donderdag 26 februari 2015

ER STAAT WEER EEN MUZIKANT BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM

Het is zeker een half jaar geleden dat er jammerende muziekklanken voor de ingang van Winkelcentrum Beijum te horen waren. Of er beleid achter zit is de blogger niet bekend, maar het lijkt erop dat het voorjaar- en zomer-trekharmonicaspelers zijn die Beijum bezoeken, oftewel mooi weer-muzikanten. 
Het zal ook geen pretje zijn om van oktober tot februari buiten te staan blauwbekken. De vingers verkleumen je soms om de toetsen van je instrument.
De winter loopt op z'n einde en de krokussen groeien. Bij Winkelcentrum Beijum stijgen sinds een paar dagen weer zwaarmoedige en melancholieke klanken op.

9 opmerkingen:

Anoniem zei


Correctie.

Het zijn geen trekharmonica's die men daar bespeeld maar accordeon's.

Er zijn zeer wezenlijke verschillen in beide instrumenten.

De eerst genoemden zijn de voorlopers van de tweed genoemden.

1) diatonisch
2) chromatisch

Meer weten over beide?
Google en gij zult vinden :-).

(Heb jarenlang les gegeven op de eerst genoemde)!!

Ward zei

Sorry, maar ik irriteer me altijd alleen maar aan die "muziek". En dan die gemaakts droevige koppies die je blijven groeten. Van mij mogen ze verboden worden. Doe iets nuttigs in je leven i.p.v. mensen geld aftroggelen met zielig doen.

Anoniem zei

Het geld wat deze zgn muzikanten krijgen, kunnen ze weer inleveren bij hun baas die in z'n Mercedes met een Bulgaars kenteken staat te wachten op de parkeerplaats!

Anoniem zei

Vaak staat er ook een medewerker van de sociale dienst mee te tellen hoeveel geld er in het bakje wordt gedaan. De maand erna wordt dit bedrag weer op de uitkering ingehouden.

Anoniem zei

Hahaha, laatste anoniem.....echt niet. Alle sociale wetten en regels in Nederland en de daarbij behorende mazen in de wet weten deze mensen als geen ander. Dikke vetpot in Nederland en wij domme mensen maar denken dat ons eurootje in hun bakje een actieve bijdrage levert! Die Mercedes is gewoon met geld gekocht hoor, maar wel het geld dat massaal binnenstroomt via die mazen waar wij te dom voor zijn.

Willem Pauwelussen zei

@anoniem 1: is een trekharmonica hetzelfde als een trekzak en wordt er in de naamgeving nog onderscheid gemaakt tussen instrumenten met uitsluitende knoppen en instrumenten met rechts een toetsenbord?
@andere anoniemen: volgens mij is het niet verkeerd om wat geld te geven als ze er echt een fatsoenlijk stuk muziek uithalen, en in mijn ervaring is dat maar zelden zo, vaak is het doorlopend hetzelfde deuntje.

Anoniem zei


Willem, ja en tweede vraag nee.
een trekzak/harmonica heeft aan beide kanten knoppen.
Heeft hetzelfde principe als een diatonische mondharmonica.
uitblazen/balg uittrekken geven andere klanken dan "inblazen"/ balg induwen.

you tube staat boordevol voorbeelden van het verschil tussen deze beide totaal verschillende instrumenten met weliswaar dezelfde klanken.

Willem Pauwelussen zei

Ter completering:een diatonische mondharmonica wordt doorgaans een bluesharp genoemd, dacht ik?
Ik herinner me vaag uit, ik meen, de jaren '60, een driemanschap met mondharmonica's en eentje daarvan had een heel stel met de ruggen aan elkaar, zodat de doorsnede een soort vijf- of zespolig kruis was.
Maar dat zullen dus wel geen bluesharpen zijn geweest.
En ik meende toch echt dat er accordeons waren met louter knoppen naast de gebruikelijke accordeons met toetsen aan de rechterkant

Anoniem zei


Oeiii Willem...Hóe onderlegd je ook bent op verschillende terreinen, zo'n hele grote leek ben je op het terrein wat je 1 maart 18.52 uur schreef..zei..en vroeg ;-).

Ik zou een paar uur kunnen vullen met antwoorden.
In een andere reactie gebruik ik geloof ik de regel...na mij de zondvloed?.
Geldt denk ik ook voor hier ;-).
Niks zo geduldig en tijdhebbend als...HET INTERNET.

RAYNALD QUELLET / YOU TUBE etc.