maandag 18 november 2013

MAANDAGOCHTEND (178)


Een fietstochtje bracht ondergetekende een half uurtje geleden langs twee speelplekken. Op de bovenste foto is een gehavend speelveldje te zien, veroorzaakt door de eind oktober overvliegende herfststorm. Locatie Grevingaheerd. Er ligt beduidend minder hout op de klei in vergelijking met twee weken geleden, het kan bijna niet anders of een of meerdere omwonenden heeft/hebben een houtkachel in huis die moet roken. Wat een stilte op deze vroege maandagochtend.
En dat was het ook ongeveer vijfhonderd meter verder op, bij de avonturenspeelplaats van de jongste Beijumer school De Expeditie. Wat een rust omstreeks half acht 's ochtends. Op dit moment van schrijven, tegen half negen, zijn de schooldeuren al weer gesloten. Zal er ook extra opwinding op het schoolplein te bespeuren zijn geweest i.v.m. de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag? Wordt er extra gegild en gekrijst? Het is toch maar een spannende tijd voor de jongere leerlingen. Krijg ik wat in m'n schoentje of laarsje gegooid? Gaat ie stilletjes m'n huisje voorbij?

Het schijnt dat er omwonenden van speelveldjes en/of schoolpleinen in Beijum zijn die bezwaar maken tegen het geluid dat kinderen er produceren. Er zijn zelfs bezwaarschriften ingediend. Vast niet van mensen die van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren werken. Zou het erg zijn om in een der kinderrijkste wijken van Nederland, in Beijum, naast een speelveldje of schoolplein te wonen? Vergalt het je leven als kinderen in je nabijheid af en toe een potje gaan lopen krijsen, schreeuwen of gillen? Hoort dat niet bij kinderen en speelveldjes? Moeten ze soms hun bekkies houden? Onlangs in het nieuws:
Archieffoto, speelveldje Holmsterheerd september 2013
Kinderen in Oldenzaal mogen tot negen uur 's avonds gewoon op straat geluid maken. De gemeente heeft de plaatselijke verordening aangepast om dat mogelijk te maken.
Het college van B&W in Oldenzaal zegt dat de geluiden van spelende kinderen niet te beperken zijn. Ook zou het algemeen geaccepteerd zijn dat spelende kinderen lawaai maken. De gemeente erkent wel dat dat hinderlijk kan zijn, bijvoorbeeld voor omwonenden van basisscholen.
Aanleiding voor het besluit zijn klachten van buren van een basisschool voor speciaal onderwijs. Zij klaagden bij de gemeente over geluidsoverlast en eisten dat tegen de kinderen werd opgetreden. nos.nl.
De nieuwe week is weer begonnen en Sinterklaas is weer in het land. Hoeveel kinderen zullen er in Beijum zijn die voor het inslapen nauwgezet gaan liggen luisteren of Sinterklaas toevallig met z'n paard op het dak loopt? Wat een spannende periode. Maar goed dat er nog speelveldjes en schoolpleinen zijn waar ze naar hartenlust kunnen gaan lopen afreageren d.m.v. gekrijs en geschreeuw.

Een rustige week toegewenst. Met of zonder eigen kinderen. Waarschijnlijk woont er geen Beijumer in de wijk die geen kind binnen een straal van vijftig om zich heen heeft wonen. Dus er kan een keer een krijs, schreeuw of gil voorbij komen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja lekker die stank van die houtkachel (openhaard)

Anoniem zei

De bovenste foto is in de Isebrandtsheerd genomen en niet in de Grevingaheerd.