zaterdag 21 februari 2015

DE 'OUDE MEDIA' ZIJN IN NOOD

Als kleine representant van het digitale nieuws volgt deze blogger de ontwikkelingen van de 'oude media' op de voet. Het is verbazingwekkend te moeten constateren dat je tegenwoordig als eenling een bloeiende (wijk) nieuwsmedium  kunt lanceren en draaiende kunt houden, om tegelijkertijd te moeten aanschouwen hoe een groot mediaconcern als NDC in z'n voegen kraakt en de gekste capriolen moet uithalen om het hoofd boven water te kunnen houden.

Salaris inleveren om het personeelsbestand op peil te houden. Ontslagrondes. Toestanden. Het is geen leuke tijd voor de journalistieke beroepsgroep, laten we dat even voorop stellen. Het moet buitengewoon onprettig zijn te moeten realiseren dat je baan in het gedrang komt en je misschien de laan uit vliegt.


Vorige week schreef meester (voormalig leraar) Jaap Kiers een emotionele column in de zaterdagkrant van Dagblad van het Noorden. De frustratie, ergernis en wanhoop spatte er van af. Want, hoe hebben nieuwsmedia het toch in hun hoofd kunnen halen om nieuws gratis op internet te zetten? Dat hadden ze nooit moeten doen, aldus boze Jaap. Tja. Wat een huilverhaal. Jaap had ook nooit e-mails moeten versturen, als je een beetje solidair bent gun je de postbodes meer salaris door uitsluitend nog brieven en kaarten met porto er op rond te sturen. Onbegrijpelijk dat je dan wel een Twitter-account op aartsvijand Internet neemt om je boodschappen en meninkjes te kunnen verspreiden. De column vertelde het geluid van een verliezer.


Dit weekend breekt columniste Sheila Sitalsing in de Volkskrant een lans voor subsidieverstrekking aan de lokale journalistiek. Want o jee, als de lokale politiek niet meer kan worden gecontroleerd, dan is het einde toch echt zoek. Het zit tegen zielig aan. Alsof de politie een inzameling houdt onder veelplegers om salaris- en baangarantie te houden. Bedelen bij de Controleur (overheid) om de controleur te kunnen controleren. Mag je dat raar noemen?

Zie bovenstaande afbeelding, dit weekend in Dagblad van het Noorden. Mag er even 100.000 euro op tafel komen om te kunnen onderzoeken of het Dagblad wellicht een samenwerkingsverband aan kan gaan met de gesubsidieerde zenders Rtv-Noord en Rtv-Drenthe?

Het zijn de tijden, internetlezers van Beijumnieuws. De grote nieuwsconcerns in Noord Nederland willen de hand ophouden richting de overheid om te kunnen onderzoeken of ze dezelfde overheid kunnen controleren als ze gaan samenwerken. De waakhond van de democratie ligt hulpeloos te janken in z'n mand.
Mogen we constateren dat de voormalige ivoren machtstorens van het lokale nieuws definitief op de knieën zijn gaan liggen?
Afbeeldingen van deze site.

 Lees vooral de laatste zin in het Dagblad-artikel. De provincies hebben nog geen toezeggingen gedaan. De te controleren instantie heeft het momenteel voor het zeggen over de controleurs van de pers.
Wat een zwaktebod. Het zijn de (digitale) tijden.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, dat is zeker raar om 100.000 euri te vragen voor onderzoek naar samenwerking. Daar moet je met een kopje koffie of een biertje toch samen wel uit weten te komen aan de keukentafel.

En wat ik als relatief (11 jaar inwonend) 'nieuwe noordeling' ook altijd zo vreemd vind is dat het DvhNOORDEN geen sectie Friesland heeft. Maar dat zal wel gevoelig liggen gezien het taalprobleem. Ook zo'n nodeloze kostenpost op de rijksbegroting.

Maar als het gaat om het controleren van de overheid, hoop ik wel dat er veel journaille een website gaat optuigen om de burger te berichten. En er zelf van te kunnen leven zonder subsidie. Dat is wel een knelpuntje... Want als alles via de staatsmedia (VK, NRC, NOS) komt dan worden we ook niet wijzer.

Kees K.

Anoniem zei

Gelukkig dringt het tot steeds meer burgers door dat alle Main Stream Media louter leugen en bedrog zijn. Het merendeel van de journalisten is omgekocht door de CIA (zie ook Ulfkotte, Dtsl, Ierland, etc)en doet uitsluitend aan staatspropaganda. Verkiezingen en politici moeten ons de illusie geven dat er nog iets te kiezen zou vallen. Mensen blijf toch lekker thuis, laat die leugenkijkdoos uit en bak een lekkere uitsmijter of zo.

Anoniem zei

NDC-Mediagroep aan de bedelstaf. How low can you go

Willem Pauwelussen zei

NDC zit al veel langer in de problemen, waarschijnlijk omdat ze de digitale boot hebben gemist. Een beetje googlen leert dat ze in ieder geval een schuld hebben van 90 miljoen bij ING, wat nog steeds flink ligt te jeuken ondanks de 100 van de 850 mensen die ontslagen werden.
Het is net Griekenland in het klein.

Anoniem zei

Ach ja meegaan met de tijd. Daarom zie je bijvoorbeeld de stoommachine ook niet meer in het straatbeeld...

Anoniem zei

Moeten we medelijden hebben met de mensen die bij NDC ontslagen zijn ? Wellicht niet. Ze komen straks gewoon, net als Peter R de Vries, op de loonlijst van justitie en/of AIVD.

Anoniem zei

Losers, NDC en Dagblad, ga van eigen kracht uit, losers met je 100.00