zondag 22 februari 2015

HET BRUGBORGBOEK VAN WILLEM PAUWELUSSEN

De blogger liep vanmiddag de plaatselijke boekhandel in Winkelcentrum Beijum binnen. Hij liep pontificaal tegen het 'Brugborgboek' van Beijumer Willem Pauwelussen aan. Zie foto links.

Die woonde tot anderhalf jaar geleden in Ulgersmaborg. Het Brugborgboek? Ja.

Het Brugborgboek: geschiedenis van de Groninger wijken Oosterhoogebrug Ulgersmaborg
Als je het alleen over Oosterhoogebrug hebt, met een historie die teruggaat tot begin 15e eeuw, dan kun je het met recht hebben over een dorp in de stad. Daar is in de jaren ’80 de wijk Ulgersmaborg tegenaan gebouwd.
Je zou je kunnen afvragen wat Oosterhoogebrug verbindt met Ulgersmaborg en waar de namen Oosterhoogebrug en Ulgersmaborg vandaan komen.

Die vraag en nog veel meer vragen worden in het boek beantwoord. U leest over oorlogen, strijd, burchten en landleven door de eeuwen heen. Maar ook over (nieuw)bouwplannen, de wijkraad die voor veilige straten ijverde, de ontwikkeling van het onderwijs, de kinderboerderij, het bedrijfsleven en zelfs over een kermis die er ooit stond. Het is een boek dat laat zien welke problemen de mensen tegenkwamen en hoe ze daar telkens weer oplossingen voor vonden.
Het resultaat van drie jaar archiefonderzoek door de schrijver, Willem Pauwelussen, was in eerste instantie een manuscript van 250 pagina’s,  zonder dat er nog maar een foto bijstond. 

Willem Pauwelussen
Om het leesbaar en overzichtelijk te houden is het onder redactie door Rinus Woesthuis en Marleen van Leeuwen uiteindelijk teruggebracht tot 160 pagina’s met veel foto’s.
Voor liefhebbers van Groningen en omstreken is dit boek, uitgegeven door  Uitgeverij Leander, een minstens zo grote must als het Beijumboek.

U kunt het boek bestellen via info@brugborgvizier.nl en sinds  14 februari kopen bij Primera in winkelcentrum Beijum-West. Ook ligt het te loop bij Albert Heijn Oosterhoogebrug Rijksweg 16 en CIGO in het Winkelcentrum Lewenborg. De prijs is € 10.

Vraag aan Willem Pauwelussen, hoe vindt je het dat je boek in de plaatselijke boekhandel ligt?

Als je mijn eerste boek, dat een samenvatting was van een aantal cursussen over healing en meditatie, niet meetelt, is dit mijn tweede boek.
Het eerste is ‘wisseling van de wacht’ en gaat over een generatieconflict in een lassersgezin in Utrecht, rondom 1965, tegen de achtergrond van de eerste grote bedrijfssluitingen (Werkspoor en Demka) en de cultuur van freaks en underground (wat tegenwoordig hippiecultuur wordt genoemd).
En ik vind het natuurlijk mooi dat het nu ook in Beijum te koop ligt. Ten eerste omdat elke auteur graag gelezen wil worden. Ten tweede omdat het boek een historische beschrijving is van een twee verbonden stadswijken en de daaraan gekoppelde op- en ondergang én wederopstanding van de wijkraad aldaar, en het onderwerp wijkraad in Beijum ook altijd sterk in de belangstelling heeft gestaan, dus ik hoop dat de ene wijk zijn voordeel kan doen met de ervaringen van en in de andere wijken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Willem, Proficiat met de publicatie van je nieuwe boek. Beijum mag er trots op zijn om zo'n erudiet persoon als jij in haar midden te hebben !

Kees Huizenga zei

Over de Ulgersmaborg, de Ulgersmaweg, Pop Dijkema en de Stadsweg

Zie deze links:

http://gemeente.groningen.nl/ro-online/plannen/NL.IMRO.0014.BP500ORingwBeijumZ-/NL.IMRO.0014.BP500ORingwBeijumZ-oh01/t_NL.IMRO.0014.BP500ORingwBeijumZ-oh01_3.2.html

http://www.streetservice.nl/straten/ulgersmaweg/historie/

Het Brugborgboek on line:
http://www.regiokrantgroningen.nl/boeken/brugborgboek1edruk.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ulgersmaborg_(borg)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ulgersmaborg

http://www.brugborg.nl/historie.html
(met prachtige historische foto’s)

Citaat over de heer Pop Dijkema:

“Nieuwe informatie Pop Dijkema

In de rubriek "vrouger" staat abusievelijk dat Pop Dijkema ten tijde van de 2e wereldoorlog, op 13 april 1945, de brug alleen heeft neergehaald waardoor de Canadezen richting Oosterhoogebrug konden trekken. Hier zouden zich een aantal Duitse soldaten zich hebben verschanst. 'Dit bericht is onvolledig geplaatst'.

