dinsdag 8 maart 2016

UIT DE OUDE DOOS (279)Dit keer weer een bijdrage van lezeres Joke die ongeveer 35 jaar geleden foto's maakte van haar nieuwe woonplek in wording. Hiddemaheerd Beijum Groningen.

Bovenstaande afbeelding lijkt een beetje op een afbeelding die in december in Oude Doos nummer 267 stond. Zie nog eens hier.
We zien de ingangen naar de Jaltadaheerd (boven) en de Hiddemaheerd, de horizontaal lopende weg is de wijk. Even bij de bovenste afbeelding blijven, op de ingang Hiddemaheerd ligt tegenwoordig nog een stuk onbebouwd groen.
Wat een aparte structuur heeft het gras. En wat zal er op het bord hebben gestaan?

Als de foto's gelijktijdig zijn gemaakt, betekent dit dat de Jaltadaheerd eerder afgebouwd was dan de Hiddemaheerd. Zie foto's links en rechts, laatstgenoemde heerd was nog een bouwput terwijl de Jaltadaheerd met de auto's voor de huizen er bewoonbaar uit ziet.

Het leuke van Beijum is, persoonlijke smaak, variatie in architectuur. Er staan veel verschillende huizen in de wijk,  zie alle drie de foto's, geen strakke rechttoe rechtaan-huizen, nee, speelsheid, variatie en verschillende kleuren en afmetingen.

Hoe verhoudt zich bovenstaande situatie (foto) met de actualiteit?
De blogger trok vanmiddag de stoute schoenen aan en belde bij het huisnummer in de Hiddemaheerd aan waar Joke een jaar of 35 geleden woonde. Ondergetekende mocht naar boven lopen en hij maakte onderstaande afbeelding.
Waarschijnlijk is de historische foto ingezoomd, op onderstaande afbeelding lijkt de Jaltadaheerd verder weg te liggen. Het stuk groene gras dat we boven zien is in een speelveldje veranderd.

De Hiddemaheerd is net als alle heerden in Beijum benoemd naar een in de provincie gelegen boerderij. Een oude afbeelding van de Hiddema-boerderij zien we hier.

Geen opmerkingen: