maandag 21 maart 2016

MAANDAGOCHTEND (269)De winter is voorbij. Van oudsher weten we: de lente begint op 21 maart. Irritant dat de zogenaamde Meteorologische Lente er de laatste jaren doorheen is gaan fietsen. Die begint weer op 1 maart. Mensen zijn gewoontedieren. Ook wel autisten genoemd. Wanneer begint de lente nou?


Mensen en dieren hebben het voorjaar in het hoofd. Blijkt uit bovenstaande afbeelding. Mens trok sporen door het gras tussen wijkring en naastgelegen fietspad (zie rechts), en links daarnaast, bijna parallel lopend, zien we twee zwarte omhoogstaande door dier ontworpen hondenkeutels.

Foto's links en rechts, er staan twee grijze kastjes aan weerskanten langs de Emingaheerd. Bij de ingang Beijum Zuid, of zoals u wil, uitgang. Tussen de Fossema- en Framaheerd in.
Op de rechter foto naderen we de kastjes en het 'snoer' dat over de weg ligt. Klik groter. Op de linker afbeelding zien we een der kastjes vanaf de andere kant gezien.
Waarvoor dienen de kastjes? Vijfenhalf jaar geleden hingen ze nog om een paal, tegenwoordig staan ze op de grond. Bij het bericht, activeer link, stond destijds: Dit kastje wordt gebruikt voor verkeersonderzoek. Het registreert de snelheid en de lengte van de voorbijkomende voertuigen. Het is dus een snelheidsmeter. Let op dit kastje heeft geen camera en geen flitser, je kunt dus geen bekeuring krijgen van zo´n kastje! Ik zelf jaren verkeersonderzoek gedaan voor de provincie Groningen en heb vaak van deze kastjes langs de weg opgehangen.

Foto beneden ten slotte. Op een boomtak langs een sloot in de Holmsterheerd hangt een namaak-vogel. Mensen én dieren zijn een beetje in de war. Rare vogels al met al.

Donderdag is het Witte Donderdag. De dag erop heet Goede Vrijdag. Komend paasweekend gaat de zomertijd in. 
Het is windstil en droog buiten op deze maandagochtend. Nu nog een beetje warmer, zou mooi zijn.
Een goede laatste week van wintertijdsperiode 2015-2016 toegewenst.

Geen opmerkingen: