donderdag 24 maart 2016

LEUK, ZO'N LIGFIETS(ER), MAAR DRAAG LIEVER EEN VLAG...


Ze groeten altijd vriendelijk, en in het algemeen zien ze er tevreden uit, ze bedrijven immers hun hobby, fietsen op de ligfiets.
De een ziet er wat meer beschermd uit dan de ander. Zie nog eens onze keurige Banaan-fietser uit de Bentismaheerd in Beijum. Wat een perfecte kleding, en wat een geweldig passend schuurtje.

Ongeveer vijf jaar geleden bekeerde de Beijumblogger zich wat betreft z'n mening over de ligfietserij. Een goede zaak toch om je hierop voort te bewegen? Waarom zo negatief doen? Denk een beetje ruim en tolerant.

Onlangs spotte ondergetekende de de ligfietser die op bovenstaande afbeelding is te zien. Hij zag er kwetsbaar uit. Zou het niet beter zijn om een anderhalf tot twee meter hoge vlag aan de fiets te vervoeren zodat iedereen beter kan zien dat je er aan komt? Het liefst fel rood. Duidelijk zichtbaar. Een ligfietser ligt immers laag, en zie het lage heuveltje (berm) achter onze passant, foto. Zo iemand kun je toch zomaar per ongeluk over het hoofd zien?

Geachte ligfietsers, laat je zien. Steek de vlag uit. En draag heldere kleren. Zorg voor draagvlak. Voor jullie en onze (geen wij-zij denken, maar niet iedereen zit op een ligfiets) veiligheid.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij zit die meneer hoger dan ooghoogte voor automobilisten. Een vlaggetje zal niets aan zijn zichtbaarheid toevoegen.
Vroegen liet men auto's voorafgaan door voetganger met een vlaggetje: dat opnieuw invoeren zal het verkeer extreem veel veiliger maken!

Klaas Vaak zei

Een vlag is idd veiliger, vorige week kwam er een achter de bosjes weg die niet te zien was bij een oversteek. Daarbij komt dat ze redelijk snel over de fietspad rijden. Een botsing was net te voorkomen.

Piet zei

Na bijna 80.000 km ligfietservaring op ongeveer dezelfde hoogte als deze meneer zonder vlag, kan ik zeggen dat ik NIET vaak over het hoofd wordt gezien. Op mijn rechtop fiets zit ik met mijn 1,93 meter behoorlijk hoog, maar wordt ik soms ook over het hoofd gezien.

Anoniem zei

Beste Johan,

Ik ben een beetje in de war door je stukje.
Waarom ziet deze fietser er kwetsbaar uit? Waarom nou per se deze? Ziet niet iedere fietser (of voetganger) er kwetsbaar uit in vergelijking met een automobilist?
En deze fietser ligt 'immers' laag? Hij steekt met kop en schouders boven het heuveltje uit waar je zelf naar refereert.
Bij lage wedstrijdfietsen is het een ander verhaal, maar de meeste ligfietsers die ik tegenkom kijken een automobilist recht in de ogen. Mijn dochters en mijn oma zaliger zouden er niet ver bovenuit steken. Auto's, kinderen en bejaarden zou je toch maar per ongeluk over het hoofd zien, zeg!

Ik vind je stukje nogal een gevalletje goedkoop scoren. Ja, er zijn inderdaad snelle, lage, donker geklede ligfietsers die je te makkelijk over het hoofd ziet, maar deze fietsers hoort daar duidelijk niet bij.
Graag zie ik je volgende column tegemoet, waarin je vol vuur betoogt dat mannen met grijze pakken in grijze leaseauto's die niet boven andere geparkeerde auto's uitsteken de vlag uit moeten steken en heldere kleren moeten dragen. Dan weten we dat het je niet gaat om makkelijk scoren, maar dat je je oprecht zorgen maakt om jouw en onze veiligheid. Succes!
Groeten,
Rob

Anoniem zei

Zucht. volgens mij steekt het hoofd van deze fietser nog ruim boven het heuveltje uit. Daarbij; gaan we lage sportauto's als een Lotus Elise ook verplichten een vlag te voeren? die is namelijk net zo hoog.
Vlaggetjes zijn trouwens ook heel fijn voor voetgangers; die kunnen zo lekker in je gezicht slaan namelijk; o maar dan kunnen voetgangers natuurlijk een integraalhelm opzetten........ als iedereen gewoon defensief deelneemt aan het verkeer lijkt mij dat veel beter dan allerlei onzin oplossingen te blaten....

Tot slot denk ik dat de laatste alinea niet specifiek voor ligfietsers moet gelden, maar dat is mijn bescheiden mening.

CarbonQuest zei

Na 120.000 ligfietskilometers en slechts èèn eenzijdig ongeluk op het circuit van Zandvoort (zonder letsel) kan ik constateren dat ligfietsen niet gevaarlijk is. 80% van de fiets-kilometers rijdt ik met een ligfiets. De ongelukken die ik zo'n èèn keer in de twee jaar heb zijn altijd op de gewone fiets. Dit zijn altijd aanrijdingen met onervaren brommerrijders of automobilisten die de dode hoek niet in de gaten houden of niet beseffen dat een a-stijl zicht ontneemt.
Een ligfietser laag? Volgens mij net zo hoog als een kind. Lastig he, al die kinderen.....
Een vlaggetje? Gevaarlijk, zwiept alle kanten op, komt in de ogen van wandelaars en racefietsers (die hun ogen trouwens op dezelfde hoogte als ligfietsers hebben).
Dus resencent van de Beyum-Post: schrijf niet van dit soort dingen en huur eens een ligfiets bij de ligfietsopstapdagen.
Binnenkort gaat de nieuwe fietsersbrug over de ringweg weer open en is Beyum weer enigszins verlost van al die ligfietsers.

Belle zei

De kleur rood is helemaal niet goed zichtbaar. Maar maakt wel zichtbaar dat de schrijver dezes geen verstand van zaken heeft. Zwemvesten zijn geel of oranje, de enige kleuren die over afstand goed te zien zijn. De meeste ligfietsers die een vlaggetje hebben, doen dat alleen om van het typisch Nederlandse gezeur "dat is gevaarlijk, er moet een vlaggetje op" af te zijn. Helaas schijnt het slecht te helpen. Vlaggetjes zijn zo slecht zichtbaar dat zelfs mensen met vlaggetje nog steeds dit ongeïnformeerde commentaar moeten aanhoren. Als een vlaggetje al gezien wordt, denkt men aan een kind en de bijbehorende snelheid en niet iets dat met 30-40 km/u eraan komt. Bij die snelheden wordt zo'n vlag ook gevaarlijk: hij gaat zwiepen. Dus daarom rijden de meeste ligfietsers zonder.