zondag 17 november 2013

DRUKTE OP PLEIN WEST (zondagmiddag..)

De opening van de Duitse super op Winkelplein West toont eens te meer aan hoe er levendigheid op een plein kan worden gecreëerd. Het verhaal over het een kilometer verderop liggende kale en doodse Plein Oost toont eens te meer aan dat een goed ondernemersklimaat onontbeerlijk is om drukte, levendigheid en reuring te bewerkstelligen.
De parkeerkeerplek op Winkelplein West stond tegen kwart voor drie vanmiddag bomvol auto's. De Lidl is voor het eerst op zondagmiddag open en veel Beijumers maakten(maken) gebruik van deze nieuwe voorziening. Binnen liepen tegen het genoemde tijdstip ruim honderd mensen te winkelen en de rijen voor de kassa's waren behoorlijk lang. Een Beijumse: "Je had hier om twaalf uur moeten zijn, het stikte van de mensen."

Erg gezellig ziet het plein er niet uit, auto's en fietsen zorgen daar nu eenmaal niet voor. Maar er was reuring. De mensen die er waren hadden er iets te zoeken. Wat een handige zet van de Duitse super om op zondagmiddag open te gaan. Er wordt handig ingespeeld op de behoefte van bijvoorbeeld mensen die morgen weer naar hun werk gaan, even gemakkelijk op zondagmiddag de voorraadkast aanvullen.

Verbeelde ondergetekende het zich nu, of was het de afgelopen week een stuk minder druk in de honderd meter verderop liggende AH? Een cassiere van de genoemde winkel vertelde afgelopen donderdag: "Dat klopt, dat merken we allemaal, het is hier gewoon een stuk minder druk geworden".

Het zal de consument worst zijn. Als ze in deze periode maar zo goedkoop mogelijk hun boodschappen in huis kunnen halen. Een supermarktoorlog is de prettigste vorm van oorlog die je kunt bedenken (even los van de kleine buurtsupers die daardoor het loodje leggen!).

Wat zal de tegenzet van AH-Beijum zijn? Binnenkort zal daar de mogelijkheid zijn om Eenvoudig Digitaal Boodschappen te doen. Het gemak dient de mens. Maar wat een spagaat, als veel mensen digitaal boodschappen gaan doen, hoeven ze niet door de winkel heen. Met als resultaat dat het er (nog) rustiger wordt.
De slag om de consument in Beijum is volop bezig. De winkel die u op de achtergrond op de foto ziet staan ligt op het ogenblik naar eigen inschatting ver voor op de twee anderen. Zal het tijdelijk zijn omdat mensen nu eenmaal gek zijn op nieuwigheden?
De Aldi op Oost lijkt de slag om de consument in de wijk te hebben verloren, er werd de afgelopen twee maanden nagenoeg niet geprofiteerd van de tijdelijke afwezigheid van de Lidl op West.

Arm Plein Oost. Op Plein West gebeurd het allemaal. Zelfs op zondag. Daar kan geen tonnen kostende 'waterpartij' tegen op.

6 opmerkingen:

Dineke zei

Johan, hou nou toch eens op over plein Oost, je valt veelvuldig in herhaling en zo triest is het daar helemaal niet!

Anoniem zei

Al teveel van hetzelfde schaadt idd, het moet geen gezeur worden. Maar het is wel wat ik vanmiddag ook dacht toen ik van de Boelemaheerd via Plein Oost naar de Lidl ging voor mn eerste zondagboodschapjes. Het verschil tussen beide locaties was zo ontzettend groot. Annet

Anoniem zei

Laat het op plein Oost toch lekker rustig zijn. Waarom moet er van jou overal drukte zijn.
Al dat gezeur over steeds hetzelfde. Binnenkort begin je zeker weer over het oudejaarsfeest en of dat wel rustig zal verlopen, ook al is het al jaren een rustig feest.

Anoniem zei

plein oost heb je geen last van geparkeerde auto, fietsers en brommers die je bijna omver rijden.
plein oost is voor de kinderen zoals het hoort in deze wijk. laat de ellende maar in plein west blijven daar kan plein west kan NOOIT aan plein oost tippen.

Anoniem zei

Heerlijk al die geparkeerde auto, fietsers en brommers die je bijna omver rijden.
Het leeft en ik geniet er nog steeds van .
Oh ja ik ben al 62 en leef nog steeds.
Johan je berichtjes zijn nog steeds leuk.
Groetjes van Plein West

Anoniem zei

ben het helemaal met je eens, 23.26 uur :-).
woon in de isebrandtsheerd en was gistermiddag even bij lidl.
tijdens de verbouwing was ik 1 x !! bij aldi.
bbbrrr,deprimerend.
dan toch maar liever op de knietjes door albert heijn ;-).
johan, blijf de dingen/situatie's bij de naam noemen, hoor :-).
gr. therèse