zondag 4 september 2016

ZIJN ER HAAIBAAIEN ACTIEF IN HET PLUKBOS?


"Ik vind het jammer om te zien dat in korte tijd veel fruitbomen en struiken zijn kaalgeplukt."
Het plukgedrag van sommige mensen die naar het plukbos in Kardinge komen blijft de gemoederen wat bezighouden. In juli vertelde een Beijumse dat er handelaren op af kwamen en fruit meenamen voor verkoop. De boswachter van Kardinge had hier zo zijn twijfels over, zie nog eens dit bericht. Eergisteren reageerde lezeres Cindy onder het betreffende bericht. Zijn er lieden die het niet zo nauw nemen met gedoseerd en respectvol plukken van de vruchten die het plusbok levert? Het lijkt erop:

Wat mij opvalt is dat de fruitbomen en fruitstruiken met regelmaat (over de afgelopen jaren) echt tot de laatste vrucht kaalgeplukt wordt.
Mij is altijd geleerd dat je een plant nooit mag vernielen zoals takken afbreken en dat je een plant nooit helemaal kaal mag plukken.
Dit deels omdat de plant zichzelf ook nog moet kunnen voortplanten en deels omdat de dieren in de omgeving zich ook nog tegoed moeten kunnen doen aan de fruitsoorten.

Nu merk ik net zoals vanmiddag dat alle appels geplukt zijn tot op de laatste appel aan toe(behalve dat wat nog niet rijp is), dat alle bessen weg zijn en dat er hierdoor weinig blijft te plukken. 


Ik vind het jammer om te zien dat in korte tijd veel fruitbomen en struiken toch kaalgeplukt zijn.

In mijn ogen getuigd dit van het geen respect hebben voor het feit dat je MAG plukken en een behoefte/wil om vooral zoveel mogelijk te mogen plukken. 
Update 23:30 uur; reacties onder meer: ik wist eerst niet van dit af maar afgelopen week meerdere malen een man daar met 4 grijze emmers zien lopen triest nu ik dit lees.
Stel je voor dat je te kort komt...Wat een graaierig gedrag...delen is het nieuwe hebben. Wat zijn mensen soms in en in triest. 

1 opmerking:

Caro. zei

Oooh wat vind ik dit triest Johan, (zelf ben ik er nog niet geweest) het lijkt mij zo leuk om als je langskomt dan een lekker appeltje kan plukken en opeet terwijl je verder gaat.....