woensdag 30 maart 2016

BEIJUMBORG (18)


Ander licht, andere lucht (4 en slot)
Mijn laatste week in Athene is ingegaan, en dat betekent (ook op Tweede Paasdag) gewoon werken. Pasen wordt hier namelijk pas in mei gevierd…..bij ons zou dat niet eens kunnen, want volgens onze (Westerse) officiële berekening van de Paasdatum (Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente) kan de viering van de eerste Paasdag dus niet later dan -pak ‘m beet- 25 april zijn. 

En de vroegst mogelijke datum voor de eerste Paasdag is in het Westen dan ook 22 maart. Dit jaar viel Pasen in Nederland dus aan de vroege kant. In Griekenland rekent men echter nog volgens de oude Juliaanse kalender, waar het om het bepalen van de Paasdatum gaat, en die wijkt inmiddels flink af van de door ons sinds 1700 of daaromtrent ingevoerde zgn. Gregoriaanse kalender. Volgt u het nog?

Museum en burcht
Griekenland…..een land met veel gezichten. Natuurlijk valt het als eerste op dat je er zulke fantastisch mooie dingen kunt zien. De eeuwenoude tempels, theaters, opgravingen en heel bijzondere musea: het kan bijna letterlijk niet op hier. Op zo’n 200 meter loopafstand van mijn werk opende een paar jaar geleden het nieuwe Akropolismuseum: één van de mooiste musea die ik ken. Je loopt er op sommige plekken letterlijk door de Oudheid heen, en vanaf de bovenste verdieping heb je een schitterend uitzicht op de Akropolis zelf: de burcht middenin die enorme huizenzee van Athene, waarop de allermooiste tempelruïne van de wereld staat: die van het Parthenon (ofwel: het Maagdenhuis….). Bij maanlicht is dat alles werkelijk een sprookje.
Ook andere steden in Griekenland hebben wel oudheden, zoals het fraaie Theater van Epidauros, zo’n 150 kilometer vanaf hier. Of de tempels en huizen van Delphi, van Olympia, van – nou ja: te veel om op te noemen. Men kijkt hier niet op van een tempeltje meer of minder.


Tegelijkertijd is Griekenland ook één van de armste landen van Europa, met een torenhoge werkloosheid (vooral onder jongeren), met een soms behoorlijk corrupte overheid, een belastingsysteem waar geen mens zich iets van aan lijkt te trekken, en dan het meest recente probleem: dat van de enorme massa aan vluchtelingen uit landen als Syrië en Irak. Toen ik vorige week even in de haven van Piraeus was (een voorstad van Athene) kreeg ik het gevoel of ik in de armste delen van Azië terecht gekomen was. Overal bedelende mensen, mensen die op straat of in parkjes sliepen, schrijnende armoede alom. Een Derdewereldland, zogezegd. In de toeristische centra zo rond de Akropolis merk je daar niet zoveel van, maar o wee als je daar even buiten komt…..


De stad zelf is, sinds ik er in 1974 voor het eerst kwam, enorm veranderd. Toen was het nog een wat stoffige Balkanstad, met ook nog veel straatverkopers, met jonge meisjes die niet zonder een oudere broer, vader of oom in de buurt met hun vriendje gearmd over straat mochten lopen, overal mannen op caféterrassen met een soort van kralenketting in de vingers, waarvan het gerinkel me nog steeds als muziek in de oren klinkt, triktrak-spelende jongelui onder de schaarse boompjes in de stadsparken…..echt wat je noemt: de Oriënt. Nu is Athene vooral groot, soms vies en lelijk, met gebouwen die ooit mooi waren, maar nu vervallen zijn tot stadsruīnes, met straten waarvan de stoepen veel gaten vertonen, maar ook: een stad vol terrassen, waar het aangenaam toeven is in de schaarse vrije tijd. 
Parthenon

En zo zat ik vorige week donderdag nog weer even met onze Groningse (Beijumse) Griek op zo’n terras: Lefteris wilde nog iets even aanvullen op het stukje dat ik over hem geschreven heb. Als er iemand is die wel eens een huis in Griekenland wil huren (in Athene, aan de kust bij Athene, op één van de eilanden), dan kan hij daarin bemiddelen. En zelfs bij een eventuele aankoop van onroerend goed (spotgoedkoop, op dit moment) weet hij veel adresjes te vinden. 

Dus als de lezers van deze blog dat overwegen, neem dan contact met hem op:lefterisdafnos@gmail.com - hij spreekt Grieks en Nederlands, dus dat komt helemaal goed. Ik groet jullie allen vanuit Athene, en hoop de komende week wat zon voor jullie mee te brengen. Yiassas!!

Han Borg

Geen opmerkingen: