vrijdag 30 september 2016

SOCIAAL VUILNIS IN BEIJUM (29)Een rol tapijt langs de Beijumerweg...
Een ritje naar een der grofvuil-stortplaatsen in Groningen kost 46.50 euro. Voor mensen die tot de armoede categorie behoren, en die het soms met vier of vijf tientjes per week moeten doen qua levensonderhoud, is dit bedrag onacceptabel. Een week niet eten of overtollige spullen op straat dumpen, voor redelijk wat mensen uit genoemde categorie zal de keuze niet moeilijk zijn. Zie de oogst van afgelopen weken.

Het is 's avonds weer vroeger donker, sleep met wat vrienden je afgedankte bankstel naar de straat en dump die vijftig meter verderop. Geen haan die er naar kraait. Een knap iemand van de milieudienst die je weet op te sporen. Tussen de vier en vijf tientjes in de portemonnee houden is een verleidelijke gedachte. Vooral als je weet dat de spullen uiteindelijk toch wel -gratis!- van de straat worden verwijderd.

Bekijk de foto's. Klik de kleine afbeeldingen groter (afgedankte bbq, een koffer en afwasrekje en afdruipbakje). Helemaal boven, een gieter een partij glas en bloempotten en meer. Daaronder, een fietsframe, een winkelkar, een stofzuiger en zitbankje, en meer. Daar weer onder, weer een bbq, en wat aardig, een kleed waar een poes op kan liggen.
Vervolgens, twee televisies...wat een aardige en sociale gift!

Daaronder, wat goed! Een frituurpan. Wat goed dat de gulle gever de olie er eerst uitgehaald heeft, vast iemand die zorg heeft voor het milieu.
Grote onderste foto, gelukkig was het droog weer. Het kan heel welkom zijn, twee luie stoelen en een stofzuiger.

Beijum geeft weer gul. De herfst is begonnen en daarna dient zich de winter weer aan. Graag goede jassen, kachels magnetrons, dekbedden, banken, goede warme schoenen, tapijten en aangenaam warme spullen etc. langs de weg dumpen.

Beter, breng het naar de kringloopwinkel of naar de stort. Maar ja, dat kost wel wat meer moeite. Of 46.50 euro.
Komende zaterdag komen afgevaardigden van D66- Stad naar Beijum om met wijkgenoten in contact te treden. Wellicht wordt dit, foto's' een onderwerp.
De hamvraag is, moeten mensen met een kleinere beurs, waarvan er sommigen bij de voedselbank lopen, niet tegemoet worden gekomen? Een bedrag van 46.50 in de pocket houden en eten kunnen kopen......
Wat wil de politiek met dit steeds erger wordend probleem (op straat dumpen om kosten uit te sparen) doen?

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een bende als je het zo bijelkaar ziet ,Asociaal gewoon dump alles maar op straat en ik maar gemeentelijke belasting betalen voor onderhoud etc etc etc ,maar goed tis Beijum moet allemaal maar kunnen .

Anoniem zei

In Amerika neemt de politie op straat al lukraak van niet verdachte personen DNA-materiaal af. Gaat hier ook gebeuren en ben je middels ieder op straat weggeworpen ijscostokje of sigarettenpeuk te traceren om een flip van € 500,= aan je kraag te krijgen. Kortom, over 5 jaar bestaat sociaal vuilnis langs de weg niet meer. Alleen maar lijken van mensen die er een eind aan maakten omdat ze de nota's van afvaldiensten niet meer konden betalen.

familie de jonge zei

4x per jaar gratis brengen
https://gemeente.groningen.nl/grofvuil-wegbrengen-of-laten-ophalen

Kees Huizenga zei

Bovenstaande foto's zijn zeer slecht voor de beeldvorming over Beijum. De reputatie van Beijum lijdt hieronder.

Als er nu een redelijke buurtcohesie is, bijvoorbeeld vanwege gehouden straat-BBQ's of straatfeesten, kun je in overleg met de buren grof vuil (laten) wegbrengen in een auto met een aanhangwagen van een straatgenoot. Zo'n aanhangwagen kan ook gehuurd worden. De huurprijs kan gedeeld worden door 5-10 personen. Onlangs sprak ik hierover met mijn buren. Een paar jaar geleden bracht ik met mijn buurman buurtafval naar de Milieudienst. Met een gratis aanhangwagen, met grote dank aan Hornbach, alwaar we eerst iets kochten.

De basale oorzaak van de ellende ligt evenwel aan het moeten betalen voor het ophalen van grof vuil op afspraak, met dank aan oud-wethouder Jan Seton van het CDA en een raadsmeerderheid, die hem steunde.

Gegeven de producten die op straat liggen, zijn het niet alleen arme Beijumers, die illegaal huishoudelijk afval in de wijk dumpen.

Welke organisatie in Beijum neemt dit heikel onderwerp op zich? De BOB, de Sociale Long, Wij Beijum, de SDC Oost, de werkgroep Groen & Grijs van de BOB, heerdcomit├ęs, de wijkagenten, de winkeliersvereniging van Beijum, huurdersorganisaties, Verenigingen Eigen Huis, NDE in de Boerderijum Beijum (in relatie met duurzaamheid) of De Wiershoeck? Of samen een brainstormsessie organiseren in een buurtcentrum?

Kan in Beijum een beweging van onderop komen tegen DIFTAR?

Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Diftar

Anoniem zei

Als het slecht is voor de beeldvorming van Beijum dan moeten ze gewoon volwassen worden en niet meer doen. Kom op zeg, struisvogeldenken...

michel zei

Je mag toch 4 x per jaar je afval dat niet in een container past GRATIS naar de grofvuil stortplaats brengen! Alleen als je het bij je huis laat ophalen kost het € 46,50 .

Anoniem zei

Kijk en zo ziet Beijum anno 2016 eruit een vuilnisbelt aan de weg rommel en rotzooi en wie doet het de beijumer zelf te beroerd om ook maar iets voor je omgeving te doen want het is Beijum das normaal zet maar op straat een ander ruimt het wel op ,en dat wil een volwassen wijk zijn hou toch op ,zet je container eens te vroeg aan de weg en je krijgt een flip of een label eraan staat te ver op straat of verkeerd maar nee pleur alles op straat en klaar geen probleem ,poept er een hond voor je deur zijn ze wel in staat om met een bijl achter je aan te komen maar je bankstel snachts even dumpen no problem.

Anoniem zei

De gemeente moet gewoon weer grofvuil gaan halen, er zijn veel mensen die geen auto en geld hebben om het op te laten halen dus eigenschuld dikke bult !!!

Anoniem zei

Anon 20.27 slaat de spijker op de kop. De gemeente plundert ons met verontreinigingsheffingen maar doet er geen klap meer voor wat betreft grof vuil. Een mysterie dat de mensen dit nog pikken.

Anoniem zei

Diegene voor wie een auto te duur is kunnen het ophaalbedrag waarschijnlijk ook niet ophoesten.

Chris zei

Altijd een ander laten betalen. Dat is de tendens kennelijk in Beijum. Blij dat ik er niet meer woonachtig ben, overal zwerfvuil en veel onverzorgde tuinen.

Dat heeft allemaal veel minder te maken met de inkomenspositie van mensen dan hier wordt gesuggereerd. Het is gewoon een mentaliteitskwestie. De meeste zooi die op straat wordt gezet, kan ook in de kliko. Past het niet ineens, dan sla je het eerst aan stukken en dan past het wel.

In Beijum ooit meegemaakt dat een buurtbewoner er met onze container vandoor ging om deze even vol te gooien, wat een brutaliteit maar o zo typerend voor Beijum.

.