dinsdag 12 november 2013

UIT DE OUDE DOOS (180)

De foto's die u ziet zijn ruim een kwart eeuw oud. Sinterklaas en Zwarte Piet brachten in ik meen 1986 een bezoek aan de Boerderij, de voorloper van het huidige Trefpunt. Ondergetekende bekijkt ze een beetje door de bril van de huidige Zwarte Piet-discussie. Hij heeft het al een keer verkondigd, en het is een persoonlijke indruk: Zwarte Piet was en is het populairst onder de kinderen. Bekijk de rechter foto, wat is het leuk om je als kind in een soort van Pietenpak te hijsen en om zwarte vegen op het gezicht aan te brengen. Het is maar de vraag of de kinderen die, met toestemming van hun ouders en begeleiders, Zwarte Piet nabootsen hem als een soort van minderwaardige creatuur beschouwden (racisme betekent vrij vertaald: blank is superieur en zwart minderwaardig). Natuurlijk niet. Zie ook de bovenste foto, wat maakt het nou uit of een blank of donker jongetje bij (in dit geval vrouwelijke) Piet op schoot zit. Natuurlijk maakten ouders van gekleurde kinderen destijds geen ophef over het zwart zijn van Piet. Dat is iets van deze tijd, een tijd waarin de maatschappelijke onvrede als een wervelwind door het land lijkt te razen.
De tachtiger jaren waren onstuimig door de heersende krakersrellen. Maar dat was het dan ook wel (er was ook nog een punk-beweging). Sinds 2002 is de onvrede in dit land neergedaald, let maar eens op de politieke verhoudingen. De Zwarte Pieten-discussie past naadloos binnen het hedendaagse gejammer, geklaag, gezeur en gezever.

Zie nogmaals de foto's. Het toppunt van onschuld. Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw in Beijum.  
Vandaag in het nieuws:
Op verschillende plekken in het land kunnen komend weekend stille protesten worden verwacht tijdens de intocht van Sinterklaas. De stichting Nederland Wordt Beter roept op tot die protesten. Zelf richt ze zich met geplande acties vooral op de landelijke intocht in Groningen en die in Amsterdam. Hier.
(Ondergetekende heeft jarenlange Sinterklaas-ervaring en is rond vijf december in te huren als Goedheiligman)

Geen opmerkingen: