dinsdag 12 november 2013

ZIJN DIT WILDTUNNELS OP/ONDER HET HEERDENPAD?

Onlangs kwam deze mail van lezeres Annemiek binnen: 
Je hebt al veel geschreven over het kruispunt. Misschien toch leuk om eens aandacht te besteden aan de zogenaamde wildtunnels. Deze zitten rondom het kruispunt aan zowel Beijum -als Hunzekant en bij de busbaan. Ze staan vol water en de uit en ingangen zitten op bijzondere plekken. Ben erg benieuwd of dit wel gaat werken voor al het 'wild' hier in de buurt....., misschien is het bedoeld als eendenoverzwemtunnel??!Tevens viel mij op dat ze in de buurt van Hornbach bezig zijn, maar dat lijkt wel een vuilstortplaats. Misschien ook een leuk item? Een eendenoversteektunnel? Nooit van gehoord. Ook niet van wildtunnels bij het Heerdenpad. En dus retourneerde ondergetekende de mail met de vraag of er een foto van de wildtunnels zou kunnen worden gemaakt. Dit kwam als antwoord: Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik een foto moet versturen. Maar je rijdt met de fiets en auto over een soort goot. Lichtgrijs van kleur met gaten erin. Dat zijn de wildtunnels. De beesten kunnen hier op bepaalde plaatsen in, maar ik zie de logica er niet echt van. Ik weet niet of ze de in en uitgang bij de busbaan al aangepast hebben, maar deze zat eerst ergens onderaan die enorme dijk. Hoe dieren dat moeten vinden is mij een raadsel. Bij het fietspad ligt ie bij de t-kruising, naast het lage dijkje zit opeens een gat en daar staat water in en daar moeten ze dus door.
Schrijver dezes snapt er nog steeds helemaal niks van. Eergisteren ging hij zelf even poolshoogte nemen en hij maakte de foto's die zijn te zien. Het kan niet anders of dit wordt bedoeld, een soort van goot, lichtgrijs van kleur en gaten erin. Dus dat zijn wildtunnels? Waarvoor dan? Voor wormen, egels en rupsen?
Hebt u meer informatie over de geheimzinnige grijze strips die over het nieuwe gedeelte van het Heerdenpad lopen, mail dan even naar Beijumnieuws@online.nl.
Op deze foto is te zien dat de tunnels ook onder de rijbaan doorlopen.
Update 11.05 uur. De boswachter van het gebied Kardinge, Reiner Hartog, reageerde per e-mail:
Deze ecologische passages dienen voor veel verschillende dieren te denken aan marters, egels, amfibieën, kleine knaagdieren enz. In de aanpassingen aan de Oostelijke ringweg zijn ontsnipperende ecologische maatregelen opgenomen (b.v. wildtunnels). Via onderstaande link vindt je meer informatie;
En vanuit Dagblad van het Noorden werd onderstaand artikel opgestuurd.

3 opmerkingen:

Lijn6 zei

Lijkt me gewoon afwatering van het water wat van de fietsbrug komt :-)

Anoniem zei

Inderdaad, gewoon een watergoot!

Anoniem zei

Watergoot? Voor de urine van de beesten zeker