zaterdag 7 februari 2015

MIJN (ONZE) TUIN IN BEIJUM (1)Gistermiddag was ondergetekende op koffievisite bij een echtpaar die ergens in Beijum-Oost woont. "Maak maar wat foto's, maar zet ons er liever niet op." Wat een relaxte sfeer, zou dat door de vele Boeddha-beelden komen?
Eerst de bovenste afbeelding, wat een groen. En het is nog winter en het voorjaar moet nog komen. De heer des huizes: "Kom in maart april nog maar eens terug, dan groeit en bloeit het hier uitbundig."
Wat een aparte plant op de voorgrond, zal die regelmatig worden bijgeknipt? Het lijkt net alsof die net naar de kapper is geweest. Naast de plant, nog steeds bovenste foto, is een visvijver te zien waar een paar Boeddha-beelden op uitkijken. De blogger heeft bij de gastdame en heer niet geïnformeerd of de vissen tijdens vrieskou buiten gemakkelijk overleven. Maar ze zien er nog springlevend uit, zie foto links.

Wat bestaan er toch veel verschillende Bhoedda-beelden. Hoe kan dat?
Waarom zijn er zoveel verschillende Boeddhabeelden? 
Het Boeddhisme is een geloof dat in vele landen en regio’s voorkomt en daardoor veel verschillen kent. Toch zijn er ook een aantal kenmerken die voortkomen uit de Indiase origine en voorkomen in alle verschillende vormen boeddhabeeldjes. Een van die kenmerken zijn de houdingen van een Boeddhabeeld. Iedere houding staat voor een belangrijke boodschap of les en zijn universeel voor alle vormen van boeddhisme.  Deze houdingen heten ‘Mudras’. Lees hier

De beelden hebben een rustgevende uitstraling. Zo ook bij de bezochte Beijumers binnen in de woonkamer, zie afbeelding beneden.

Het nieuwe voorjaar kruipt naderbij. Tijd om een nieuwe serie te beginnen, zie koptekst. Ook een of meerdere foto's van uw tuin insturen? Beijumnieuws@ziggo.nl

1 opmerking:

Anoniem zei


zover ik weet is het boeddhisme geen geloof maar levensovertuiging.

hindoeïsme zover ik weet, is wel een geloof.

ik laat me graag beleren.