maandag 25 november 2013

DE BRUG VAN GERRIT KROL


Het bleef altijd nog de Korrewegbrug of de Korrebrug. De naam Gerrit Krolbrug wilde maar niet helemaal inslijpen. Het zal te maken hebben met de lange traditie van de naam Korrewegbrug. En wisten jongeren veel wie er met Gerrit Krol werd bedoeld? Zal met het heengaan van een groot schrijver en Groninger nu het extra zetje worden geven en heet de Korrewegbrug vanaf nu definitief de Gerrit Krolbrug?
Schrijver Gerrit Krol is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij schreef de afgelopen decennia meer dan vijftig romans, verhalenbundels, dichtbundels en essays. Voor zijn oeuvre ontving hij onder meer de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs.
Krol werd in Groningen geboren en begon tijdens zijn studie wiskunde te werken als computerprogrammeur. Hij bleef daarna werkzaam in de techniek, onder meer als systeemontwerper bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Wiskundeformules

Als romanschrijver debuteerde hij in 1962 met 'De rokken van Joy Scheepmaker'. Hij ontwikkelde een geheel eigen schrijfstijl, waarin hij zijn bèta-achtergrond niet verloochende. Zo nam hij geregeld wiskundige formules en figuren in zijn werk op.
In 1986 kreeg Krol de Constantijn Huygensprijs en in 2001 de P.C. Hooftprijs. In 2005 verleende de Vrije Universiteit in Amsterdam hem een eredoctoraat, onder meer vanwege de combinatie van "literaire kwaliteit met theoretische reflectie en inzichten in de wetenschappen".
Onder Krols bekendste titels zijn 'Het gemillimeterde hoofd', 'Maurits en de feiten' en 'De vitalist'. Critici prezen zijn werk om de lichtvoetige en humoristische benadering van serieuze thema's.

Parkinson

De laatste jaren leed Krol aan de ziekte van Parkinson. Daarvan deed hij in 2007 verslag in 'Duivelskermis'. Het was zijn laatste roman.
De foto zijn om kwart voor tien vanochtend gemaakt. Was het een eerbetoon? Er kwam ten tijde van fotograferen een minuut geen auto of fietser voorbij.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De naam Korrebrug (zonder 'weg') is niet juist. De Korrebrug was een kleine draaibrug, in 1938 verdwenen, aan het begin van de Korreweg, ter hoogte van de Rodeweg.
Zie http://beeldbankgroningen.nl/beeldbank/weergave/record/?id=fe974619-6342-6029-6b60-2e95fe1a7f14

Hans

Kees Huizenga zei

Zeer opvallend is dat in overheidsdocumenten en andere bronnen vaak wordt geschreven over de Korrebrug, hoewel dit historisch gezien onjuist is. Hans, bedankt!

Zie:

http://www.lemmer-delfzijl.nl/maatregelen/gerrit-krolbrug-voorheen-korrebrug.html

http://www.bouwenmetstaal.nl/lasso/register/pdf/120_116a.pdf

http://www.youtube.com/watch?v=7ufcYanw4qg (uit 2011)


De provincie Groningen maakt deze fout gelukkig niet:

http://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/_nieuws/toon/Item/groen-licht-voor-verdere-verbetering-vaarweg-lemmer-delfzijl/
1 juni 2011


In de Volkskrant on line van vandaag staat iets over Gerrit Krol, wat ik niet wist.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3550926/2013/11/25/Schrijver-Gerrit-Krol-79-overleden.dhtml

Citaat:

“De doodstraf

In de jaren '90 sloeg hij een nieuwe weg in en zijn deze wiskundige elementen minder nadrukkelijk aanwezig in zijn werk. In zijn essay 'Voor wie kwaad wil' ging Krol in op het verschil in aandacht voor daders en slachtoffers van een misdrijf. Terwijl alle aandacht veelal gaat naar de daders, blijven de slachtoffers in de kou staan. Volgens Krol zijn we slachtoffer geworden van onze tolerantie. De schrijver gaf aan niet onwelwillend te staan tegen de invoering van de doodstraf.” Einde citaat.

Het lijkt me daarom beter om te blijven schrijven over de Korrewegbrug. Ik hoop dat deze in gewijzigde vorm lang blijft bestaan.

Anoniem zei

Krijgt Gerrit Krol nu ook een straatnaam in de Wijert, net zoals Willem Frederik Hermans?

(rené)

Kees Huizenga zei

Hierbij nog een prachtig DvhN-interview met Gerrit Krol uit 2009.

Zie:

http://www.scribd.com/fullscreen/186908940?access_key=key-h43m5jgl9znhe1lufr5&allow_share=true&view_mode=scroll

Met grote dank aan het DvhN van gisteren:

http://www.dvhn.nl/nieuws/cultuur/article10690003.ece/Gerrit-Krol-%2879%29-overleden