maandag 25 november 2013

MAANDAGOCHTEND (179)

Zal dat nou een Turkentas zijn? De gedachte schoot door het hoofd van ondergetekende op het moment dat hij de foto nam. Even googelen op de naam van de tas en op afbeeldingen, en ja hoor, het is hem. Je moet tegenwoordig uitkijken met begrippen als Zwarte Piet en Turkentas, voordat je het weet wordt de discriminatie-kaart getrokken.
Maar daar heeft het gelukkig niks mee te maken, aldus dit twaalf jaar oude bericht op Volkskrant.nl. Vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië nemen er hun bezittingen in mee, net als hun lotgenoten in Azië en Afrika. Vastgebonden op busjes met eindbestemming Turkije kreeg de tas in Nederland bekendheid als 'Turkentas'....
Het is het symbool van mensen op de vlucht, gevat in een bekend beeld: kinderen hangen rond, volwassenen zitten grauw van vermoeidheid bij elkaar. Om hen heen staan bontgekleurde kunststoffen tassen. De vrolijke kleuren lijken misplaatst: dit is oorlog, geen vakantie. Inderhaast meegenomen spullen puilen uit tassen met kapotte ritsen, bijeengehouden door eindjes touw.
Ondanks de desolate associaties is de tas een succes. Midden jaren tachtig werd hij in Nederland bekend als reistas voor Turken. Het is nog steeds een vertrouwd beeld op de Europese wegen: busjes met op de imperiaal samengebonden tassen.
De 'succesvolle reistas' kan zo te zien ook dienst doen als vuilnis-tas. Gooi er troep in en zet het ding bij een vuilniscontainer neer. Afval kan natuurlijk ook met een winkelkar worden vervoerd, zie de linker foto, of op de bovenste foto op de achtergrond, waarop een kar met reclamefolders en oude kranten is te zien. Alhoewel, oud? Wanneer is een krant oud? Na een dag? In het razendsnelle digitale tijdperk is dit blogbericht morgenvroeg in elk geval niet nieuw meer te noemen.
Het is niet alleen maar mopperen en jammeren geblazen om de dingen die rondom Plein Oost gebeuren. Er zijn wel degelijk lichtpuntjes te bespeuren. Zie de rechter foto, een omwonende heeft een soort van 'rammelaar-apparaat' in het Innersdijk-hek gehangen. Dit onder het mom: wij hebben het niet meer nodig, neem het aub mee als u wil.
Het bouwbedrijf die de nieuwe Innersdijk gaat bouwen heeft na de storm hekken geplaatst, dit om te verhoeden dat kleine kinderen het water in plonzen. Komend voorjaar zal de eerste paal de grond in gaan als we de verhalen moeten geloven. Tot die tijd hebben omwonenden uitzicht op een ongerept en ongecultiveerd natuurgebied.
De laatste week van november 2013 is begonnen. Turkentassen, oude kranten en speelgoed voor peuters, de spits is er af. Een schone en opgeruimde week gewenst. Met veel speelsheid en veel verse nieuwe blogberichten.

Geen opmerkingen: