zondag 22 februari 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (219)

Een aantal weken heb ik tevergeefs staan kijken bij de boom met sierappeltjes, maar als er al een vogel in zat dan liet hij/zij zich niet naar tevredenheid fotograferen. Afgelopen dinsdag leek het eerst ook weer niets te worden, het was vochtig en grijs. Maar in de loop van de middag klaarde het op en zag het er allemaal veel vriendelijker uit. Tot mijn grote vreugde kwamen er een paar vogels snoepen van de sierappeltjes, een mannetje en vrouwtje merel en een kramsvogel. Ik had geluk, er stond een forse personenauto geparkeerd naast de boom met sierappeltjes en daar ging ik voor een groot deel achter schuil. De vogels voelden zich schijnbaar niet bedreigd en ik kon een paar leuke foto’s maken van de kramsvogel.

De kramsvogel is in Nederland vooral in de winter te zien. Hoewel de soort wel broedt in het zuiden en oosten van het land zijn de aantallen in het voorjaar erg laag. Kramsvogels die in Nederland broeden trekken weg in zuidelijke tot zuidwestelijke richting, naar België en Frankrijk. Het zijn niet bepaald lange afstandstrekkers. De kramsvogels die in Nederland overwinteren zijn vooral afkomstig uit Rusland en overwegend het zuiden van Scandinavië. De kramsvogel broedt in kolonies waarbij de vogels grote nesten in een boom bouwen. Ook in Nederland zijn enkele broedkolonies geweest, in de jaren 80 waren er bijna 1.000 broedparen. De laatste jaren is het aantal broedparen gedaald tot minder dan 100, het is nog onduidelijk waarom het aantal broedparen zo sterk wisselt. In de winter is de vogel vaak te zien in de buurt van bessenstruiken. In de zomer eten kramsvogels wormen en insecten, 's winters bessen en afgevallen fruit.

Kramsvogels worden door hun roep “tsjaktsjaktsjak” ook wel “tjakkers” genoemd. Als je dat geluid eenmaal kent, hoor je het overal. Kramsvogels zijn familie van merels en lijsters. Ze zijn ongeveer even groot, maar veel kleuriger. Hun grijze kop en stuit steken mooi af tegen de kastanjebruine rug, op buik en borst hebben ze talrijke zwarte streepjes.

Voor een mooi filmpje met daarbij het bekende “getjakker” van de kramsvogel klik op:

Er zijn enkele tientallen soorten sierappelbomen. De verschillende soorten sierappel geven verschillende kleuren bloesem. De sierappeltjes kunnen geel, oranje of rood zijn. Ze blijven mooi tot de vorst invalt. Helemaal geweldig voor de vogels, de bomen hebben appeltjes op het moment dat er weinig voedsel voor de vogels te vinden is en ze bevatten veel vitaminen.

Info: vogelvisie.nl, vogelbescherming.nl en ecomare.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Anoniem zei

Schitterende foto. Luit heeft het allemaal net een ietsje beter in de vingers dan Atsje....