maandag 4 november 2013

MAANDAGOCHTEND (176)


Over twee maanden is de oud en nieuw-viering van 2013 naar 2014 al weer achter de rug. Zal de lijn van de afgelopen twee jaar worden voortgezet en beleeft Beijum wederom een rustige nieuwjaarsnacht? Waar een mens zich op de vroege maandagochtend al niet druk om kan maken, hoor ik de lezer a.h.w. verzuchten. Maar het is geen 'druk maken om', ik vraag me alleen af of door de aanstaande bezuinigingen op het Jongerenwerk de opwaartse lijn tijdens oud en nieuw in Beijum zal worden voortgezet. Stond jongerenwerker Anno Jager niet aan de basis van de relatief rustig verlopen twee laatste edities van Oud en Nieuw?
MJD en Stiel moeten 51 medewerkers ontslaan als gevolg van bezuinigingen. De welzijnsorganisaties waarschuwen dat het jongerenwerk en het opbouwwerk in de stad in gevaar komen. De bezuinigingen van de gemeente Groningen raken het welzijnswerk onevenredig hard, stellen zij. MJD en Stiel fuseren per 1 januari. De nieuwe organisatie verliest 51 van de 240 medewerkers. Het budget krimpt met ongeveer een kwart: meer dan de generieke 10 procent korting die alle gesubsidieerde instellingen in de gemeente te verduren krijgen.
De zorg en het welzijnswerk zijn twee sectoren waarin harde cijfers en getallen meestal niet of nauwelijks voorhanden zijn. Wat is het concrete rendement van alle geleverde inspanningen? Of drijft alles op in stand houden van? Het draait immers hoofdzakelijk om geld en macht.

 Hoe zit het met geleverde zorg in Beijum? Heel mooi dat er een beschermde woonvorm van Lentis aan de Onnemaheerd zit. Maar door bezuinigingen in dat bedrijf (behalve in de top?) wordt het steeds meer knijp op de werkvloer en de directe zorg naar cliënten toe. Onlangs in het nieuws: psychiatrische klanten gaan 30 jaar eerder dood. Draait het in deze branche om geld, om eigenbelang en om 'positieve' beeldvorming, of om de échte zorg voor kwetsbare psychiatrische cliënten? Op de site van de Groninger psychiatrische organisatie staat Mensen kunnen met hun verhaal bij ons terecht. De mens staat centraal en wij willen hem of haar zorg leveren die ertoe doet. Daarom hebben we bij Lentis verschillende zorggroepen. Lees hier. De lezer moet zelf maar uitmaken of je dit serieus moet nemen, of dat het als een bedenkelijke vorm van hypocrisie te beschouwen is (de mens staat centraal...).

Als er de afgelopen pakweg tien jaar geen jongerenwerkers van het MJD in de wijk aan het werk waren geweest, zou er dan meer sprake van overlast, gehang en geweld onder jongeren zijn geregistreerd? En als Stiel er niet was geweest, zou er dan minder zijn opgebouwd in Beijum? Waarschijnlijk allemaal wel, maar maak het maar eens inzichtelijk en concreet. Wat slecht meetbaar is schijnt in deze tijd vatbaar voor bezuinigingen te zijn. En m.i. hebben praktisch alle zorg- en welzijnssectoren de verdachtmaking aan de kont hangen dat er ontwikkelingen worden gecreëerd die alleen maar voor meer geld moeten zorgen. Oftewel, de voorziening kan de vraag scheppen.

Maar goed, wat wél meetbaar is zijn de afgelopen twee jaarwisselingen in Beijum. Beleidsmakers en bezuinigingsneuroten zijn voor gek te verklaren als ze gaan bezuinigen op jongerenwerk rond de komende jaarwisseling. Verwordt goedkoop in de loop der tijd tot duurkoop? Als er niet wederom een feest wordt georganiseerd, zal het dronken gajes zich in de komende nieuwjaarsnacht weer over de wijk gaan verspreiden om vernielingen en ander onheil te verspreiden.

De drie foto's bij dit bericht zijn omstreeks half een vannacht gemaakt. Over Stiel en MJD hebben we het al gehad. Maar zie de hekken langs het 'Innersdijkgebied' eens. Een week geleden zijn daar kunstwerken weg gewaaid. De omwonenden hebben hun uitzicht terug. Maar voor hoe lang? In deze tijden van bezuinigingen is het nog steeds de bedoeling dat er een miljoenenproject zal worden neergezet. Volgend jaar moet de nieuwbouw van Innersdijk een aanvang nemen. Tenminste.. Schrijver dezes mot et nog sain.

Nogmaals, het draait op het ogenblik allemaal om geld. Terwijl gezondheid het hoogste goed is.
Een prettige en gezonde week toegewenst. Met vooral voldoende geld om u van een gezonde levensonderhoud te kunnen voorzien.
Link + citaten verwijzen naar www.dvhn.nl

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Hierbij een triest artikel over de bezuinigingen bij MJD/STIEL in de Groninger Internet Courant van 31 okt. 2013:

http://www.gic.nl/nieuws/bezuinigingen-jongerenwerk-verdwijnt-in-groningse-wijken-mjd-stie

en

http://www.binnenlandsbestuur.nl/zoeken?keyword=Jeugdwet


Een kritisch artikel van gisteren in BB van 31 okt. 2013 uit de barre praktijk:

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/opinie/ingezonden/met-het-bestaande-wordt-iets-schijnbaar-nieuws.9157010.lynkx

Ik wens de medewerkers en ex-medewerkers van MJD/STIEL veel sterkte en wijsheid toe. Voor hen die blijven en diegenen, die helaas moeten vertrekken.

Veel persoonlijke netwerken en contacten verdwijnen met de ontslagen medewerkers. Die zogenaamde "participatiesamenleving" wordt door deze bezuinigingen in haar wortels aangetast. Het gevolg is: een verdoolde en verweesde samenleving. Met dank aan het liberalisme!

Anoniem zei

Ook mensen met voldoende geld kunnen erg ongezond leven .
En bij erg gezonde mensen kan alles om geld en willen hebben draaien .
Zou het misschien met je persoonlijke geschiedenis en genen te maken hebben ?