woensdag 25 februari 2015

EEN POTJE VOETBALLEN IN DE KROKUSVAKANTIE

Er schijnen deze week weer allerhande programma's te draaien om de jeugd in Stad en Beijum bezig te houden. Hou ze van de straat. Doe even opbouwend. Biedt ze wat aan. Krokusvakantie. Tja.
Deze blogger groeide op in de Veenkoloniën. Op magere veldjes werden jassen, truien en klompen als doelpalen neergelegd. We hadden eindeloos plezier. Voetballen. Na afloop nam je bezweet een duik in 't Knoal. Daar zou tegenwoordig van alles om te doen zijn, als je het verplaatst naar het hier en nu. Oei oei, blauwalg. Waarschuwtje dit, waarschuwtje dat. Regeltje zus en regeltje zo. Man man man, wat een gezeik allemaal tegenwoordig. Jeugdwerkertje hier, jeugdwerkertje daar. Jeugdsoosje dit, jeugdsoosje dat. Verschrikkelijk, je mag tegenwoordig als jongere niet meer gewoon lelijk op je bek gaan, je vervelen, op straat hangen of het even helemaal niet meer weten. Programmaatje dit, programmaatje dat, trajectje zus, trajectje zo.

Bovenstaande foto is gistermiddag in de Wibenaheerd gemaakt. Ondergetekende zag jongens zich in het zweet werken in een soort van voetbalkooi. Het is geen echte kooi, maar er staan gemeentelijke voetbaldoelen met daarachter een hoog hekwerk.

Leuk, mooi, aardig, ....
Of? Bijna alles is geregeld voor de jongeren van tegenwoordig. Maakt het niet een beetje lui? Zijn ze niet een beetje verwend met hun speelveldjes en gesubsidieerde Vensterwijkactiviteiten? Laat ze weer aan straatvoetbal gaan doen. Laat ze zelf iets bedenken. Moet alles voor ze geregeld en georganiseerd worden?

De blogger ziet wel eens documentaires over gehavende gebieden op aarde waar oorlogskinderen opgroeien. Wat een inventiviteit. Wat een creativiteit. Nee, laat het liever nooit meer oorlog worden. Verschrikkelijk, je moet er niet aan denken. Maar ja, hoe moet je het zeggen, alles van 'bovenaf' regelen geeft ook weer bloedarmoede. een beetje struggle for life is niet verkeerd. Initiatiefrijkheid ontstaat niet als alles overgeorganiseerd is. Ook niet op kinder-niveau.

Zal het jaloezie zijn? De blogger en z'n leeftijdsgenootjes maakten  vroeger zelf vliegers (draken, heetten ze destijds). Tegenwoordig koop je die in een speelgoedzaak. Ijsbanen? Ga weg, we gingen op bevroren sloten schaatsen en waaghalzen. Ondergetekende weet nog precies hoe je een katapult maakt. Straatvoetbal. In bomen klimmen. Onderaardse hutten bouwen. Wat een tijden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Waren de kanalen in de veenkoloniën in jouw jeugd geen stinkende afvoerriolen van de aardappelmeel-en strokartonindustrie?

Ria zei

Doken jullie écht in februari het kanaal in? Hoe rijm je dat dan met het schaatsen? Bijzonder ;-)

Dat schaatsen op bevroren sloten niet meer gebeurt, kun je de jeugd en overheid amper aanrekenen, lijkt me zo. Mooi dat er wel een ijsbaan is, waar alsnog geschaatst kan worden.

En fijn dat de gemeente deze voetbalveldjes niet voor niets aanlegt en wel zo, dat er geen bal door de ruit zal gaan van omwonenden. (zoals dat vroeger volgens mijn vader nogal eens gebeurde)

Vroeger was alles beter? Vroeger was het hoogstens anders.

Anoniem zei

Was vroeger alles beter ?

Anoniem zei


Haha blogger,

Man o man, je doet net alsof je al dik in de 70 bent, lol.
Wat gaat dat worden, als je over een jaar of 20 idd. zo oud bent?