zondag 27 maart 2016

PAASHAZEN BIJ WIJ BEIJUM EN IN HET WINKELCENTRUM


Eieren zoeken....
Op Goede Vrijdag liep een paashaas bij WIJ-Beijum rond. Zie boven en links. Volgens de haas hebben kinderen heel fijn meegeholpen met het zoeken naar paaseieren.

Gisteren werd een haas in de promenade van Winkelcentrum gesignaleerd, Chocolade-eitjes uitdelen. Bij WIJ-Beijum was een mannetje in het spel, in het winkelcentrum liep een vrouwtje rond. Hun pakjes lijken heel erg op elkaar, zie afbeeldingen, het kan zijn dat de hazen dezelfde vacht hebben gebruikt.

Waar komt het gebruik toch vandaan? Hoezo en waarom paashazen?
Het verhaal van de paashaas vindt zijn oorsprong in Duitsland, nog voordat het Christendom hier een rol speelde, zo vertelt onderzoeker en schrijver Kevin Shortsleeve, verbonden aan de Christopher Newport University. Het verhaal van de paashaas zou zijn oorsprong vinden bij de Teutonen: een Germaanse stam die in de laatste eeuw voor Christus van het wereldtoneel verdween. De stam hield er diverse mythes op na, waaronder verhalen omtrent de godin Ostara. Eén van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond. Ze bad tot Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen. Lees hier

Geen opmerkingen: