vrijdag 16 september 2016

'N LOEPZUIVERE HATTRICK (Kinderkolonie, nieuwste boek Wil Schackmann)

"Veenhuizen was bedoeld voor wezen en verlaten kinderen. Het was een kinderdorp, je had destijds 1 zaalopzichter op 160 kinderen. De kinderen moesten werken om de kosten van hun levensonderhoud en huisvesting op te brengen."

Na de Proefkolonie (9e druk!), de Bedelaarskolonie(2e druk) komt volgende week het derde (hattrick!) boek van Beijumer Wil Schackmann uit over 'de koloniën van Weldadigheid' uit de 19e eeuw.

Wil Schackmann bladert zijn nieuwste boek door
Dankzij uitgebreid speurwerk in het Drents archief te Assen en de inbreng van vrijwilligers heeft Schackmann na tweeënhalf jaar werken en schrijven een bijna 400 bladzijden tellend boek nieuw boek klaar.


Vast een paar tipjes van de sluier opgelicht, Will Schackmann heeft voor het schrijven van de Kinderkolonie inzage gehad in de destijds door kinderen geschreven dagboeken en aantekeningen van de staf. "Ik ben daardoor redelijk dichtbij de beleving van de kinderen en de staf gekomen."
De kinderen sliepen destijds in hangmatten die 's ochtends naar het plafond werden getrokken om ruimte maken.
In het jaar 1823 werd begonnen met de bouw van deze Kolonie voor Weldadigheid. Het bestek (gebouw) raakte daarna zoek. Het werd teruggevonden in....Brussel. Nederland en België waren destijds één en in de zuidelijke Nederlanden werden ook koloniën gesticht.

Er valt nog veel meer over het nieuwste boek van Wil Schackmann te vertellen. De Beijumblogger gaat aan het boek beginnen en zal pogen komende week een vervolg te geven op deze aankondiging cq een recensie te schrijven.

De schrijver heeft getracht de vele kinderen die in de Kinderkolonie hebben gezeten een gezicht te geven. Uit het voorwoord:
Ik draag dit boek op aan de ongeveer 8600 in het verre Veenhuizen ondergebrachte wezen, vondelingen en verlaten kinderen, van wie geen afbeeldingen bewaard zijn gebleven, maar die er- kinderen zijn tijdloos- in mijn verbeelding uitgezien zullen hebben als de knulletjes op het omslag.

Nog één vraag aan de schrijver die sinds 1992 in Beijum woont. Is er in al die jaren iets veranderd in hoe mensen met elkaar opgaan? "Destijds was Nederland een enorme standenmaatschappij, er werd ontzettend betuttelend opgetreden van 'boven' naar 'beneden'. Dat is tegenwoordig niet meer mogelijk. De maatschappij is veranderd maar de menselijke karakters zijn hetzelfde gebleven.

 Volgende week volgt een update. Het nieuwste boek van Wil Schackmann ligt vanaf volgende week in de boekhandel. Ook in zijn eigen woonwijk, in de lokale boekenwinkel Primera in Winkelcentrum Beijum.

Uit het Beijumnieuws-archief, zie en hoor de acht jongere Wil Schackmann vertellen over de Proefkolonie, zie hier.
De schrijver houdt zich redelijk goed staande in en rond zijn woonwijk (....) zie hier
Wat is en blijft hij sportief en fitnest hij vaak zijn hoofd leeg, zie hier
Binnenkort wordt het nieuwste boek van Wil Schackmann in een bekende boekhandel in de Ebbingestraat gepresenteerd, op deze locatie... 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Knappe literaire prestatie van dhr Schackmann ! Kwam het in de 19e eeuw ook al voor dat kinderen uit bijv een tehuis als Veenhuizen verdwenen en daarna weer opdoken in prostitutie- en pedonetwerken ?

Kees Huizenga zei

Op zaterdag 24 september 2016 is de presentatie van het nieuwe boek van Wil Schackmann:

http://godertwalter.blogspot.nl/2016/08/wil-schackmann-presenteert-de.html

Bij Boekhandel Godert Walter tussen 13:00 uur en 17:00 uur. Wil Schackmann zal uit eigen werk voorlezen.