maandag 19 september 2016

MAANDAGOCHTEND (285)


Het speelplein van de Calvijnschool aan de Froukemaheerd is het afgelopen half jaar drastisch veranderd.  Het metershoge hek verdween om plaats te maken voor een exemplaar met bescheiden hoogte. Er werd onlangs een nieuw speeltoestel neergezet evenals drie bakken met planten erin.

Zie afbeelding boven. De directrice van de school vertrouwde de Beijumblogger een tijdje geleden toe dat de school voor een kwetsbaarder opstelling koos en daarmee mogelijk vandalisme wilde trotseren.

Een heugelijke ontwikkeling, de Calvijnschool ziet er na alle aanpassingen niet meer uit als een gesloten burcht maar oogt open. En ook sterk. Is een kwetsbare opstelling immers niet veel sterker dat een gewapende houding?

De laatste jaarwisseling in Beijum is goed verlopen, voor het eerst in jaren werden de ramen van Winkelcentrum Beijum niet dichtgetimmerd. De kwetsbare opstelling loonde, alles bleef heel, er werd niks kapot geslagen.

Je hebt natuurlijk gewenste en ongewenste kwetsbaarheid. Zie foto rechts, in een woonkamer te Beijum gemaakt. Tientallen muggen hebben het leven gelaten op een plakkerige verticale muggenvanger. Praktisch elke avond slaat de blogger een paar steekmuggen in de slaapkamer dood voordat hij gaat slapen. Kwetsbare beestjes. Maar o zo irritant. Weg ermee.

Terug naar kinderen, wat een prettig idee dat de jongste generatie in Groningen-Beijum veilig naar school kan gaan. Zoals naar genoemde Calvijnschool.
Veiligheid geldt echter niet voor alle kinderen in Europa. In Calais wonen honderden vluchtelingenkinderen onder erbarmelijke omstandigheden in een mensonterende vluchtelingenkamp. In het hart van Europa! Je hebt schijnbaar gewenste kinderen en ongewenste kinderen.

Kon de politiek zich ook maar kwetsbaar opstellen. Meer menselijk en meer vol mededogen. En met meer energie vanuit het hart.

De derde volle week van september 2016 is begonnen. Het blijft nog een beetje aangenaam nazomeren. Een prettige week toegewenst, vol mooie kwetsbaarheid en kracht.

1 opmerking:

Anoniem zei

De vraag is helaas of deze jonge generatie Calvijnkinderen wel zo veilig naar school kunnen. Hoe kwetsbaar zijn zij immers terwijl elke dag de reuzen-UMTS-zendmast naast de deur met volle 4-G-kracht de elektromagnetische straling op hen loslaat. Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken wordt deze straling met tumoren en andere kankervormen in verband gebracht.