maandag 28 maart 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (1)


Hondenbeleid in Groningen.

Dit beleid ruikt naar discriminatie…

Daar loop je dan met je goede gedrag je hondje uit te laten, ze poept, je ruimt het op en geen prullenbak te bekennen in de buurt. Dit is toch te zot voor woorden. Wel paaltjes waar een prullenbak aan hoort te zitten, waarbij je dan de poepzakjes op gestapeld ziet liggen. Dit allemaal in de wijk Lewenborg, waar ik woon en daar dus getuige van ben. Ik erger mij daar groen en geel aan. Ik hoop en ik denk vele mensen met mij dat de gemeente Groningen hier wat aan gaat doen.

Sinds 1 mei 2011 is nieuw hondenbeleid van kracht in onze gemeente. Op basis van alle reacties op het hondenbeleid, de uitkomsten van enquêtes en praktijkervaringen worden vanaf 1 juli 2012 de regels van het hondenbeleid op sommige punten aangepast. Hondenpoep moet vanaf dat moment overal worden opgeruimd, ook in de goot en ook in de uitrengebieden. Het hondenbeleid moet eraan bijdragen dat iedereen op een prettige manier gebruik kan maken van de openbare ruimte en het groen. Honden horen er nu eenmaal bij in onze stad. Ze zijn immers belangrijk voor het welbevinden van de baas en voor de levendigheid en niet te vergeten voor de sociale contacten in de buurt.

Geen vuilnisbak voor hondenkak...
Er moet in de stad natuurlijk ook ruimte zijn om te spelen, te sporten en te wandelen zonder te hoeven letten op hondenpoep en loslopende honden. Met de uitwerking van het hondenbeleid wil de gemeente alle Stadjers zoveel mogelijk tegemoet komen. In de hele stad zijn daarom de hondenuitlaat- en uitrengebieden opnieuw aangewezen.

Groene wijk Lewenborg in Groningen.

Over deze wijk wil ik het graag hebben met jullie. Lewenborg is één van de groenste wijken van de stad Groningen. Er zijn lange en verschillende wandelroutes om je hond uit te laten, dat is het probleem niet. Wat wel het probleem is, is dat er bedroevend weinig prullenbakken staan om je opgeruimde hondenpoep in te deponeren. Moet je je voorstellen dat je een wandeling maakt van twee uur, en daar dan loopt met in je hand een zakje met hondenpoep die je nergens kwijt kan. Ja, in de bosjes gooien, of in de sloot, zoals al vele mensen doen. Ook word het gedeponeerd bij die paaltjes, waarop staat losloopgebied. Dus met andere woorden: WIJ MISSEN HIER PRULLENBAKKEN!!

Wat te denken van die plakkaten die de paarden neerleggen, vaak op de wandelpaden, ook dat nog. Kattenpoep is ook zoiets, ben je lekker aan het tuinieren, graai je met je handen weer door de stront. Bah.

Wij zijn één van de duurste steden van Nederland als het gaat om hondenbelasting. De hondenbelasting in Groningen voor 1 hond bedraagt € 116,40. Hoe krom is het dan dat je de hondenpoep op moet ruimen? Nou vind ik dat persoonlijk nog niet zo’n heel groot probleem, maar wel dat er dan geen prullenbak in de buurt is om het in te deponeren! Wat jij? Voor de paarden en katten wordt er toch ook geen belasting betaald?

Hier kan je de petitie tekenen tegen hondenbelasting: https://stophondenbelasting.petities.nl/

Vind jij hondenbelasting ook zo'n onzin?

Vlindertje73

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier graven de katten niet eens een gat. Ze schijten gewoon in mijn voortuin, maar niemand die daar een boete voor krijgt of er belasting voor betaald. Absurd dat hondeneigenaren zo anders behandeld worden!

Anoniem zei

Willen we nou meer afvalbakken of geen hondenbelasting betalen?

DDD zei

Toch algemeen bekent dat dit geld gaat naar sport en andere gaten in de gemeentebegrotingen. Het is niet bedoeld voor het oplossen van het poepprobleem. Enkel uitzuigen van burgers om de gaten te vullen.

Klaas Vaak zei

Volgens een ambtenaar van de gem. Groningen werd de hondenbelasting gebruikt om gaten in de begroting te dichten = Inkomsten 1.3 miljoen aan honden belasting

Waarom zou je dan investeren in prullenbakken? Wel beloofd maar ach dat vergeten de mensen wel?

vlindertje73 zei

Ik zou dan beide willen. Prullenbakken en geen hondenbelasting betalen!

Anoniem zei

Ik hoorde van iemand die bij de gemeente werkt dat het geld gebruikt word voor feestjes met artiesten.

Hannah zei

Het is inderdaad heel zuur. Het komt er eigenlijk op neer dat je het in je eigen container kwijt moet, en die wordt bij ons nog altijd maar eens per twee weken geleegd. Met twee grote herders zou je hier dan de portiek uit stinken als ik dat twee weken in die bak moet opsparen :p ik betaalde vroeger zonder te morren hondenbelasting. Nu voelt de 300 die ik per jaar betaal als een trap na - we krijgen er immers totaal niets voor.

Anoniem zei

hoeveel Beijumers hebben een "zwarte" hond, d.w.z. ontduiken de honden belasting?

vlindertje73 zei

Ik ben het helemaal met je eens Hannah! Het is en blijft een waardeloos beleid.

Edwin vd Beek zei

Hier in Voorschoten wordt de Hondenbelasting ook gewoon in de Algemene Middelen op de begroting meegenomen. Maar er staan wel voldoende prullenbakken en de boete voor het niet opruimen staat op 120 euro als ook als de hond ergens losloopt waar dat niet mag.
Over de losloopgebieden is veel overleg geweest met de verantwoordelijke beleidsmedewerker, die zittend achter zijn bureau, de plattegrond van de gemeente heeft gepakt en daar lukraak gebieden heeft aangewezen waar de honden mogen loslopen. Dat zoiets niet werkt, was uiteraard wel duidelijk en dus hebben we bij die medewerker een aantal wijzigingen kunnen aangeven, welke uiteraard niet allemaal zijn verwerkt. Want hij bepaalde en het college van B&W besloot. Die gast is nog nooit op de diverse lokaties gaan kijken en houdt zich geregeld schuil voor klachten, hij woont hier ook niet en dus denkt hij, dat hij alles kan en mag. Een gesprek met de verantwoordelijke wethouder deed overigens wonderen en dat neemt hij mij nog steeds kwalijk, maar dat is zijn probleem! In verschillende gemeenten ook hier in de regio is het fenomeen hondenbelasting al geschiedenis gemaakt, men heft het gewoon niet meer, uiteraard nog wel de boetes.