maandag 11 november 2013

MAANDAGOCHTEND (177)


Een prille wandeling bracht me vanochtend in de Bentismaheerd. Wat is dat nou daar bij de Bron? Is er een ruit gemold? Ik kan me niet herinneren dat de ruit afgelopen zaterdagmiddag tijdens de Spulletjesmarkt. ook al kaduuk (en getapet) was. Maar het kan zijn. Op het moment van fotograferen schoot me te binnen dat ik afgelopen week een foto heb gemaakt terwijl de ruit nog heel was. Zie afbeelding rechts.
Een stilteplek midden in de wijk. Een interessant gegeven in deze digitale tijden. Overal is gekwetter, getweet, Facebook, mobiele telefonie, etc. Waar is de stilte toch gebleven? Wat een brute minachting om een raam in een deur die o.a. naar een stiltecentrum leidt te vernielen. Tenminste, er vanuit gaande dat het expres is gebeurd. Het kan ook een ongelukje zijn geweest(zie nogmaals de foto).
Over stilte gesproken, er is gekrakeel over al of niet realiseren van Buitenfitness in het Groene Hart van de wijk. Een groep enthousiaste mensen heeft dit plan gelanceerd. Aan de andere kant zijn er Beijumers die vinden dat de groenstrook door de wijk ongerept en een prikkelarme karakter dient te hebben. En dat dit zo moet blijven.

Voor beide opties is iets te zeggen. Maar of Buitenfitness al of niet een plek in het Groene Hart krijgt, is misschien niet eens zo belangrijk. Wat verbazing wekt is de procesgang er omheen. En ergens ook weer helemaal niet als je weet wat voor vlees je in de 'bestuurlijke' kuip van Beijum hebt rondlopen. Hoe kan het toch dat een NLA-aanvraag van de initiatiefnemers publiekelijk en denigrerend wordt gekielhaald in de laatste periodiek van de bewonersclub? Een pagina groot misbruik-artikel, geschreven door iemand met drie wijkpetten op, laat de enthousiaste indieners van Buitenfitness finaal in de kou staan. Over verbindend en integer zijn gesproken. Het is denk ik het resultaat van het om zeep helpen van twee onafhankelijke redacties, machtsbeluste petten die tegelijkertijd willen schrijven, besturen én beslissingen nemen over belangrijke wijkthema's. Lees vooral de reacties van Kees Huizenga onder een afgelopen donderdag gepubliceerd artikel. 

Vooral z'n eerste reactie is een schot in de roos. Een lezeres haakte in met onderstaande reactie:
Helemaal eens met de reactie van KH. Vrijwilligers die zich inzetten voor iets wat veel mensen leuk vinden zo afserveren is beneden elk peil en indiscreet. Dit hoort niet paginagroot in de bobkrant, maar intern in het nla-team, die zijn capabel genoeg en de bob heeft zelfs 3 vertegenwoordigers daarin (eentje moet dan even van petje wisselen).

Het is om stil van te worden. Waar ligt de ondergrens in Beijum? Hoe laag kan het gaan? Nogmaals, volgens mij is het misgegaan op het moment dat bepaalde mensen 'de macht' in de wijk wilden pakken en tegelijkertijd de waakhond van de (wijk)democratie- een vrije pers- buitenspel gingen zetten.
De scheiding 'der machten' in de wijk is verdwenen, en de rekening voor dit beleid wordt meer en meer gepresenteerd. Nou ja, verdwenen, tegenwoordig floreren er wijkwebsites in Beijum. 
Op Lijn6, een drie jaar geleden herrezen 'neergeknalde' waakhond van de (wijk)democratie, is een poll geplaatst over al of niet Buitenfitness in het Groene Hart.

Een prettige week toegewenst. Stilte zit in je hart en niet in het verwarde denken van het hoofd. Buitenfitness, binnenfitness of fitness bij DijkmanSport kunnen het hoofd weer wat leeg maken. De respectabele stilte van de Bron is ook een aanrader. Zie de flyer rechts achter het raam.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Wat betreft de Initiatiefgroep Buitenfitness Beijum, zie deze links:

http://buitenfitnessbeijum.nl/update-november-2013/

De wethouder van Sportzaken heeft vorige week donderdag ingegrepen bij het NLA-wijkteam Beijum.

http://buitenfitnessbeijum.nl/locatie/

http://www.carinebloemhoff.nl/2013/09/22/buitenfitness-beijum/

https://www.google.nl/search?sourceid=navclient&aq=&oq=Buitenfitness+&hl=nl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGHP_nlNL519NL519&q=buitenfitness+beijum&gs_l=hp..0.0j0i10l3j0i10i30.0.0.0.6701...........0.93D08Q1jmzQ


Zie verder mijn reacties en die van anderen op:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2013/11/ondertussen-in-t-ecologische-groene-hart.html


Menno Fritsma, interviewer van de BOBWAARHEID en dankbaar genietend van de maandelijkse gratis advertentie van de Bibliotheek Beijum in dit orgaan, reageert typerend bij de poll van www.lijn6.com. Hij gaat niet in op de drie petten van JV van de BOB. Dieptriest!