zaterdag 2 november 2013

HET WAS BINGO IN HET CAFÉ BILJART


Wat een fietsen stonden gisteravond voor het Café Biljart gestald. Zou er wat te doen zijn? Zo te horen trad er geen band op, wat een rust. Wat dan wel, een filmavond? Een kaartavond? Een bejaardensoos? Toch maar even kijken. Bij binnenkomst werden getallen door middel van een microfoon door de ruimte geslingerd. Alle aanwezigen, en dat waren naar inschatting tussen de 35 en 40 personen, zaten geconcentreerd met de pen in de hand over een soort van blocnoteblaadje gebogen. Achter een tafeltje ging de stalmeester met een charmante assistente aan z'n zijde onverstoorbaar door met het oproepen van nummers. Zie foto boven. U raadt het al:
Bingo is een spel voor meer spelers, waarbij iedere speler een formulier met getallen heeft, die kunnen worden weggestreept wanneer het getal, dat wordt getrokken door de spelleider, op dit formulier staat. Bingo wordt tegenwoordig veel gespeeld in bejaardentehuizen ter ontspanning. In zijn meest basale vorm wordt Bingo als volgt gespeeld. De spelleider trekt één voor één een bal met een getal erop, waarna de spelers dit getal op hun eigen bingokaart opzoeken en markeren of doorstrepen. De eerste speler met een kaart, waarvan alle getallen genoemd zijn (volle kaart), roept BINGO en wint. Eventueel worden er meer rondes gespeeld. Wiki/Bingo.
Bingo wordt veel in bejaardenhuizen gespeeld? Kan wel zijn, maar bij mijn weten zijn er nog nooit geen bingoruzies geweest. Ook nog nooit geen bingorellen, wel eens van bingovandalisme gehoord?  Zelden ging het er zo gemoedelijk, vreedzaam en ontspannend aan toe in hét café van Beijum. Geen enkele irritatie door het flitsen van de camera, terwijl het toch ergerlijk kan zijn om bij opperste concentratie een fotograaf om je heen te hebben schuimen. Wiki mag dan wel verkondigen dat bingo vaak in bejaardenhuizen wordt gespeeld, zie blauw gedrukte tekst, de meeste bingospelers behoorden gisteravond tot de wat jongere generatie. Zie ook de onderste foto, dierenspeciaalzaak Hoogenberg maakte er zo te zien een soort van bedrijfsuitje van (de twee linker dames waren gistermiddag nog in de zaak werkzaam).

Ondergetekende bleef een kwartiertje, net genoeg voor een bingorondje. Op een gegeven moment was het na veel spanning echt bingo. Het werd door vier dames tegelijkertijd geroepen. Hoe kan het ook anders. Hilariteit alom. Een der dames mocht een pretpakket in ontvangst nemen. Zullen dames de kunst van het bingoën beter beheersen dan heren?

De blogger verliet het café met een gerust hart. Wat een zeldzaam beschaafd publiek op deze 1e novemberavond van 2013. Kan er niet vaker bingo worden gespeeld? Lekker een wijntje, pilsje of whiskey voor de neus hebben, maar tegelijkertijd je kop, en dus de hersenen, erbij moeten houden. Sociaal en opbouwend bezig, mensen van het Café Biljart!
Het was zacht buiten en er werd buiten niet gehangen. De hele Claremaheerd en Plein Oost ademden vrede en beheersing uit. Het kan op Beijum Oost, het was gezellig, beschaafd en sociaal.
Beter gezegd, en voor de verandering eens niet op trammelant-basis gesteld: het was bingo!

Geen opmerkingen: