maandag 29 juni 2015

DOORTAPTE RABO-PHISHING-MAIL


TRAP ER NIET IN!


Ondergetekende is geen Rabobank-klant. Toch krijgt hij, en vast velen met hem, mails van deze bank. Niet echt, een of andere criminele bende tracht goedwillende mensen om de tuin te leiden.
Het doortrapte bestaat eruit dat wordt ingespeeld op gevoelens van veiligheid, op 'gebruikersgemak'  en op 'zorgvuldigheid' (kots) van de klanten (en niet klanten)
Vanavond kwam weer eens een mail binnen. Ter (overvloedige, hopelijk, waarschijnlijk) waarschuwing:


De Rabobank introduceert de Rabo Scanner. Dit is de opvolger van de Random Reader. De Rabobank biedt haar klanten een zo veilig mogelijke virtuele omgeving aan om bankzaken te doen met maximaal gebruiksgemak. De Random Reader speelt hierbij een belangrijke rol, maar biedt niet altijd de flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid die we voor onze klanten nastreven. De Rabo Scanner maakt gebruik van nieuwe technologieën en biedt nu en in de toekomst meer mogelijkheden.

Hoe werkt de nieuwe Rabo Scanner?
ls u online bankiert met de Rabo Scanner hoeft u minder codes in te voeren. Als u wilt inloggen of een betaling wilt signeren, verschijnt op het scherm van uw computer, tablet of smartphone een kleurcode. U scant deze kleurcode met de ingebouwde camera van de Rabo Scanner en ziet op het scherm van de Rabo Scanner wat u ondertekent. Vervolgens geeft de Rabo Scanner u een signeercode. U voert deze signeercode in op computer, tablet of smartphone om de opdracht te ondertekenen. U ontvangt bij uw nieuwe Rabo Scanner een uitgebreide handleiding.
Uw aanvraag voltooien voor de Rabo Scanner
In verband met veiligheidsredenen is het verplicht uw Random Reader te vervangen voor de nieuwe Rabo Scanner. Uw Random Reader stopt automatisch met werken binnen 2 weken. U kunt hieronder inloggen om de aanvraag te voltooien voor de Rabo Scanner. Indien u bent ingelogd moet u alleen nog de aanvraag signeren. Nadat u de aanvraag heeft gesigneerd ontvangt u binnen 3 tot 5 werkdagen de nieuwe Rabo Scanner. Ook ontvangt u een nieuwe betaalpas die samen met de nieuwe Rabo Scanner functioneert

JF: Wat volgt is de zin +activerende link: Klik hier om uw aanvraag te voltooien.

Update 21:49 uur: Via Twitter vroeg de blogger aan de mensen van de échte Rabo wat hier aan te doen valt:
1 opmerking:

Willem Pauwelussen zei

Zoals altijd in dit soort vossenklemmen hier valt ook hier het boevengilde door de mand wegens onvoldoende taalkennis, en dan vooral wat betreft gevoel voor het Nederlands taal-eigen.

Signeren heet toch echt ondertekenen in het Nederlands.
Er wordt gewag gemaakt van de NIEUWE Rabo Scanner maar er was er voordien nog geen, dus dit is onzin. De voorganger zou immers de Random Reader zijn en je hebt het over een nieuwe als er minsten eentje aan is vooraf gegaan.
De zin: "In verband met veiligheidsredenen is het verplicht uw Random Reader te vervangen voor de nieuwe Rabo Scanner" is echt een beauty op het gebied van knulligheid. Ten eerste:'In verband met' is hetzelfde als 'redenen', dus dit is dubbel. Er zou moeten staan: Om reden van veiligheid. Ten tweede zal de Rabo zijn klanten altijd met een persoonlijk voornaamwoord benaderen dus dan zou er staan: 'bent u verplicht' ipv 'is het verplicht', en zelfs dan kan ik me niet voorstellen dat Rabo zo'n negatief woord als 'verplicht' zou gebruiken, eerder iets van 'dient u'. Ten derde hebben we het in onze taal niet over vervangen 'voor' maar over vervangen 'door'.
Ook een zin als: "U kunt hieronder inloggen om de aanvraag te voltooien voor de Rabo Scanner" is natuurlijk tenenkrommend. Grammaticaal wel juist, maar volstrekt ongebruikelijk. Eerder zou er iets staan als dat je onderaan je geheimcode (wat hier 'signeercode' wordt genoemd) kunt invullen om het downloaden te starten.

Kortom: als je ook maar een beetje op je taalgevoel afgaat dan voel je aan je water dat dit niet koosjer is en zeker niet geschreven kan zijn door lieden van de Rabo waarbij je toch echt wel wat meer taalbeheersing mag veronderstellen.
En denk er maar om dat deze laatste zin nooit door dit soort gasten geschreven had kunnen worden.