zaterdag 24 september 2016

BOEK KINDERKOLONIE WIL SCHACKMANN IN DE WINKEL


Sinds gistermiddag ligt het boek De Kinderkolonie van Beijumer Wil Schackmann in de winkel. Zo ook in de boekenzaak in Winkelcentrum Beijum. De eerdere werken van Schackmann zijn hier ook tentoongesteld, te weten De Bedelaarskolonie en De Proefkolonie.
Bij bladzijde 172/173....met illustratie

Zie afbeelding boven. Ondergetekende is nog met het boek bezig. Het leest lekker weg en het voert je helemaal mee naar verre vervlogen tijden op het Drentse platteland. Indrukwekkend.
Een boek van een Beijumer in de boekenwinkel van Beijum, niet zomaar een boek, De Kinderkolonie heeft klasse en heeft een hoog niveau (na lezen eerste hoofdstukken geconcludeerd).
Zie ook de aankondiging van vorige week op Beijumnieuws.

Bij Atlas Contact verschijnt vandaag het boek De Kinderkolonie, waarin Wil Schackmann vertelt over de wezenopvang in Veenhuizen (1824-1859). In 1824 arriveren de eerste ‘weezen, vondelingen en verlaten kinderen’ in het kinderetablissement. Hier moeten ’s lands meest kansarme kinderen worden opgevoed tot nijvere landarbeiders. Schackmann schreef eerder De proefkolonie en De bedelaarskolonie. Op Historiek een fragment over het begin van de Kinderkolonie.

Stamboek der weezen

De eerste weeskinderen arriveren in de kolonie Veenhuizen in de loop van donderdag 19 februari 1824. Drie├źntwintig stuks zijn het, afgaande op de voornamen dertien jongens en tien meisjes. Dat is niet helemaal zeker, er wil vooral in deze eerste periode nog wel eens een Cornelis als Cornelia of een Johanna als Johannes in het ‘stamboek der weezen’ terechtkomen. (Lees hier)

Geen opmerkingen: