maandag 26 september 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (21)


De kracht in jezelf.


Ieder mens denkt. De één wat meer en handiger dan de ander, dat is een feit. Soms gebeuren er dingen in je leven, waarbij je veel denkkracht nodig hebt. Als heftige dingen gebeuren, waar je geen grip op kunt krijgen, dan heb je dat precies goed gedacht. De rek van je kracht is eruit. Positieve gedachten worden dan overheerst door negatieve gedachten. Eerst goed uitrusten is dan wat je nodig hebt. En niet denken, drinken, roken of andere manieren verzinnen om niet te voelen.

Je bent moe? Niet zeuren, maar rusten.

Er zijn momenten waarop we onze kracht volop gebruiken. Dat leidt bijvoorbeeld tot een prettige samenwerking met anderen en het hebben van begrip voor jezelf en de ander. Er zijn ook momenten waarop we de kracht van onze gedachten tegen ons laten werken, en dan leidt dat bijvoorbeeld tot frustratie, onbegrip en onmacht.

Aan de ene kant stelt de menselijke gedachte weinig tot niets voor. Aan de andere kant, kijk maar om je heen, is je levenssituatie op dit moment, misschien wel de optelsom van alle gedachten die je ooit in dit leven hebt gemaakt.

Pas dus goed op met wat je denkt… en als dat wat je om je heen ziet niet bevalt …... zoals gezegd, eerst rusten. Wanneer je bijvoorbeeld alleen maar negatieve gedachten hebt, zal je ook negatieve ervaringen aantrekken. “Ik kan dit niet” of "waarom is het leven zo moeilijk" “ik wil niet” is dan ook een veel gehoorde uitspraak bij diversen mensen met negatieve gedachten.

Denken of gedachten maken. Dat klinkt heel anders hé. Negatieve uitspraken blokkeren je levensstroom en vitaliteit. Het is net als een zaadje dat geen water en zonlicht krijgt. Het wordt ziek of sterft een onnatuurlijke dood.
Gaat er tegenwoordig nog wel eens iemand natuurlijk dood trouwens? Ik hoor het nooit meer. Nou ja, dat ff terzijde. Als je het zaadje gewoon zonlicht en water geeft en niet met het zaad loopt te stressen, kan er een mooie plant uitgroeien.

Jij krijgt water en zonlicht en zo ook positievere gedachten, laat de negativiteit niet een vicieuze cirkel worden. Hier is moeilijk uit te komen of het te doorbreken?
Je krijgt stress door negatieve gedachten en voelt je dan voornamelijk pessimistisch, angstig, kwaad en ontevreden. Je worstelt door het ene naar het andere probleem. Het leven lijkt zwaar en op alle mogelijke manieren tegen te werken.

Stel jezelf deze vraag: Gebruik jij jouw gedachten of gebruiken ze jou? Ondersteunen ze je of zitten ze je in de weg? Wat zou er gebeuren als je je gedachten meer onder controle zou hebben? Stel je draait alle gedachten eens om? Of: wie is er eigenlijk baas in je brein?
Ja, inderdaad. Jij. Niemand anders. Je kunt naar helemaal niemand wijzen. Eng? Angstig? Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedachten?

Onzin natuurlijk. Nuchter waarnemen, handig(er) denken en dan actie. In dit geval eerst bewust rusten. Positiviteit is alles wat je nodig hebt. Alles begint met je eigen hartklop. Dan is er eerst een hele tijd helemaal niets. En dan pas gedachten. Gedachten die jij helemaal, in alle vrijheid mag maken. Het recht van de vrije gedachte. Gedachten kunnen altijd beter. Leuk hé. Ik voel me nu al weer een beetje vrolijker. Jij ook?

2016©Vlindertje73

1 opmerking:

Anoniem zei

Gedachten kunnen we maar het beste zo snel mogelijk weer loslaten. Ze slaan toch meestal nergens op. Fijne hier-en-nu-gevoelens zijn er om van te genieten in ieder geval.