zondag 8 februari 2015

FIJN DAT ER NESTKASTJES ZIJN

Het was de week van dé vogel in Beijum. Naar verluidt komen nog dagelijks mensen met camera's en verrekijkers bij het volkstuincomplex langs het Boterdiep samen om de Grijze Junco te aanschouwen.
Gewone volksvogels trachten zich ondertussen zo goed en zo kwaad mogelijk door de winter heen te slepen. Anderen oriënteren zich op een nestje waar ze in het voorjaar kunnen gaan zitten broeden.

De Holmsterheerd wemelt van de nestkastjes. In 2008 was er een Goed-Idee actie om nestkastjes voor mussen te realiseren, zie nog eens dit bericht. In feite is het flatgebouwtje voor vogels dat hier, foto, aan de muur hangt, en vier woonlagen telt een vorm van sociale huisvesting. Het is woonruimte voor het gewone volk.

In het een na onderste appartement is reeds wat stro naar binnengetrokken om nestwarmte te creëren. Zou de vogel, waarschijnlijk een doodsimpele mus, iemand uit de laagste vogelkaste, het appartement op de derde woonlaag claimen? Werkt dat zo in vogelland? Zal er een toelatingscommissie zijn? Of zal het een kwestie zijn van wie het eerst maalt die...
Mensen kunnen tijdens Koninginnedag, tegenwoordig Koningsdag genoemd, al dagen van tevoren door middel van een kleedje een plek op de vrijmarkt claimen. Dit is mijn plekje. Misschien zit het in vogelland ook zo in elkaar, of geldt gewoon de recht van de sterkste.

Nog even terug naar de Grijze Junco, als die langer in Beijum gaat blijven moet die eigenlijk ook een nestkastje. Een wat? Een nestpaleisje natuurlijk. Eentje met goud en marmer en veel ander luxe. Verschil moet er wezen. Je bent maar een simpel dom vogeltje waarvan er dertien in een dozijn zitten, of je bent een elitair en zeldzaam Grijs Juncootje.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Hierbij de waarnemingen in Beijum van onze populaire Grijze Junco:

http://waarneming.nl/gebied/view/13730?g=1&from=2014-02-07&to=2015-02-07&sp=0&z=4&u=0&rows=20&page=1

tot en met pagina 32:

http://waarneming.nl/gebied/view/13730?g=1&from=2014-02-07&to=2015-02-07&sp=0&z=4&u=0&rows=20&page=32

Soortnaam: vogels
Vervolgens intypen: zeer zeldzaam

Er zijn vanaf 2 februari 2015 t/m 7 februari 2015 32 pagina's met in totaal 32 x 20 resultaten = 640 resultaten. Van zes dagen spotten/vogelen! Van dezelfde vogel!

Gisteren zijn er zes pagina's (1 t/m 6) gewijd aan de Grijze Junco: (6 x 20) - 2 = 118 waarnemingen. Het getal 2 slaat op twee waarnemingen van een dag eerder (zie onderaan p. 6).

Ongelofelijk!

Tip: linksonder doorbladeren

Kijk tevens naar de verscheidenheid van de waarnemers!