donderdag 5 februari 2015

GEWONE VOGELS BALEN VAN AANDACHT VOOR DE GRIJZE JUNCO

Ze komen een beetje aangeslagen over en ze maken deze dagen klagende geluiden. Maar ze zijn ook boos en vastberaden: we laten ons toch niet door zo'n aanstellerig elitair vogeltje uit Amerika naar beneden halen? Het gewone volk mag er toch ook zijn, wij zijn ook het bekijken en het fotograferen waard hoor!
Tien bijzondere vogels op het dak
Het vogelvolk in Beijum heeft het momenteel niet gemakkelijk. Stinkend jaloers zijn ze. En ze voelen zich tweederangs. Worden we nog wel gezien? Zijn we nog wel de moeite waard? Het gonst door de wijk, tientallen fotografen, die uit binnen- en buitenland komen, hebben alleen nog maar oog voor die verrekte indringer. En dat steekt.
Op het moment van fotograferen, zie foto, kwam er weer iets van trots en zelfwaardering door in hun uitstraling. Het was een pleister op de wonde, het liefst waren ze door honderd mensen met dikke uitschuifbare camera's vereeuwigd.

De blogger kan zich de gevoelens van de gewone vogels in Beijum een beetje voorstellen. Het lijkt opeens alsof ze er niet meer toedoen. Geen media-aandacht, niet op tv, op websites. Alles draait maar om die vermaledijde Grijze Junco. Wat heeft die wat onze eigen vogels niet hebben? Is niet elke vogel uniek?

Ondergetekende heeft een redelijk invoelend vermogen, maar hij kan zich maar niet in de huidige vogelgekte verplaatsen (voor wie niet begrijpt waar dit over gaat, lees de berichten van gisteren en eergisteren over de vogel). Hij is er waarschijnlijk te nuchter voor. Wat maakt dat nu uit, zo'n vogeltje uit de VS? Ga je daar nou uren voor staan kleumen? Bedenk het klassieke boek Animal Farm van Orwell. Are all animals equal?

Niet snappen betekent niet dat de blogger de vogelaars niet respecteert. Dat doet hij wel.

Het gewone vogelvolk beraadt zich op eventuele maatregelen, wat als de Junco langere tijd in Beijum blijft? Gaan ze er mee in gesprek? Negeren? De ogen uitpikken? Wegjagen?

De blogger zal trachten de hoog opgelopen spanning onder de Beijumer vogels te volgen. Wordt misschien wel vervolgd.

1 opmerking:

Corrien zei

Grappig!!!