vrijdag 20 februari 2015

VANMIDDAG KRIJGEN SCHOLIEREN KROKUSVAKANTIE

Programma voor Beijum op http://www.check050.nl/beijum
Het was vanochtend om 7 uur nog donker toen bovenstaande foto werd gemaakt. Maar vergis je niet, de dagen worden in snel tempo langer. Niet echt langer, maar zoals iedereen weet neemt het gehalte aan daglicht momenteel zienderogen toe.

Als vanmiddag de deuren van de (basis)scholen sluiten is het krokusvakantie. Ook wel voorjaarsvakantie genoemd. Het is me niet duidelijk waarom de Calvijnschool aan de Froukemaheerd een spandoek met tekst aan het hek voor het schoolplein heeft opgehangen. We wensen je een fijne vakantie toe. Zoiets kan ook gewoon aan het einde van de schooldag door de juffrouw of meester worden medegedeeld. Maar op de een of andere manier hangt er dus een spandoek naar buiten toe gericht. Het lijkt op pr, want anders zou je denken dat het spandoek het beste aan de binnenkant van het schoolplein opgehangen had kunnen worden.Stel je voor, de leerlingen stormen tegen 15 uur vanmiddag naar buiten het schoolplein op en daar zien ze de genoemde tekst opdoemen.
De voorjaarsvakantie, ook wel krokusvakantie genoemd, is de schoolvakantie die in het algemeen in de tweede helft van februari valt. De vakantie duurt één week. Met name in het Rooms-Katholieke zuiden wordt deze schoolvakantie ook wel "carnavalsvakantie" genoemd. Onder invloed van carnaval valt deze vakantie regelmatig in een andere periode. De krokusvakantie is in de jaren 70 ingevoerd, met name om de wintersportvakantie mogelijk te maken. De data voor de voorjaarsvakantie zijn adviesdata. Scholen mogen hier vanaf wijken. Met name in grensgebieden tussen regio's en gebieden waar carnaval wordt gevierd, wordt afgeweken van het advies. Lees hier.

Geen opmerkingen: