donderdag 12 februari 2015

KINDEREN KUNNEN AL VROEG VERVELEND TREITEREN


Bovenstaande kop lijkt wat discutabel. Maar de blogger heeft ten tijde van kleine kinderen hebben te vaak hetzelfde meegemaakt.
Je loopt met je grut naar een speelveldje. Leuk, een wipkipje, een wipwap of een glijbaan. Papa, even schommelen? Leuk, gaan we doen. Maar. Ja hoor, het is weer zover.

Zal het met macht te maken hebben? Of is dat teveel gepsychologiseer? De blogger neigt naar treiterij. Alsof de pestkoppen a.h.w. verkondigen richting kleintjes: 'Wij zijn al grote kinderen. En wij kunnen er voor zorgen dat jij, klein kukeltje, niet kan schommelen. We kieperen gewoon de schommel een paar keer over de bovenlat. Lekker puh. Wat ben je machteloos hè? En wat zijn wij machtig, vind je niet?'
Zie foto.

Je zou ze soms.  De tienjarige minkukels van omstreeks tien jaar die het voor hun jongere leeftijdsgenoten verpesten. Of ziet de blogger dit te negatief met z'n Oostgroninger achtergrond van jenever en achterdocht?
Kan het ook gewoon een uitdaging zijn om een schommel over een balk te gooien?

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien is het wel een veiligheidsmaatregel om er voor te zorgen dat de kleintjes zich er buiten speeltijd niet aan bezeren.

Anoniem zei


idd. zou niet voor het eerst zijn dat een peuter/kleuter zo een plank voor het koppie krijgt!

Anoniem zei

De bevolking en de kinderen zullen toch op de 1 of andere manier moeten worden beschermd tegen al het speeltuig waarmee de gemeentelijke beleidsmakers Beijum tegenwoordig vol stouwen. Het geld daarvoor kan niet op.

Willem Pauwelussen zei

Als ik me probeer te verplaatsen in de beleving van een puber, dan zie ik wel hoe geweldig krachtig je jezelf voelt als je dat ding met een hele grote zwaai een paar keer om de paal hebt gewenteld. Superman doet het vast niet beter. Loshalen is gedoe, plankie een paar keer om die balk terugdraaien, jakkes, niks leuks aan. Doen we dus niet.
Het hoort gewoon bij de leeftijd, lijkt me

Anoniem zei

Ik sluit me aan bij slecht opgevoede pestkoppen die het leuk vinden om het te verpesten voor anderen

Dineke zei

Ik denk net zo als Willem Pauwelussen.
Het lijkt mij niet goed om zo verzuurd naar de wereld om ons heen te kijken.

Heb er ook wel eens gestaan met twee kleine meisjes die wilden schommelen.
Twee jongens van een jaar of 12 hebben toen op mijn verzoek met een stoer gebaar de schommels weer voor de kleine dames terug gehangen op juiste hoogte.

Willem Pauwelussen zei

Maar ik kan me Johan's ergernis ook goed voorstellen. Iets van: laten ze nou toch gvd een keer met hun jatten van dat kinderspeelgoed afblijven. En helemaal ongelijk heeft hij niet, want je maakt mij niet wijs dat die pubers niet weten dat de kleintjes nou niet meer kunnen schommelen.
De ervaring van Dineke staat daar dan weer mooi compenserend tegenover.

Anoniem zei

Wij deden dat vroeger ook en gebruikten dan de schommel om aan te hangen, soort rekstok zegmaar... Niet meteen het slechte denken, de speeltuin is toch niet alleen voor kleine kinderen?

Anoniem zei

Klopt volledig anon 13:52 ; vooral volwassen mannen hangen in een seksclub ook graag even in zo'n sling te spelen.