zaterdag 3 september 2016

WIE HEEFT EEN BEURT GEHAD EN WIE NIET?


Het wat platte taalgebruik is niet gangbaar op Beijumnieuws, zie bovenstaande kop, maar in dit geval mag het denk ik wel. Het dekt een beetje de lading...

In het weiland midden in het Groene Hart van de wijk, halverwege de Beijumerweg, lopen schapen rond met een kleurtje op de rug. Zie foto's. En niet te zien, maar de blogger neemt aan dat er ook een mannelijke snoeper tussen loopt die een kleur tussen de voorpoten heeft..Als zoon van de Kanaalstreek, daar waar tijdens zijn jeugdjaren veel schapen, koeien en kalveren zijn waargenomen, weet hij dat het kleurensysteem bedoeld is om te kunnen zien welk vrouwtjesschaap gedekt is en welke niet. Terzijde, ondergetekende had toen hij ongeveer tien jaar oud was een vrouwtjes-konijn, een ooi, voor vijftig cent 'per beurt' werd de dame tien minuten bij een mannetjes-konijn in een hok gestopt om bevrucht te worden. Konijn moest bij de bok, zoals dat werd genoemd. Fascinerend om te zien hoe ze 'het' deden. Er kwam geen liefde of voorspel aan te pas, kletsboem.

Terug naar de schapen in Beijum. Bij konijnen is het gemakkelijk toekijken, maar wanneer doen die schapen 'het' nou? Wel, de eigenaar kan aan de kleuren zien wie gedekt is. En wie nog een beurt moet.

Op deze site lezen we
In de herfst als de dagen korter worden en de kachel weer aangaat, krijgt het vrouwtjesschaap (ooi noem je die) regelmatig zin om te vrijen met het mannetjesschaap (de ram). 
Om de ongeveer zeventien dagen laat zij toe dat een ram haar dekt.

De boer koopt een ram en brengt hem rond die tijd bij de ooien in de wei. De ram moet de ooien dekken en drachtig maken. Iedere dag controleert de boer of de ram zijn werk doet. Hij kan dat goed zien, doordat hij de ram tijdens het vrijen de de rug van de ooi laat verven. Aan het begin van de dektijd heeft de ram een soort tuig van leren riemen omgekregen. Daarop zit tussen zijn voorpoten vet kleurkrijt. Als de ram bovenop een ooi spring om haar te dekken, verft hij tegelijk met het kleurblok de achterkant van de rug van de ooi. Van veraf kan de boer de groene, blauwe of rode vlekken zien.

De lammetjes worden in het voorjaar geboren. Ze hebben ongeveer vijf maanden min vijf dagen in de buik van hun moeder gezeten. 

Geen opmerkingen: