vrijdag 12 juni 2015

NATUURMONUMENTEN KOOPT 37 HECTARE GROND IN RECREATIEPARK KARDINGE
Door Tom Rustebiel

Natuurmonumenten koopt 37 hectare natuur in de stad Groningen

Natuurmonumenten heeft 37 hectare weiland van Bouwfonds aangekocht in natuur- en recreatiegebied Kardinge. Met de verwerving stelt de vereniging de grond veilig voor de toekomst en kan er gewerkt worden aan een betere biotoop voor weidevogels.

Boswachter Reiner Hartog is blij met de verwerving. ‘Ik wil daar vooral onze leden voor bedanken. Want met de steun van deze ruim 720.000 natuurliefhebbers hebben wij de kans om de Groningse natuur te versterken. Met deze aankoop kunnen we de natuurkwaliteit verder optimaliseren. Het is voor ons erg bijzonder, een verwerving middenin de stad.’

Met het beheren van Kardinge brengt Natuurmonumenten de natuur tot in de achtertuin van de Stadjer. De ligging tussen Beijum en Lewenborg geeft de kans om omwonenden te betrekken bij de natuur. ‘Zo hebben we met inwoners van Beijum het buurtinitiatief plukbos opgestart en samen met ons een nieuwe inrichting uitgewerkt voor de zuidelijke wijkrand van Beijum. Daarnaast zijn er 40 vrijwilligers actief in diverse groepen. Ook werken we nauw samen met omliggende buurverenigingen, de scouting, de gemeente, zorgboerderij en een aantal ondernemers rondom het gebied.’

Hartog wil, samen met boer Jan Hendrik Elzinga, het vooral weidevogels naar de zin maken. ‘We zouden graag het waterpeil verhogen, zodat het bodemleven omhoog komt. Dat is goed voor tal van vogelsoorten, zoals grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters. En in de toekomst willen we misschien de oevers natuurvriendelijker maken, door ze af te vlakken. De bezoeker van het gebied zal straks een nog gevarieerder landschap ervaren. Een eerste ontmoeting kunnen mensen al hebben tijdens de midzomernachtloop op 20 juni.

JF; foto's zijn gisteravond ingezonden door Bert Elzinga.

2 opmerkingen:

DDD zei

Erg goed nieuws. Er zitten daar al erg veel soorten vogels en ik zou wensen dat dat zo blijft. Op deze manier is dat gewaarborgd.

Anoniem zei

wat is toekomst van boerderij midden in dit gebied? Zorginstelling Philadelfia vertrekt naar Bosma locatie in Zuidwolde hoor ik.