maandag 7 maart 2016

MAANDAGOCHTEND (267)


Het is maandagochtend zeven maart en schoolkinderen zitten op deze eerste dag na de krokusvakantie voor het overgrote deel  weer veilig in de klas. Veilig voelen is de tegenpool van angstig voelen.

Eigenlijk draait alles om veiligheid. Zo niet in Groningen, daar staat het geld dat door de NAM wordt verdiend aan gaswinning boven de veiligheid van de bewoners. Maar dat terzijde.

Wat te doen om je huis te beveiligen tegen ongewenst bezoek? Potentiële inbrekers inbrekers de stuipen op het lijf jagen met waarschuwingsbordjes. Zie foto's links en boven. Pas maar op lelijke dief, als jij m'n cavia of Patscha binnen tegen komt dan zwaait er wat.

Je hebt veiligheid in allerlei soorten en maten. Veiligheid van mensen staat natuurlijk bovenaan de hiërarchie. Maar je kunt ook het hout voor je houtkachel veilig en droog opbergen. Zie afbeelding rechts.

Foto beneden tot slot. Je laat je woongenot natuurlijk niet afpakken door bange gedachten over mogelijke inbrekers die je grondgebied en huis ongewenst menen te moeten betreden.
Bewoners aan de zuidrand van de wijk moeten vaak een stuk omlopen om het Kardingepark in te kunnen gaan. Waarom geen plank als bruggetje over de sloot leggen? Het kan als een uitnodiging worden opgevat door inbrekerstuig, maar je laat je korte klap-ingang naar het natuurpark toch niet afpakken?

Ludieke waarschuwingsbordjes, een opbergplek voor hout en een loopbruggetje, tot zover de bijna kneuterige veiligheid in de wijk. Kneuterig? Jawel, zeker tegen de achtergrond van de wereldproblematiek.
Iedereen wil veiligheid. Ook Syriërs die om reden van oorlogsgeweld op de vlucht slaan naar Europa en Nederland. De tragiek is dat er van de weeromstuit honderdduizenden mensen in Nederland wonen die zich onveilig voelen omdat al die veiligheid zoekende mensen deze kant op komen.

Wat een complexe ellende. Was het maar op te lossen met simpele cavia-bordjes en loopbruggetjes.

Een veilige week toegewenst. De auto moest vanochtend opengekrabd worden maar tegelijkertijd was en is de lucht hemelsblauw en klimt de zon denkbeeldig naar boven. Ook een veilig gevoel, elke dag weet je dat die dekselse zon er weer zal zijn, ook al verstopt ie zich vaak achter de wolken.

Afsluitend met een beetje moraal: geestelijk ontwikkelde mensen voelen vaak basale veiligheid in hun hart. En in het hart zit ook nog eens heel veel ruimte. Misschien wel voor iedereen...



Geen opmerkingen: