zondag 13 maart 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (267)


Helaas had ik de afgelopen week geen tijd om op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin rond te kijken, daarom koos ik dit plaatje van de forsythia van een week eerder. 

De forsythia is een vroege bloeier, de struik kan al bloeien omstreeks half februari. Zo vroeg was deze forsythia naast De Wiershoeck niet, maar op 1 maart zag ik toch al de eerste bloemetjes aan de struik. De forsythia wordt ook wel Chinees klokje genoemd en omdat de struik bloeit voordat de bladeren verschijnen spreekt men ook wel over ‘bloeiend hout’. De bloei is op zijn hoogtepunt in maart-april, de struik is dan bedekt met een massa gele (in diverse tinten) klokvormige bloempjes. 

De forsythia bloeit op tweejarig hout en is volledig winterhard en de bloemen hebben een periode van vorst nodig. Hoe meer vorst, des te meer bloemen. Er zijn diverse soorten die zowel uit Europa als China, Japan en Korea kunnen stammen. De forsythia behoort tot de familie van de olijfachtigen (Oleaceae). Gemiddeld wordt de struik anderhalf tot drie meter hoog.

De meeste mensen kennen forsythia met gele bloemetjes. Veel minder bekend is de witte forsythia (Abeliophyllum distichum). Het is een bladverliezend struikje tot ongeveer 1,5 meter hoog. De dunne twijgen hangen licht over en zijn in maart-april overladen met witte bloemen. Het blad is glimmend donkergroen en doet denken aan dat van een Abelia (een kamperfoelieachtige).

Info: neerlandstuin.nl/, vtwonen.nl/, waterwereld.nu/ en directplant.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: