dinsdag 5 november 2013

ONDERTUSSEN IN 'T ECOLOGISCHE GROENE HART

Nu de opknapbeurt voor het Groene Hart van de wijk een eind op weg is gekomen kan de vraag worden opgeworpen of Beijumers nou wel zo content zijn met resultaat. Het klinkt heel mooi, een ecologisch park midden in de wijk, maar waar het om gaat is: sluiten de bewoners van de wijk hun groenstrook nou ook extra in hun hart? Zijn ze er blij mee? Of is dit het zoveelste veranderplannetje van een paar enkelingen dat niet door 'de wijk' wordt gedragen? De die foto's die zijn te zien  hebben niet direct een relatie met de opgeworpen bovenste vraag, alleen viel het tijdens het maken ervan op dat het zo allemachtig rustig was. Er waren praktisch geen mensen te bekennen. Links ziet u nog wel een mevrouw een hond uitlaten. Vlakbij ligt een partij brandhout, met dank aan vorige week maandag (zie ook het voorgaande blogbericht). Op de bovenste foto is een lelijk elektriciteitskastje met twee schots en scheve Amsterdammetjes te zien. Locatie Beijumerweg. Smaken mogen verschillen, maar me dunkt verdient dit geen schoonheidsprijs.
Op de rechter foto is te zien dat een of andere gootje op een sloot uitkomt, het ding wordt een beetje geëscorteerd door twee infantiele paaltjes. Ook hier weer: heel rustig.

Lekker toch, zal de lezer wellicht denken. Zit iets in. Aan de andere kant, het Groene Hart is een der projecten in de wijk waar de laatste jaren veel geld in is geïnvesteerd. Het verhaal van de Boerderijum is bekend. Het zou niet verkeerd zijn als de ruim 4000 handtekeningszetters, die voor de herbouw van de afgebrande Boerderij waren, hun gezicht er eens laten zien. Plein Oost en bruisen? Ook al wordt er twee miljoen ingepompt, dan nog gaat het niet bruisen. Zonder een gezond ondernemersklimaat hebben mensen daar niks te zoeken (tenzij het tropisch weer is en de 'topattractie' -fonteintjes- voor afkoeling zorgen).
En dan nu het verhaal 'ecologische Groene Hart.' Er is voor tonnen in geïnvesteerd om het aantrekkelijker te maken. Het is bijna paradoxaal te noemen, op een zondagmiddag lopen of fietsen er soms maar vijf personen tegelijkertijd  rond. Is het duur 'opgeknapt' om er een handjevol mensen van te laten genieten?

Vanuit het Trefpunt wordt een aanzet gegeven om op zondagmiddag meer mensen naar het Groene Hart te lokken. Abusievelijk werd hier vorige week zondag vermeld daar dat reeds afgelopen een muzikale middag en high tea zou worden georganiseerd. Dat moet een week later zijn, op 10 november, zie link.

En waarom zou je geen plekje in de buurt zoeken waar Buitenfitness kan worden gerealiseerd? Een beetje gezelligheid kan dé groenstrook van Beijum wel gebruiken.

Op zondagmiddag koffie drinken in de Boerderijum? High Tea in het Grand Café in het Trefpunt? Buitenfitness? Een terrasje bij de ecologische kikker/paddenpoel/vijver? Of niks van dit alles. Wat een lekkere rust om praktisch in je eentje door het Groene Hart van de wijk te lopen.

13 opmerkingen:

Unknown zei

Wat meer volk en publiek in de groene long zou prima zijn. Dan maar minder eco. Activiteiten als buitenfitness zullen een verrijking zijn en vast geen "overlast"geven .De long is voor ons allemaal en niet voor een klein clubje die vinden dat zij het mogen bepalen wat er mee gebeurd.

Anoniem zei

Bovenste foto is mooi. Afgezien van het feit dat het zeker geen amsterdammertjes zijn, de kleur symmetrie van paaltjes en electriekkast is fraai. Schetst ook mooi de 'eenzaamheid' van de beschrijving van het gebied.

Want wat zou je ook met een groen hart willen? Er is op hemelsbreed 50 meter oostelijk al een groen bos toch? Maar zoals vaak bij overheidsprojecten: het geld is er (van uit uw zak), dus moet het uitgegeven worden.

Kees K.

Anoniem zei

Groene Long verbeeld verbinding tussen stadswijk Beijum met omringend landschap van bos en boerenland. Ook op heerdniveau doorgevoerd met groene plekjes en stroken.
Wat overigens opvalt is dat de miljoenen-ingreep (3 fases) in Groene Long voor extra stormschade heeft gezorgd. Juist waar dunning van bomenaantal, kappen en zagen had plaatsgevonden de laatste jaren zijn bomen omgewaaid en afgenapt. Het verband is eruit. Hoe gaat het overigens verder met het nieuwe bomenplan van gemeente en BOB, nu er meer dan 200 bomen zijn omgegaan in de wijk? Mij lijkt het voorlopig wel genoeg met weghalen van bomen uit Beijum.

Unknown zei

Ongeveer 9 jaar terug zijn er zonder aankondiging en overleg met de bewoners een vijftal prachtige bomen weggehaald in mijn straat. In ruil voor wat plantgoed en welgeteld 1 extra parkeerplaats. Ik mis de bomen nu nog steeds

Anoniem zei

als de ruim 4000 handtekeningszetters, die voor de herbouw van de afgebrande Boerderij waren, hun gezicht er eens laten zien.

Ik heb ook een handtekening gezet,toen waren mijn kinderen nog 3-4 jaar en vonden het daar nog leuk.Toen het EINDELIJK weer opgebouwd was ,waren ze die leeftijd wel voorbij.Dat zal waarschijnlijk met meer handtekening zetters zo zijn.
Dat heeft gewoon veel te lang geduurd,en de mensen met nu jonge kinderen weten het niet,leg dan iets bij het consultatie bureau neer...

Anoniem zei

Ik snap het niet helemaal, wie zijn die mensen dan die zoiets leuks als buitenfitness niet in de Groene Long willen. Idd is de Groene Long voor ons allemaal en kun je er beter sportieve mensen naartoe lokken want die laten geen zwerfvuil achter.
Wel graag een afdakje boven de sporttoestellen anders wordt het buienfitness in plaats van buiten...

Anoniem zei

kan die buitenfitness niet op de lege parkeerplaats naast de sporthal en het krajicek-sportveld? Lekker sportieve activiteiten bij elkaar gconcentreerd daar waar de bewoners het nodig hebben. Achterin Beijum-Oost, waar de gezondheidscijfers het laagst zijn en de behoefte aan laagdrempelige activiteiten het hoogst is. Vul je die leegte op, zonder aan de bomen en ander groen te komen. Want als Beijum kiest voor beginnen met zagen volgen er de komende jaren geheid plannen voor woningbouw in Groene Long.

Kees Huizenga zei

Ik heb de Beijumkrant/de BOB-bode van de maand oktober 2013 niet in mijn brievenbus ontvangen. Meerdere bewoners van mijn straat ook niet.

Welnu: in deze Beijumkrant van oktober 2013 staat op pagina 5 een gewapend artikel van de hoofdredacteur van de BOBWAARHEID over "Buitenfitness in de Groene Long?". Met een vraagteken! De kop is fout, omdat JV van de BOB tegen buitenfitness in de Groene Long is.

Meneer JV schrijft dit omvangrijk artikel met drie petten op:
1. als hoofdredacteur van de BOB-krant;
2. als lid van het NLA-wijkteam Beijum;
3. als waarnemend voorzitter van het BOB-bestuur.

Aan het slot van zijn artikel ziet JV kans om zijn grote BOB-hobby "bewonersbedrijven" te botvieren op binnenfitness in De Doefmat.

Het is mij niet bekend of JV lid is van de werkgroep Groen & Grijs van de BOB. Wim Klein is wel lid van deze werkgroep.
In de Klankbordgroep Groene Long zit zeer waarschijnlijk iemand namens of op voordracht van de BOB.

Het bestuur van de BOB "vindt de komst van buitenfitness op elke plek in de Groene Long onaanvaardbaar" (zie de vierde kolom).

JV gaat niet in op het punt of de "handtekeningenactie" (geen enquête!) van de werkgroep Groene Long wel representatief en a-select van aard is (± 90% van de 274 ondervraagden zijn tegen buitenfitness in de Groene Long). Hij bekritiseert uitgebreid de "enquête" van de initiatiefgroep/werkgroep Buitenfitness Beijum. De logische vraag dient zich aan of JV dezelfde maatstaven gebruikt bij het beoordelen van de actie van de werkgroep Groene Long. Immers: "een handtekeningenactie" van deze werkgroep Groene Long is per definitie niet a-select, niet representatief en zeer partijdig. Tel uit je verkokerde winst! Zo wordt onzorgvuldig en hovaardig omgegaan met een op zich aardig ogend wijkinitiatief.

Wat hemeltergend en tenenkrommend naar boven komt, is dat JV een artikel schrijft met drie petten op. Aan deze verderfelijke verkokering moet een einde komen! Toch?

Kan de SDC Noorddijk a.u.b. ingrijpen? Gedogen helpt niet meer...

P.S.: de foto bij het artikel van JV is gemaakt door zijn vrouw!

Kees Huizenga zei

NLA-wijkteam Beijum over Buitenfitness I

Op 29 oktober 2013 was er een vergadering van het NLA-wijkteam Beijum. Ik verwijs naar de website van de BOB.

Met dank aan een tweet van JV.

Citaat JV op www.beijum.org:

“Omdat ook over andere voorwaarden (zoals de keus voor de precieze invulling, het draagvlakonderzoek, betrokkenheid derden) nog veel vragen waren, heeft het wijkteam het volgende besluit genomen:

Het wijkteam NLA Beijum neemt nu geen besluit over de aanvraag van de buitenfitness.

In de situatie die is ontstaan, doordat partijen in de wijk tegen over elkaar staan, kiest het wijkteam er voor om de aanvraag bij de dienst OCSW neer te leggen.

Daarmee komt de aanvraag in een breder perspectief te liggen.

Het gaat er om of er een plek voor de buitenfitness komt en op welke plek de buitenfitness dan zou kunnen komen.

In de laatste zin wordt in het midden gelaten waar de buitenfitness zou kunnen komen. Dat zou ook nog een plek buiten de wijk kunnen zijn (elders in Noorddijk? Kardinge?)

John Veldman” Einde citaat.

Straks volgt mijn commentaar.

Kees Huizenga zei

NLA-wijkteam Beijum over Buitenfitness II

De hele buitenfitnesszaak wordt nu geheel in handen van de dienst OCSW gelegd.

Maar: eerder in oktober 2013 lag er een “voorstel van de gemeente” (lees: de dienst OCSW, KBH) om een bedrag van 40.000 euro voor Buitenfitness Beijum ter beschikking te stellen. Dat staat op pagina 3 van de Beijumkrant, vierde kolom. Op de Samen Doen-pagina. Ik sluit niet uit dat de auteur van deze NLA-pagina wederom JV is. Ik zag gisteravond veel overeenkomsten in het taalgebruik. Ook dezelfde scherpe voorwaarden. Dit voorstel van de gemeente is niet overgenomen, omdat de NLA-aanvraag vooralsnog niet is gehonoreerd.

Dat bedrag van 40.000 euro staat m.i. nog recht overeind. Als voorlopige reservering. Niet formeel, maar wel materieel. Maar de dienst OCSW moet hierover uiteindelijk formeel beslissen, waarbij het NLA-wijkteam Beijum zich expliciet en feitelijk incompetent verklaart over de besteding van een deel van haar eigen NLA-middelen! Een zeer opmerkelijke delegatie van besluitvorming. Omdat het NLA-wijkteam Beijum waarschijnlijk intern verdeeld was of omdat de materie te complex was (en is).

Wat een publieke afgang voor Beijum!

Dat er zogezegd een bedrag van 40.000 euro door de dienst OCSW wordt gereserveerd voor Buitenfitness Beijum (op welke locatie dan ook) wil niet zeggen dat de totale financiering rond is. In de Beijumkrant van oktober 2013 noemt JV op pagina 5 een bedrag van “minimaal € 20.000”, maar dit moet mijns inziens “minimaal € 120.000” zijn. De hoofdredacteur had zijn eigen tekst kenbaar niet goed gecorrigeerd. Het voorstel van de Initiatiefgroep buitenfitness bedroeg in 2012 namelijk € 80.000. Zie de tekst op pagina 5, derde kolom, onder “Kosten en invulling”. De volzin van JV moet derhalve als volgt luiden:

“Het voorstel dat er nu ligt, is uitgebreider en bestaat uit Buitenfitness-toestellen, een Survivalbaan, een Bootcamp Base en een Jeu de boules-baan en kost minimaal € 120.000.”

Ik verwijs verder naar de NLA-Samen Doen-pagina 3, vierde kolom. Ik citeer: “Het gaat om een totaalbedrag van € 120.000.”

Met andere woorden: er moeten medefinanciers gevonden vonden voor een bedrag van ± 80.000 euro. Welke sportonderneming wil partner zijn van buitenfitness in Beijum? Hoe is het gesteld met het onderhoud van deze toestellen, etc.? Kunnen wijkvrijwilligers dit op reguliere basis doen? Hoe te komen tot Publiek-Private-Samenwerking (PPS)?

Wat moet de Initiatiefgroep Buitenfitness Beijum nu doen? Zeer waarschijnlijk zijn de leden van deze groep zwaar teleurgesteld in het non-besluit van het NLA-wijkteam Beijum. De bal ligt bij de dienst OCSW. Niet meer in Beijum…

Dieptriest om wijkvrijwilligers zo diepgaand te demotiveren! Waarom wordt niet de verbinding gezocht? De synthese!

Kees Huizenga zei

“De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!”

Een punt van aandacht met betrekking tot de handtekeningenactie van de werkgroep Groene Long. Ik heb niets tegen een handtekeningenactie, maar vertel me niet dat een handtekeningenactie a-select, representatief en objectief van aard is (dus onpartijdig). Zelfs in de vraagstelling kunnen sturende elementen zitten!

Mijn eenvoudige vraag aan de werkgroep Groene Long is welke personen men benaderd heeft. Zijn dat de bekende leden van de BOB en/of bewoners van bepaalde heerden (nabij de Groene Long). Of netwerken rondom de werkgroep Groene Long? Kan iemand hierover duidelijkheid verschaffen? Is de werkgroep Groene long al werkende weg willens en wetens selectief te werk gegaan? 274 personen zijn benaderd, waarvan 90% de lijn van de BOB en de werkgroep Groene Long volgt. Zie pagina 5, derde en vierde kolom, van het oktobernummer 2013. Is sprake van een verkokerde handtekeningenactie? Heeft deze op de website van de BOB gestaan? Ik heb zojuist niets gevonden bij de zoektermen “Groene Long” en “buitenfitness”. Wat betreft deze handtekeningenactie.

Ik weet dat de BOB forse vraagtekens heeft gezet bij het “draagvlakonderzoek” van de Initiatiefgroep Buitenfitness Beijum. Maar het getuigt van rechtsongelijkheid en bestuurlijke willekeur om geen vraagtekens te zetten bij het subjectieve en partijdige karakter van een handtekeningenactie. Vandaar bovengenoemd spreekwoord. Een handtekeningenactie is met de woorden van JV op pagina 5 van de BOB-krant “geen enkelvoudige a-selecte steekproef en de uitkomst is daarom ook niet representatief voor heel Beijum (…)”.

JV zal er goed aan doen om eenvoudige statistische kennis toe te passen op de gehouden handtekeningenactie betreffende buitenfitness binnen de Groene Long, die de BOB echter zeer goed van pas komt. ”Als je een kuil graaft voor een ander, val je er zelf in”, aldus een ander mooi spreekwoord. Toets met gelijke maten!

Graag een antwoord op mijn vragen. Bij voorbaat mijn oprechte dank.

Herhaalde oproep en noodkreet: kan de SDC Noorddijk ingrijpen in verkokerde wijktoestanden? Zo kan het echt niet langer!

Geen verkokerde petten. Drie is veel te veel!

Kees Huizenga zei

Hierbij een openbaar nieuwsbericht van Buitenfitness Beijum van vanmorgen:

"Beste allemaal,

Het wijkteam heeft op 29 oktober over onze aanvraag geen beslissing genomen. Dinsdag ontvingen we onderstaande mededeling van Ruud van Erp (stadsdeelcoördinator) en Irma Zijlstra (voorzitter van het wijkteam) namens het wijkteam:

"Het wijkteam NLA Beijum neemt nu geen besluit over de aanvraag van de buitenfitness.
In de situatie die is ontstaan, doordat partijen in de wijk tegen over elkaar staan, kiest het wijkteam er voor om de aanvraag bij de dienst OCSW neer te leggen.
Daarmee komt de aanvraag in een breder perspectief te liggen.
Het gaat er om of er een plek voor de buitenfitness komt en op welke plek de buitenfitness dan zou kunnen komen."

Tijdens een werkbezoek afgelopen donderdagochtend van wethouder Dig Istha (van dienst OCSW) en gemeenteraadslid Carine Bloemhoff (PvdA) zijn zij met ons in gesprek gegaan over de Buitenfitness Beijum. Het wijkteam heeft onze NLA-aanvraag bij OCSW neergelegd. "Echter dit is de verantwoordelijkheid van het wijkteam", aldus wethouder Istha. "De gemeente zal deze taak van het wijkteam zeker niet overnemen en mijn ambtenaren hebben hier geen rol in." Zijn boodschap aan de wijk is: "Ga in gesprek met elkaar!"

De werkgroep heeft inmiddels Ruud van Erp gevraagd om een vervolggesprek. Als werkgroep staan we open voor een constructief gesprek met alle partijen. Wanneer we elkaar proberen te vinden, kan het onze wijk alleen maar versterken, is onze overtuiging.

Hoe kun jij helpen? Volg ons op sociale media (Twitter en Facebook) en stuur deze mail door naar wijkbewoners die volgens jou geïnteresseerd zijn in dit burgerinitiatief. Zij kunnen zich aanmelden voor deze updates op de website: www.buitenfitnessbeijum.nl

We houden je op de hoogte.

Sportieve groet,
Anne Bekkema
Evert Sulman"

Einde update Initiatiefgroep Buitenfitness Beijum

De bal ligt weer in Beijum. Zo hoort het! Uitstekend, meneer de wethouder van Sportzaken.

Kees Huizenga zei

Het PvdA-raadslid mr. Carine Bloemhoff was op 22 september 2013 tijdens de Uit- en Doemarkt erg enthousiast over het project Buitenfitness Beijum.

Zie:
http://www.carinebloemhoff.nl/2013/09/22/buitenfitness-beijum/

Carine Bloemhoff is blijkens haar PvdA-PR-campagnekaart betreffende het lijsttrekkerschap van de PvdA voorstander van:

"Open politiek: besluiten worden genomen met mensen, door mensen en niet alleen voor de mensen."

Zij komt op voor actieve bewonersparticipatie. Prachtig, nietwaar? Maar hoe geef je dat in de wijk Beijum vorm?