nou een doemdenker

Nog een punt is dat het ontiegelijk saai is voor de kinderen. alleen maar 1 plek om te spelen. altijd de zelfde dingen doen. daarbij is het waarschijnlijk altijd druk. Het is leuk voor erbij niet niet als vervanging.

Hoop dat er eerst goed nagedacht wordt voordat dit daadwerkelijk bij de gemeente voorgesteld wordt. Maar zal wel niet

Kees Huizenga zei

Door middel van Facebook en een link van Beijumnieuws, Lijn6.com en Facebook naar de website van petities.nl kan een voorstel worden gemaakt om van de Groene Long een grote toegankelijke openbare speeltuin, etc. te maken. Het wandelgebied is er al.

Het verzoek kan gericht worden aan het college van B&W en de gemeenteraad.

Zie:

http://petities.nl/


Een prachtig en gelijkend voorbeeld is:

http://petities.nl/nieuws/gemeente-delft-verantwoordelijkheid-naar-buurtbewoners

https://www.facebook.com/gemeentedelft.kinderboerderijtanthof


Een mooie openbare speeltuin is goed voor het bezoek aan het Trefpunt (met zijn prachtig Grand Café) en de Boerderijum (met haar terras en dierenweide). Ik denk eveneens aan de Wiershoeck met haar prachtige flora (die veelkeurige en unieke tuin).

In de Groene Long zijn tevens de kindertuinen. Samenwerking met de Vensterscholen en NDE (Natuur en DuurzaamheidEducatie, gevestigd in de Boerderijum) ligt in de rede.

Indien veel mensen het met elkaar eens zijn, kan een wijkvergadering worden belegd in het Trefpunt, de Boerderijum of een buurtcentrum. Het beheer van een dergelijke openbare speeltuin kan gedelegeerd worden aan een groep enthousiaste bewoners. Wellicht in overleg met een participatiemedewerker van de MJD van Beijum. Er is een relatie met zelfbeheer en “Vertrouwen in de Buurt” . Uitgaan van de kracht, kennis en kunde van de buurt.

De Groene Long is van en voor de bewoners. Niet exclusief voor een klein autoritair clubje met NIMBY-gedrag.


Noot: in de Groene Long kan eveneens Buitenfitness Beijum komen. De fysieke grens tussen buiten spelen en buiten fitnessen is erg vloeibaar! Toch?

Anoniem zei

Waarom voetbalvelden bij obs de Beijumkorf opofferen voor grote speekltuin? School levert al jaren topvoetballertjers af, mede dankzij beschikbaarheid veld. Landskampioen schoolvoetbal, FC Groningen en internationale voetballoopbaan bij Europese topclub. Maar ook in breedtesport nuttige bijdrage. En is het terrein voor de jaarlijkse Koning(inne)dag rommelmarkt, met ontmoeting en gesprek voor heel veel Beijumers en oud-Beijumers. En kringloop van heel erg veel spullen; goed voor milieu en portemonnee, want niet heel Beijum is rijk. Groen Links wil gelukkig belasting gaan heffen op volplempen van nu nog open onbebouwde openbare ruimtes; wijkwethouder Gijsberts kan hier mooi mee aan de slag.Waarom moet de speeltuin in Beijum-West (9737) worden geplant? De meeste kindertjes, en hun moeders, wonen tenslotte in Oost(9736). En Oost is ook nog steeds het gemeentelijk aandachtsgebied i.v.m. allerhand woon-, leef- en opgroei-achterstanden.
Communicatie en machtsvorming via gesloten, niet open toegankelijke facebook-groep levert eenzijdig ingekleurd beeld van niet-representatieve wijkopinies; kun je beter via JF blog met elkaar praten.

Simone zei

Ik vind het absoluut een leuk idee om een grote speeltuin te realiseren zoals in stadspark, maar.... niet in de groene long. Dat zou namelijk betekenen dat je daar niet meer mag komen met de hond, en ik wandel daar zo graag.

Ook ben ik het met Emmy eens om niet de kleine speeltuintjes te laten verdwijnen, inderdaad om dat die vaak dicht bij huis zijn en je er makkelijk heen kunt.

Volgens mij wordt er nu achter de wibenaheerd/nijensteinheerd, daar bij de weilanden naast GVAV ook een speeltuin gerealiseerd. Ze zijn het in elk geval groots aan het aanpakken met oevers en nieuwe wandelpaden. Ik ben benieuwd wat het wordt ;-)

Ik vind speeltuinen erg leuk voor de kids (ik ben gastouder) maar vind het aan de andere kant erg jammer dat de hondeneigenaren weer moeten "inleveren".

Kees Huizenga zei

Ik doel op deze petitie:

http://petities.nl/petitie/kinderboerderij-tanthof-delft-moet-open-blijven

Een petitie moet wel heel goed onderbouwd zijn. Goede argumenten en een duidelijk voorstel.

Anoniem zei

Een grote speeltuin prima wat mij betreft (zolang het geen hangplek voor volwassenen wordt hi hi), maar hoeft voor mij niet. En zeker niet als het ten koste van de kleine speeltuintjes gaat! Ik vind een grote speeltuin ook gewoon leuk voor een uitje, om met elkaar naar toe te gaan (zoals Stadspark, Lewenborg, Speelstad Oranje etc.). Ben je echt even weg, andere mensen etc. Ben niet voor, maar ben ook niet tegen, als de kleine speeltuintjes maar blijven!
(Ik zou het leuker vinden als het geld besteed wordt Beijum nog meer op te knappen... (net als Oosterpark wijk, portiekwoningen etc. vervangen door eengezinswoningen).

anna zei

Hallo
Ook ik als inwoner van beijum alleenstaande moeder met een jong kind van 5 vind het moeilijk iets te vinden om lekker na schooltijd heen te gaan.
De kleine aspeelplaatsjes??
Toestellen zijn verrot of hangen kinderen van 10 tot 13 jaar op.
Er is in beijum gewoon echt niets te doen voor de kids