De redactie van deze website kreeg het verzoek van dhr. J.J. Dijkema dit bericht te rectificeren. Onderstaand krantenknipsel bewijst dat Pop Dijkema dit samen met zijn broer J.J. Dijkema en diens zoon J. Dijkema heeft gedaan. Ten tijde van dit moedig optreden sneuvelde R.W. Coffin. Het vermoeden bestaat dat hij de aandacht wilde trekken zodat de drie Dijkema`s hun heldhaftig werk konden voortzetten.” Einde citaat.


http://www.ringgroningen.nl/oostelijke-ringweg/deelprojecten/groenstructuur-en-fietsecoducten

http://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Persberichten/2012-05-31_persbericht_nr_77_Contouren_borggracht_ontdekt_bij_Oostelijke_Ringweg.pdf

http://www.grondnieuws.nl/agrarisch_natuur/822/gracht-voormalige-borg-bij-ring-oost-gedeeltelijk-zichtbaar

http://rijksmonumenten.nl/monument/45599/terrein+met+overblijfselen+van+de+borg160ulgersma/noorddijk/


http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsweg

Willem Pauwelussen zei

Ook ik heb contact gehad met de hier genoemde Jacob Jan Dijkema. Dat was in 2004.
Ten eerste vertelde hij me dat Pop en Jacob-Jan waren broers (de laatste is zijn opa) en Jan was een zoon van Jacob-Jan. Niet andersom zoals mijn artikel en ook vele andere artikelen vertellen.
Ten tweede vertelde hij me dat de weg niet alleen naar Pop Dijkema is vernoemd omdat hij die brug dichtgedaan heeft. Hij heeft ook illegale kranten rondgebracht, in het rooie dorp in Oosterpark.
Ten derde gaf hij opheldering over de kwestie wat de aanleiding voor de heren die dag was geweest om naar die brug te komen. Pop Dijkema had in ten Boer een fabriekje, daar wilde hij heen en daar moest hij de brug voor oversteken. Dus hij ging naar zijn familie om hulp. Zij waren zelf niet de brugwachter, hooguit hun ouders waren brugwachter in Ten Boer. Ze zijn vlakbij de brug geboren dus het bruggen-idee is ze met de paplepel ingegoten. Vandaar dat ze met zijn drieën die brug dicht konden doen, want ze wisten hoe dat moest.
Het hele verhaal stond in de Regiokrant Groningen van 1 november 2004, en is verwerkt in het boek, evenals het hier aangehaalde 'vermoeden' omtrent Roy Coffin. Op blz 67 is te lezen: 'Pop Dijkema: “Hij had
vermoedelijk de aandacht getrokken, door vrijwel rechtop te lopen.'
Dus zo 'nieuw' is die informatie niet, lijkt me.
Onlangs had ik contact met iemand die een monument wilde oprichten bij Sluis, die ik (samen met de historicus van Noorddijk Dick Streuper) heb geadviseerd een monument voor die omgekomen Canadees neer te zetten.

Het hele verhaal omtrent de opgravingen op het terrein waar Zorgwijk stond is na te lezen op blz. 43.

In zoverre het de wijk betreft staat het verhaal over de Stadsweg op blz. 29/30.

Het verdient aanbeveling om de informatie omtrent de wijken uit het boek te halen en niet uit internet, aangezien het boek meer garantie biedt voor historische feitelijke juistheid dan internet.
Ik ben nogal een fouten tegengekomen op Wikipedia maar ook op historische achtergrondinfo bij bestemmingsplannen. De Wikipediapagina's over Ulgersmaborg en Oosterhoogebrug (waar Kees merkwaardigerwijs geen woord aan wijdt) zijn overigens door mij geschreven. Die zijn dus, althans voor zover mijn kennis strekt (o.a. gebaseerd op pakweg 8000 documenten en enige literatuur) betrouwbaar.


Marlies zei

Leuk en goed bezig Willem!!!