zaterdag 21 februari 2015

"ZAG JE HIER NET EEN DONKERE MAN VOORBIJ RENNEN?"

Voor het advertentiebord in de promenade van Winkelcentrum Beijum staat een tafeltje waar je even lekker op kunt zitten om de voorbij komende mensen te bekijken, een praatje met die of gene te maken. Er rent ook wel eens een dief voorbij. Zoals vanmiddag het geval was.
Eerst even, zie het logo linksboven, het winkeltje tegenover het Gezondheidscentrum is weer in gebruik, er is een frisse nieuwe schoonheidssalon in gekomen, binnenkort een bericht over deze nieuwste zaak in Beijum. Klik desgewenst vast op het logo voor meer informatie.
Na het bezoekje aan Beauty &Xtend koerste de blogger naar het winkelcentrum voor een boodschapje en om, zoals gezegd, even de boel te bekijken. Genieten van het contact in het dorp Beijum, elke minuut iemand groeten en even vragen hoe het is.
Wat zoeft daar opeens voorbij? Vast iemand die haast heeft. Een halve minuut later vraagt een AH-medewerker: "Was je soms aan het filmen? We hebben net een dief achtervolgd, een donkere man, die rende de winkel uit en haastte zich er op z'n fiets vandoor." Nee, de blogger was niet aan het filmen, maar stel je voor dat je net een foto maakt en de winkeldief staat pontificaal op beeld. Het zou wat zijn.
Een donkere man.

De blogger kijkt af en toe naar Opsporing Verzocht en het valt hem op hoe vaak het om 'getinte daders' gaat die opgespoord moeten worden. Of Oost-Europeanen. Niet best. Koren op de molen van extreem rechts, die buitenlanders weer....
Daar komt een vriendelijke buurman voorbij gelopen. Een wederzijdse groet. Hij is een donkere man. Een aardige Beijumse groet: "Hoe is het?" Best. Een donkere vrouw....

Daar kwam een bekende Beijumer aangelopen. Een wit exemplaar. Even praten. De man heeft beroepshalve inzicht in de sociale achtergrond van veel mensen in Beijum Oost. "Weet je dat er in Beijum-Oost heel veel eenzame witte mannen wonen die aan de alcohol zijn?" Hij meende het, en er is geen reden om aan z'n woorden te twijfelen.

Witte mensen en donkere mensen. Wat moet je er van zeggen. Met z'n allen vormen ze de grootste wijk van de stad. Beijum.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wit, geel, lichtgetint, zwart, donkerder zwart, het maakt niet uit als het om mensen gaat waar je goed contact mee kunt hebben of vriend mee kunt zijn.

Wel is zo'n aanduiding handig als het om opsporing gaat, zoals rode, groene, gele, oranje, gestippelde jas.

Kees K.

Anoniem zei


Laat toch eindelijk eens die gekleurde ooglenzen uit de ogen.

Nóg beter...laat iedereen maar op slag totaal kleurenblind zijn!!!

T'is toch om stront ziek van te worden, hoe men steeds weer aan het insinueren en manipuleren is met verschillende huidkleuren!

Ja, dié houden we er natuurlijk ín...
de rode,groene,gele,oranje,gestippelde JAS!!!

Anoniem zei

Waarom moet er perse een vorm van positieve discriminatie tegenover staan als een andere gekleurd persoon iets maatschappelijk onaanvaardbaar heeft gedaan?

Anoniem zei


ano 04.51 uur.

waarschijnlijk zelf zo wit als een(..)keukenrol?
nog nooit een dag bruin geweest?
zwarte piet tel ik niet mee!
aan de ene kant :-( hoort een andere :-).

Anoniem zei

Anoniem 11:50, ik bedoelde dat huidskleur ook een belangrijk kenmerk is voor opsporing, net als de kenmerken van een jas.

Vooroordelen, kwa kleur, jas of merk telefoon, dat schiet niet op, helemaal mee eens.

Kees K.