woensdag 6 november 2013

FOTO'S DAG VAN DE GRUNNINGER GESCHIEDENIS

Zo af en toe komt er een mail van Henk Scholte binnen. Welbekend als zanger van folkgroep Törf en als consulent van het Huis van de Groninger Cultuur. We delen een stukje geschiedenis uit de jeugdjaren, we woonden vroeger beiden op of aan't Knoal. Maar dat terzijde. Wat opvalt is dat Hinderk z'n mails, die hij droadpost noemt, altijd in het Grunnings schrijft. En het gekke is dat ondergetekende als mede Grunninger soms de indruk heeft een soort van Chinees-Grunnings te lezen.
Het is misschien wel de charme en tegelijkertijd de zwakte van het Grunnings, het lijkt wel of er een paar honderd vormen van geschreven dialect bestaan. Dit schreef Hinderk:
Wie kinnen mit nkaander weeromme kieken op n biesterboarlek schiere dag in oktober. Om joe te plezaaiern en dat geldt vanzulf ook ook as je der nait bie wezen konnen, hebben wie ter herinnnern  n rovveltje ploatjes op de webstee van onze Dag in 2013 zet. Vernuver joe der mor ais mit…

Laat ik het zo zeggen, als Grunninger die een paar kilometer verderop is geboren, zou ik de tekst anders schrijven:
Wie kin'n met elkoar trugge kiek'n op n wonderboarlijke schiere dag in oktober. Om joe te plezoiern en dat geldt vanzulf ook veur as je der noit bie wees'n kon'n heb'n wie als aandenk'n n roffel ploatjes op de website van ôzze Dag in 2013 zet. Vernuver joe der mor eev'n met...

Vanzelfsprekend zit er geen kinnesinne achter dat ik de tekst 'herschrijf.' Iedere Grunninger z'n eigen toal wat mij betreft. Op tien kilometer afstand zit soms de nodige verschillen, waar een Ter Apeler huus zegt waar huis wordt bedoeld, dan zeggen ze in Sellingen hoes. Ik heb als Knoalster nog nooit van het woord biesterboarlijk gehoord (Zie mail HS).

Op de foto ziet u Beijumer en Grunninger van geboorte Lammert Doedens. Hij was een der aanwezigen op de in oktober gehouden Dag van de Grunninger Geschiedenis.
Daar ging de mail van Henk Scholte uiteindelijk over. Dat er foto's van die dag op de 'webstee' van DagvanDe GrunningerGeschiedenis staan.
(Ongeveer anderhalf jaar geleden troffen de beide Knoalsters elkaar in de Herestraat.)
Update 19.49 uur; 'n schiere reactie van Bert Wijnholds verwiest noar 't Grunninger tiedschrift Kreuze.

1 opmerking:

Bert Wijnholds zei

Wieder naargens om Johan, moar der binnen wel regels veur, dij veur ale vörms van de Grunneger toal bruukt worden.