maandag 2 mei 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (6)


Zo zonde, die leegstand in Lewenborg

Het is goed wonen in de wijk Lewenborg. Of dat nou komt omdat de straten scheepsnamen hebben of dat je hier zo de natuur in loopt… Ach, dat maakt niet zoveel uit. Een groene wijk is het zeker, met het Leroy gebied in het midden van de wijk en het bevrijdingsbos op loopafstand. Lewenborg is gebouwd in de jaren ‘70 in de vorm van een schip. Dat maakt het voor mij misschien juist wel zo speciaal, aangezien ik op een schip geboren ben. 

We hebben hier een erg leuk winkelcentrum met ruim 30 winkels, waarvan ook nog eens veel onder één dak. Hier is alles wat je nodig hebt te vinden, zoals versproducten, huishoudelijke artikelen, mode en vele andere speciaalzaken. Ook hebben we ons allerbekendste winkel hier, namelijk de ‘Action’. Zou het dan misschien juist door deze winkel komen dat er leegstand heerst hier? De Wibra en Henk ten Hoor zijn hier helaas ten onder gegaan, ook goedkope winkels toch, waar je voor een habbekrats diverse artikelen kon kopen. Ook de dierenwinkel kon het niet redden hier. Wel hebben we een leuke tweedehandsboekenwinkel, waar helaas sluiting dreigt. Werkelijk eeuwig zonde, die mensen doen zó hun best met hulp van de gemeente om te kunnen bestaan. Als ook dit wegraakt krijg je nog meer leegstand. Het zou naar mijn idee ook wel een beetje gegund mogen worden. Dus neem daar vooral eens een kijkje…

Zelfs op het horecaplein is al leegstand, één café heeft het weer niet gered. Daar heerst waarschijnlijk een vloek op, want stug proberen nieuwe uitbaters het ding aan de loop te krijgen… Zonde, want het zou zo leuk zijn, twee cafés vlakbij elkaar met een cafetaria en pizzeria maar een paar stappen bij je vandaan. Wanneer je iets drinkt, wil je ook vaak een vette hap tussen door toch? Gemak dient de mens. Aan de andere kant van het plein, zit het ‘Dok’ waar je ook heerlijk kan lunchen of dineren in het restaurant voor zéér weinig geld. Ook is er een loket van de gemeente en kun je er aan allerlei activiteiten meedoen, voor zowel jong als oud. 

Een viswinkel hadden we ook, maar die is op mysterieuze wijze plots verdwenen. Geen mens die weet hoe of dit nou precies zit… Gelukkig hebben we op de woensdag en de vrijdag een viskraam staan, ‘leef gezond blijf sterk, met vis van Anton Perk’ is het slogan. Het loopt daar erg goed, de vis is heerlijk en zo blijven we met z’n allen hier in Lewenborg ‘sterk’. Op de woensdagmiddag hebben we een gezellige markt, met een diversiteit aan kraampjes, die allemaal hun uiterste best doen om te kunnen blijven bestaan.
We hebben ook een gezondheidscentrum, een heus centrum ja! Waar alles compact bij elkaar in zit, wat je aan gezondheid maar nodig hebt. Rondom het winkelcentrum kun je makkelijk je auto kwijt op twee grote parkeerterreinen.

Buiten wat we hier allemaal hebben, kom ik persoonlijk ook graag jullie kant in Beijum op hoor. Er is daar tenminste een Lidl. Komen jullie Beijummers weleens hier in de wijk om te winkelen? Vroeg ik me gewoon even af, tussendoor…
Toch is al die leegstand niet goed voor de economie en dan bedoel ik niet alleen dit lokaal probleem, maar heel ons land is onderhevig aan leegstand. Als de vastgoedmaatschappijen nou eens een beetje water bij de wijn zouden doen, zouden we naar mijn idee toch al veel verder komen. Het is toch ook gewoon een beter aangezicht, volle winkels in plaats van dicht beplakte grote ramen in welke kleur dan ook? Waarom niet die grote panden, in vier of vijf kleinere pandjes verdelen? Voor bijvoorbeeld een kleine overdekte markt. Alleen zijn de huidige huurprijzen van die panden echt niet mals, dat kan de kleine ondernemer domweg niet opbrengen. De crisis krijgt de schuld, maar komt het wel alleen door de crisis?

Geven wij als consument dan te weinig uit om de kleinere winkels in stand te houden? Of zijn we bang voor de toekomst en houden we angstvallig ons zorgvuldig gespaarde geld, liever op de bank of in een oude sok?

2016©Vlindertje73

4 opmerkingen:

Andrea zei

Vergeet ook zorgcentrum Mercator met aanleunwoningen niet. Van daar uit is het winkelcentrum en gezondheidscentrum makkelijk te bereiken.

Anoniem zei

Beijumer Tweedehandsboekwinkel Maatjes zit naast fietsenzaak Postma op het dode eind van Lewenborgs WC. (en ja, vroeger haalde dhr. Maatjes met zijn broer het oud papier op in de oostelijke stadswijken)

Anoniem zei

De huidige huren zijn het probleem, die zijn alleen maar gestegen, terwijl het gemiddelde winkelend publiek daalt. Tevens worden personeelskosten een steeds strakkere strop om de nekken van ondernemers. Als je wil blijven bestaan moet je, of hele hoge prijzen vragen (waardoor niemand meer komt), of zo goed zijn, dat je mensen van buiten de wijk aantrekt.

Jan Fré Boven zei

Ja, in Lewenborg, naast de Super Coop, zit de kaasboer. Die verkoopt heel veel soorten kaast voor een betrekkelijk lage prijs. Acht?? euro voor een kilo belegen nagelkaas is bepaald niet duur. Riperkrite tsiis heeft hij ook. Verder verkoopt de kaasboer een hoop soorten andere kazen, waaronder het bekende camenbert. Maar ook blauwschimmelkaas. Ik heb de kaas bijna op, dus ga ik zo even naar de man toe om een paar stukken kaas te halen.

En wat de boekenzaak betreft: hebben jullie 1984 van George Orwell? "Ja, die hebben we, en ik weet ook nog waar die staat". Dat scheelde mij zoekwerk.