zondag 25 september 2016

"HEBT U EEN EURO VOOR MIJ?"


"Goedendag mijnheer, mooi weer hé, hebt u een euro voor mij?"

Het klinkt niet onvriendelijk. En ook gaat er geen enkele dreiging vanuit. Hij komt niet hinderlijk op je aflopen en klampt zich niet aan je vast. Maar of het prettig is?

De laatste weken ziet de Beijumblogger frequent een bedelaar op de grond zitten tussen de Lidl en het vaste gebouw van winkelcentrum Beijum. Zie foto. Wel en niet zichtbaar (ook een bedelaar heeft recht op privacy), achter de lantaarnpaal.

Het voelt niet helemaal lekker, mensen pinnen geld uit de automaat in deze steeg, en tegelijkertijd wordt gevraagd of ze wat geld weg willen geven.

Vragen staat vrij. En zolang respect en goede omgangsvormen niet in het geding zijn, is er niet veel aan de hand. De blogger weet het zo 123 niet op deze zonovergoten zondagmiddag, het staat hem bij dat er op straat niet gebedeld mag worden.
Leven en laten leven. Ondergetekende geeft nooit wat aan bedelaars, dit vanuit het gegeven dat je bedelaars niet moet voeden in hun opstelling. Het staat iedereen vrij om daar andere gedachten over op na te houden.

Update 17.51 uur, lezer Marco reageert:
Voor de mensen die het nog niet weten. Rijdt hij wel op een brommertje maar de stad om zijn jointje te halen. En wij maar werken. Hoeven maar 100 mensen hem een eurootje te geven en hij heeft meer dan gemiddeld mens op een dag hè. Zijn wel andere mogelijkheden om aan geld te komen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Werken is voor de dommen denkt mijnheer zeker pffft

Anoniem zei

Het gaat om een aardige, maar wellicht kansloze man op de arbeidsmarkt. Als je iets wilt geven, hoeft het natuurlijk niet per sé geld te zijn (waarvan je niet weet wat er mee gebeurt). Je kunt ook wat te drinken of te eten geven uit de nabijgelegen supermarkt, of een T-shirt van Zeeman om maar iets te noemen.

Anoniem zei

Geef hem een gratis pak slaag. Of een blik hondevoer uit de winkel. Of geef hem bijles over hoe een wietplantage te houden

Anoniem zei

Jammer dat anno 2016 enige solidariteit met de kwetsbaren verdwenen is en opgekropte agressie de egoïstische boventoon is gaan voeren. Dankjewel Rutte voor deze vechtmaatschappij waarin de rovers en graaiers de maatschappelijke norm zijn gaan zetten.