"Ik zat op 30 september 2014 met een vriendin in de woonkamer en opeens begon het hele huis te trillen. De wijnglazen rinkelden in de kast en sommigen vielen stuk. Ik trok m'n vriendin aan de hand mee naar buiten en zei kom, we moeten hier weg. Buiten in de tuin hoorden we krakkrakkrak, de wanden van de vijver begonnen te scheuren."
Na de beving ging de bewoonster uit de Menkemaheerd met haar vriend de schade controleren. "We hadden een scheur in de slaapkamer waar je een duim in kon stoppen, scheuren in de woonkamer en een scheur in de achtergevel."
Na het melden van de schade duurde
het een paar maanden voordat er iemand langskwam om die op te nemen. In februari 2015 was dat. "Het duurde daarna weer drie maanden voordat het schaderapport binnenkwam. Er stond onder meer in dat de schade aan de vijver niet vergoed zou worden omdat niet kon worden bewezen dat dit met de aardbeving te maken had. Terwijl ik het toch echt direct na de beving heb horen kraken en knakken."
Bij bovenstaande afbeelding staat in het schaderapport: Scheurvorming in waterslagdorpel en metselwerk linkerzijdegevel onder raamkozijn. Herstel door diep uitkrabben voegen en opnieuw voegen als bestaand. Scheurlengte ca.1,-cm. Verder nog vijf stenen gescheurd. Herstel door epoxy in kleur.
Bij de foto van de vijver, hier niet afgebeeld, stond terwijl het knappen en kraken was gehoord; Op diverse plaatsen scheurvorming in voegwerk en vijverombouw. Geen relatie met bevingen. Betreft een C-schade.
Bij een foto die te onduidelijk was om te scannen staat in het rapport: Scheurvorming overgang wand plafond in werkkamer/kantoor eerste verdieping. Herstel door uitkrabben scheur, herstel en aanhelen als bestaand. Scheurlengte ca 3,-m. Sauswerk ca 6,-m2.
De vijver is verwijderd. De schade hersteld. Kosten, iets over de 2000 euro. En de waardevermeerdering van 4000 euro? "We hebben dat bedrag geclaimd voor de aanschaf van zonnecollectoren. We zouden er begin maart meer van horen, maar toen kregen we een e-mail waarin stond dat het nog 8 weken gaat duren voordat we bericht krijgen of het al of niet toegekend wordt."
Willen meer Beijumers hun verhaal vertellen over hun ervaring met schade aan hun huis? Beijumnieuws@ziggo.nl
Door de enorme run op de waardevermeerderingsregeling voor het aardbevinggebied in januari is dit potje vrijwel leeg. Er was 125 miljoen euro beschikbaar voor vijf jaar. Nu volgens voorlopige cijfers door 31.207 huiseigenaren ruim 121 miljoen euro is aangevraagd, komt de bodem van de subsidiepot in zicht. Medio december vorig jaar hadden dik 21.000 Groningers met aardbevingschade de energiepremie aangevraagd voor een bedrag van bijna 80 miljoen euro. Na de beslissing van minister Kamp op 18 december om een streep te halen door de regeling, kwamen er in iets meer dan een maand tijd nog tienduizend aanvragen bij. DVHN
Schokkend Groningen merkte vorige week terecht op dat de term aarbevingsschade eigenlijk moet worden vervangen door gaswinningsschade. Vandaar dat bovenstaande kop is aangepast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten