donderdag 7 november 2013

DE TOPATTRACTIE LIGT ER MAAR VERLATEN BIJ

Er zal een reden zijn dat maakt dat de topattractie op Plein Oost er al ruim zes weken eenzaam en verlaten bij ligt. Maar welke? Het is er werkelijk dood- en doodstil. Grauw en kaal. November. Over ruim een maand zal er een kerstboom staan. Want, vrede op aarde. Wat zal de inactieve topattractie die op de foto is te zien gekost hebben? Een half miljoen euro? Nee, daar zit schrijver dezes niet ver vanaf.
Het wordt een eentonig verhaal, geef ik toe. Maar wat liggen macht en onmacht toch tegen elkaar aan geschurkt. Is de dienst ROEZ in de stad, verantwoordelijk voor deze topattractie, machtig? Vast wel. Maar wat toch ook weer niet. Tot maart /april zal het gerenoveerde plein, met topattractie en al, er bijliggen zoals het op de foto is te zien. Een droevige vertoning.
Wanneer gaat het (water) weer bruisen op Plein Oost?

Hekwerken met 'groen' langs de wijkring. Het 'ecologische' Groene Hart, goed voor een opknapbeurt van honderdduizenden euro's. En nu deze topattractie. Allemaal bekostigd met gemeenschapsgeld.

Een locatie voor Buitenfitness in de wijk kost ook een centje. Maar wat een response op de enquête kreeg de werkgroep die daar over gaat. Om het gegeneraliseerd te zeggen: Ja, 'Beijum' wil dat wel. Een lekkere locatie om buiten te bewegen. Sporten en bewegen is nog steeds een speerpunt van de gemeente Groningen. Tegen dikheid en voor bewegen. Fiets voor de aardigheid eens langs de drie jaar geleden door de gemeente Groningen aangelegde skatebaan, gelegen aan de voet van de Kardingerheuvel. Wat een daverend succes. Bekijk de door jongeren gemaakte video's hier, hier of hierrr (2600 viewers).

Het zou toch wat zijn, Buitenfitness op Plein Oost. Zet er hometrainers neer, hardloopbanden en cardio-apparatuur. Zoals een lezer onlangs opmerkte: graag met een dak erboven, anders wordt het buienfitness. In het Groene Hart van de wijk kan ook nog.

Bewegen tussen de bomen. Of op het doodse en verlaten Plein Oost. De hamvraag in Beijum blijft: wie bepaalt het allemaal? Een paar enkelingen in de wijk? Of......? De 'wijkpolitiek' zit totaal op slot in de grootste wijk van Groningen. Het klontert wat rond een paar individuen die compensatiegedrag vertonen en alle (on)macht naar zich toetrekken. Maar die wel het geld van het NLA 'in handen hebben.' Ons-kent-ons-politiek.

Het wordt tijd dat er een nieuwe frisse wind door Beijum gaat waaien. Met nieuwe mensen op sleutelposities. Het liefst mensen die er niet, zoals nu het geval is, hoofdzakelijk voor zichzelf en de bijkomende ijdelheid zitten. Maar mensen die écht het beste met de wijk voor hebben. Met een dienende rol i.p.v. een houding van zie mij eens (mijn ego oppoetsen).

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Laat heel plein oost omploegen en laat de buurtgenoten er volkstuintjes aanleggen .
De mensen uit de verschillende culturen die er wonen vinden misschien iets van hun "Roots "
terug .
Ze zouden in navolging van de AH kunnen koken voor de buurt , en ons laten genieten van recepten die ze kennen uit hun jeugd .

Truus zei

ik zou zeggen: hef het samenscholingsverbod van aug. 2013 maar weer op en je krijgt vanzelf kleur en levendigheid terug op het plein,

Anoniem zei

De Fransjes, Wimpies, Theootjes klampen zich vast aan hun positie, zie dat maar te doorbreken en nieuwe mensen te werven

Kees Huizenga zei

Wat betreft de buitenfitness in Beijum constateerde ik gisteravond een innerlijke tegenstrijdigheid in de BOBWAARHEID van oktober 2013.

Op de NLA-Samen Doen-pagina 3 staat in de vierde kolom:
"Gezien de voorliggende plannen stelt het wijkteam € 40.000 beschikbaar om een bijdrage te leveren aan het plan. Het vervolg van dit bewonersinitiatief valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente in casu de dienst OCSW, afdeling Sport en spelen. Het wijkteam geeft (in de oktobervergadering, KBH) een aantal opmerkingen mee voor het vervolg." Einde citaat.

Op pagina 5, vierde kolom, van dezelfde krant schrijft JV van de BOB met drie petten op:
"Het bestuur van de BOB vindt dat onvoldoende aan de belangrijkste voorwaarden is voldaan en is dan ook niet overtuigd van de meerwaarde van dit voorstel, maar vindt de komst van buitenfitness op elke plek in de Groene Long onaanvaardbaar."

Het lijkt er sterk op dat het bestuur van de BOB, gegeven de bovengenoemde NLA-terbeschikkingstelling van 40.000 euro voor het project Buitenfitness Beijum, binnen het NLA-wijkteam Beijum een nederlaag heeft geleden. In ieder geval laat de BOB-krant dikke en duistere mist ontstaan. JV van de BOB is echter enorm fel in zijn taalgebruik en overtuigd van zijn eigen gelijk inzake het de grond inboren van een samenbindend bewonersinitiatief. Ergo: het grondig demotiveren van enthousiaste wijkvrijwilligers.
De vergelijking met het Beijumboek komt onmiddellijk bij me op. Tegen de verschijning van het Beijumboek had het bestuur van de BOB grote en grondige bezwaren.

P.S. 1: Indien er nieuwe ontwikkelingen zijn, hoor ik dit graag (via Beijumnieuws).

P.S. 2: Vandaag maak ik nog een aanvullende reactie bij:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2013/11/ondertussen-in-t-ecologische-groene-hart.html

Onder anderen over het gebrek aan statistische kennis bij JV en het misbruiken van de Beijumkrant voor het eigen gelijk van de BOB. Dat is niet goed voor de rechtsgelijkheid in Beijum. Tevens is de hautaine houding van de BOB niet functioneel voor het bevorderen van bewonersparticipatie.

Anoniem zei

het waterplein is geniaal voor kinderen, zoals ook de foto's in de zomer. iedereen met kinderen komt ernaar toe, 1 groot feest voor hun! en nog erg gezellig voor de ouders ook!

misschien een oplossing bedenken voor tussenliggende periode... maar zeker het niet weghalen!!!

dit was al creatief bedacht!, zo kunnen ze vast ook wel nog iets creatiefs bedenken!

michel zei

"Plein Oost", "topatractie", "ons-aller"-dit en dat: allemaal namen die jij bedenkt. En hoe stel je je dat voor: hometrainers etc. op het plein? Hoelang zullen die gebruikt kunnen worden, denk je? Een beetje naïef of een zeer positief mensbeeld?
Waarom een buitenfitnessplaats, wie aan sport wil doen heeft toch het hele Kardingegebied naast de deur?
In de stad is ook zo'n stil plein, het Martinikerkhof. Heerlijk rustig, uitgestorven soms bijna. Prachtig om even te zitten. Laat "Plein Oost", dan liever ook zo,n plein worden. Lawaai is er al genoeg in de wijk.
Op 25 maart 2009 beloofde je ons dat je niet weer zou berichten over het BOB. Toch blijft dat geregeld terugkeren.

Anoniem zei

@Michel, je moet hem niet teveel eer geven. De namen Plein oost en topattractie zijn niet door hem bedacht. En als ik me niet vergis gaat dit over het Nla-team (Jan)

Unknown zei

Helemaal eens met de reactie van KH. Vrijwilligers die zich inzetten voor iets wat veel mensen leuk vinden zo afserveren is beneden elk peil en indiscreet. Dit hoort niet paginagroot in de bobkrant, maar intern in het nla-team, die zijn capabel genoeg en de bob heeft zelfs 3 vertegenwoordigers daarin (eentje moet dan even van petje wisselen).

Chris zei

De fonteinen staan uit met een reden en dat is de kans op vorst. Leidingen en installatie moeten drooggezet worden om schade te voorkomen als het gaat vriezen. Heel gebruikelijk.

Verder vond ik de hekwerken met groen destijds een prima investering. Op zijn zachtsgezegd was het aanzicht van de ring niet echt om over naar huis te schrijven. Veel erfafscheidingen waren zo te zeggen van bedenkelijke kwaliteit en uitstraling.

Dit probleem is netjes opgelost door er wat anders voor te zetten. Prima dus.

Anoniem zei

Nachtvorst?